Monarda
07-11-2013, 08:52
Det kom upp en bonustomat mellan stenplattorna i växthuset. Möjligtvis kan det vara en Gardener's Delight som jag hade för många år sedan. Annars har jag mest haft F1-sorter och det kan ju även vara en avkomma av en sådan och då vet man ju inte alls vad det är.
Men faktum är att tomaterna är väldigt goda och jag gör nu en chansning och tar frön så får vi se vad det blir kommande säsong. Hur gör man bäst för att ta tillvara tomatfrön och få bort det slemmiga runt omkring?
[attachment=79247:DSC_0732.jpg]
kerstinbern
07-11-2013, 09:48
Runåbergs har bra rekommendationer hur man kan göra:
http://www.runabergsfroer.se/?a=241
Chili Linkan
07-11-2013, 10:12
Jag har läst om diverse fermenteringar och grejjer man skall göra. Men jag har alltid lagt fröna på tidningspapper med kletet på och allt, låtit torka sedean lagt i förvar. Aldrig har jag haft problem med grobarheten på dem.
fermentiringen är väl kanske ett alternativ om det handlar om stora mängder frön som skall tas till vara på, knappast nödvändig procedur för en hobbyodlare enligt mig.
Monarda
07-11-2013, 10:14
Tack! Jag hade lagt dom på hushållspapper redan och tyckte inte det var så bra att dom torkade fast, men då kan man ju faktiskt så med en bit av papperet kvar.
Eva 33c
07-11-2013, 10:34
CITAT (Monarda @ 07-11-2013, 10:14)

Tack! Jag hade lagt dom på hushållspapper redan och tyckte inte det var så bra att dom torkade fast, men då kan man ju faktiskt så med en bit av papperet kvar.
Ja det funkar bra. Jag använder tidningspapper precis som Chili Linkan och då kan man lättare sprätta loss dem vid sådd.
johanna_zon3
08-11-2013, 19:52
Jag slår ett slag för torklappar. Med dom kan man gnida bort gelehöljet runt fröet.
Hej
vi lägger dem i sil, kör över dem kalt vatten till Pektin och fiber går ut av dem, jag lämmnar dem torka några veckor, efter jag torka dem handduk, sen lägga dem i kuvert, sen passera dem i torr svalt plats, lämna kuvert öppna för att de ska inte rutna.
H.Bassam
Jag kör hushållspappermetoden: trycka ut en hel tomat på papperet och låta det torka. Aldrig har det varit några problem. Antingen sår man med pappersbiten eller blötar ner innan, då går de av bra.
Det jag märkt däremot är att några få kommer upp ganska omgående, medans det kan dröja länge innan resten kommer upp. Då har man kanske redan gett upp. Men det brukar komma upp många alltid. Och självsådder ute på de mest omöjliga ställen.
Jag brukar hälla upp fröerna i ett glas eller burk med vatten och där får de stå några dagar. Sedan byter jag vatten några gånger och häller bort så mycket som möjligt av "ickefrö", jag häller dem i en liten sil där resten av fruktköttet spolas av.
För att torka dem häller jag upp de rena fröerna på bitar av lakansväv. Det suger upp och torkar fort samt att fröerna är väldigt lätta att lossna. Har förut alltid använt hushållspapper men detta är för mig mycket bättre. När det är torrt åker det ned i kuvert.
Jag gör som Peztis. Sköljer bort gelet i en tesil och låter torka i den ett par dar. Tomatfrön är tuffa rackare, se bara till att de är torra när de hamnar i lilla plastburken, kuvertet eller vad du nu vill förvara i. Vi brukar ta frön av tomater som visat sig godast av de man köpt i affären under vintern. De flesta smakar ju inte mycket nuförtiden, utom Romantica ( små dyra körsbärstomater), som dessutom trivs bra i växthuset.
Lucas
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.