Full version: Testa termometer
Jordgubbe
Köpte en billig digital kökstermometer idag som jag tänkte använda för att få rätt gradantal på mitt tevatten. Nu till frågan. Har ni några bra tips hur man testar en termometer ?.

Jag provade att koka upp vatten i en kastrull och hålla termometern i (med spetsen en bit ned i vattnet) och kunde då se hur det räknade upp till 100 grader. Det började dock koka (stora bubblor) vid runt 98 grader.

Om jag hade en annan termometer att jämföra med så hade det förstås varit det bästa, jag är även medveten om att det kan skilja lite men nu får man använda det man har. Det viktigast är att det ligger någerlunda inom ramen för olika typer av te.

En annan fråga (när vi ändå pratar om te). För kaffe går det ju bra att använda en matsked för att dosera istället för kaffemått. Finns det någon liknande tumregel gällande te och hur mycket vatten ska man ha i förhållande till måttet ?.


Tapio
Halaj!

Vatten är det bästa att prova med. Vatten tarvar ingen kalibrering. Det kokar vid 100 gr. C. basta.
Det du kan göra är att kolla vad den visar i andra änden av skalan. Ta is. Krossa den helst. Häll i en skål. Lite vatten till. Din termometer skall visa 0 gr. C

//T
jaj-51
Hej.
Alla digitala mätdon har alltid + -ett i sista siffran och mätnogranhet på ca 1% är normalt.

Slutsats termometern förväntas vis från 98 till 102 grader vid 100grader.

Ofta har vi en övertro på siffrorna som visas på en display.
Jordgubbe
CITAT (jaj-51 @ 04-01-2014, 17:11) *
Ofta har vi en övertro på siffrorna som visas på en display.


Det stämmer, och övertron finns fortfarande kvar. Termometern är ok, och jag köpte den ju mest för att den var nedsatt i pris och att ville kunna mäta temperaturen på tevattnet för olika sorters te.

Funderade på att köpa en vattenkokare som räknar upp temperaturen i mellandagarna men väntar nog med det köpet. Koka upp vatten är ingen konst men viktigt både för att få gott te och kaffe.

Blivit något bättre, men tycker fortfarande att det är svårt att dosera. Använde en mindre tekula (som Ikeas) tidigare till en kopp. Alltid full och då var jag inte lika hård med varken temperatur eller bryggtid.

*Stintan*
Här finns några goda råd och de stämmer överens med vad jag fått lära mig. Jag lagar alltid mitt te i en tekanna med insats för tebladen. 1 tsk per kopp (2dl) brukar vara lagom. Kokar upp vattnet i vattenkokaren och är det grönt te jag vill ha låter jag vattnet svalna lite innan jag häller det över insatsen med tebladen i tekannan. Är det svart te häller jag på det direkt. Ibland får man smaka av så det fått dra tillräckligt. Tekannan ska först ha värmts upp genom att få stå en stund med hett vatten i. Tesilar, tekulor o.dyl. tycker jag inte funkar så bra för att få ett riktigt gott te.

http://www.delikatesser.nu/Konsten-att-brygga-te.html

http://mabra.com/konsten-att-brygga-perfekt-te-sa-gor-du/
Jordgubbe
CITAT (*Stintan* @ 04-01-2014, 21:43) *
Tekannan ska först ha värmts upp genom att få stå en stund med hett vatten i.


Provat nu att värma upp både kanna och kopp innan och det känns som att det blir mer förnöjsamt och mysigt att dricka teét (eftersom det inte svalnar lika fort).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon