|
Anette på Boäng
16-12-2013, 23:22
Nu börjar det bli bråttom att reagera på EU:s nya förslag på lagar om fröer, lökar, plantor. Både köksväxtfröer och trädgårdsväxter kan bli olagliga att sälja utan dyrbar registrering. Läs, skriv på om ni delar vår oro, och dela gärna sedan. Tillsammans kan vi påverka. Skall vi ha 500 som mål för dagen? Kom igen! http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8361
kerstin z5-6
17-12-2013, 00:55
självklart jag med!
Har precis skrivit på och vidarebefodrat via bl.a FB. Detta är superviktigt för alla levande varelser på jorden!
Helen i Piteå Zon 5
17-12-2013, 22:08
Skrev på i går och har vidarebefodrat länken till alla jag känner.
theseraphim
17-12-2013, 23:05
Meningen är väl bl.a. för att hindra inovasiva arter(rätt stavat??)att spridas ut i naturen tex arter som inte hör hemma i en naturlig fauna och det finns en del exempel där arter spridit sig lavinartat och skadat faunan. Många gånger så är det ju just hobbyodlare som tagit med sig spännande fröer osv från utlandssemestern. Australien är ett bra exempel på ett land som faktiskt fattat poängen och gör helt rätt när man är så hård på införandet av växter osv. Har inte lusläst lagförslaget men det finns även en god tanke bakom det som man inte ska glömma bort att väga in i ekvationen.
Anette på Boäng
19-12-2013, 00:01
Det här förslaget rör registrering och försäljning inom EU. Växtskyddsbestämmelser förhandlas också, för sig.
theseraphim
19-12-2013, 18:43
De går hand i hand faktiskt, vi har idag krav på kontrollerat utsäde osv så det man vill är att det ska vara samma på tex frö osv. Ser inga bekymmer bara fördelar plus mindre risker.
Anette på Boäng
19-12-2013, 20:08
Jag ser stora nackdelar eftersom prydnadsväxter, skogsplantor och annat skall in i registreringstvånget också. Det kan bli dyrt. Och krångligt. Inga växter skall få säljas under sortnamn utan officiell sortbeskrivning. Sen blir de svårt att motivera höga registreringsavgifter på små frösorter som tex hobbysortimentet, kravsortiment etc. Försäljningen är för liten för att bära kostnaderna så mycket kommer att försvinna från marknaden.
I senaste tilläggen från kommissionen vill de ta bort de undantag för microföretag som föreslogs i maj.
Växtskyddet ligger i en separat förordning.
theseraphim
19-12-2013, 22:24
De leverantörer jag pratat med säger att deras verksam knappt kommer påverkas om det går igenom då de redan sedan många år varit tvinga att registerföra alla sina frösorter och de sorterna kommer bakas in i den nya listan från början. Jordbruksverket är den instans i Sverige som kommer sköta detta och inom eu kommer respektive lands jordbruksverk sköta registrering samtidigt som allt samkörs centralt inom eu för att bygga ett stort register. Fröföretag går betala som det ser ut 800 kr i regavgift per ny frösort och det är en engångsavgift, ingen årsavgift alltså. Det man vill förhindra är att okontrollerade sorter som kan föra med sig sjukdomar osv ska stoppas. Redan idag så är det olagligt att tex ta sticklingar på plantor man köper och sälja dessa.
theseraphim
19-12-2013, 22:32
Ville bara flinka in att tex NordGen mycket väl kommer föra in stora delar av sitt register i detta register vilket kommer göra många utsortera tillgängliga för marknaden. Även att varje lands jordbruksverk är de som på egna kriterier sköter registrering osv plus att det hela ska revideras efter tre år för att anpassa det allt efter som. Man måste titta på helheten och inte bara se negativt.
kerstin z5-6
19-12-2013, 22:32
Detta verkar inte alls vara sant , detta påverkar så mycket mer inom amatörodlingen än det och är en väldigt dåligt underbyggd lag(förslag)
För övrigt är 800 kr / fröslag idiotisummor för amatörodlare.
Växtmarknader vad händer med dem? Fröbibban här?
theseraphim
19-12-2013, 22:52
Vad som händer här eller på växtmarknader, inget alls gör ingen kommer jaga er eller sätta dit er och det är inte vad EU vill göra heller. Som tidigare nämnt så bryter ni ofta redan mot direktiv, upphovsskydd osv på en växtmarknad. Syftet är lite som med tex potatis dvs där jag i butik enbart får sälja kontrollerat utsäde men det är inte olagligt och kommer inte bli det heller att odla vilken potät du vill men skulle du däremot skapa en epidemi(växtsjukdomar alltså  i ditt närområde som drabbar odlare och man spårar källan till dig så blir du ersättningsskyldig i motsats om du odlar kontrollerat utsäde då du som kund är ansvarsfri.
Anette på Boäng
19-12-2013, 22:55
Jag tror du pratar om "lagen" som den sett ut senaste åren, så länge det var ett direktiv. Har du läst den nya? Gör det annars.
Byte mellan privatpersoner berörs inte, men så fort du säljer är du inom lagens råmärken. Då gäller att sorten måste ha en sortbeskrivning om den säljs under sortbeteckning (prydnadsväxter). Jag tror många handlare är lugna för de har ingen aning.... Lyssna på parlmentets diskussioner.....på min blogg tex.
theseraphim
19-12-2013, 22:56
Det är den jag kommenterar ju. Jordbruksverket är de som kommer sköta om det hela i Sverige och de kommer inte jaga odlaiter på marknader osv eller skicka polisen på er.
Anette på Boäng
19-12-2013, 23:03
Många inom parlamentet vill skicka tillbaka lagen till kommissionen för omarbetning. De är inte lika nöjda som du  Lyssna här: http://www.youtube.com/watch?v=srCqqXcGtUE...i2eWyGCfuYaPpRQ
theseraphim
19-12-2013, 23:15
Nöjd är jag väl inte men jag ser inte allt nattsvart och bryr mig inte om att läsa rena domedagsprofetior. Som sagt så är det redan idag "olagligt" att i stort sett ta sticklingar, föröka, sprida osv på alla plantor man köper. Alla fröer som tex de större säljer måste vara registrerade osv. Där problemet kommer in är ospårbara sorter eller sorter med tveksamm bakgrund dvs där man inte kan visa att sorten redan finns och har typ tjugo andra namn eller där sortnamnet helt enkelt är felaktig.
Anette på Boäng
19-12-2013, 23:19
Jo det är olagligt att ta sticklingar av upphovsskyddade sorter. Men för att informera dig skulle jag rekommendera att du lyssnar på länken. Det är inte domedagsprofetior, det är bara parlmentsdebatt.
Om du skulle få rätt och registrering av redan existerade sorter "bara" skulle kosta 800 kan du ju räkna ut hur mycket en specialplantskola som säljer material de är ensamma om i sin nisch skulle få betala. Nu diskuterar man betydligt högre siffror.
kerstin z5-6
20-12-2013, 17:13
Jag vill inte äta eller odla de standardiserade tjockskaliga Hollänska tomaterna, jag vill fortsätta köpa ovanliga perenna växter från tex Spezialplant .Jag vill ha ett stort utbud av för norra Sverige härdiga växter ,jag vill bevara växter som variegerad haquetia epipactis "Thor"mm.mm. Därför är jag emot!
theseraphim
20-12-2013, 19:24
Det är idagsläget 800:- för det beloppet bestämmer alltså inte EU utan Jordbruksverket, de började med 3000:- plus årsavgift men sänkte det senare. En plantskola behöver betala för det som inte redan är registrerat i något EU land, en sort som tex reggas i Italien blir automatiskt godkänd här. Allt som finns i register redan kommer man inte behöve betala för heller. Fördelen jag ser är att vi får bättre ordning och mindre egna namn därute på samma blommor osv. Så det kommer finnas ex antal hundra tomatsorter redan från början.
Anette på Boäng
20-12-2013, 22:40
Vi får väl se.
kerstin z5-6
20-12-2013, 23:02
Att en plantskola om än kommersiell som Blomkvists med enbart i fruktträd ,160 sorter, förutom allt annat, varav merparten okända insamlade i forna Sovjet , nuvarande Ryssland, skulle hitta sina sorter registrerade i Italien är så gott som omöjligt.
Nu är han förvisso kommersiell och lever på det och om jag vore honom skulle jag av naturliga skäl tvingas dra ner på mitt sortiment av dessa idioti regler.Särken plantskola som sår det mesta själva kommer att försvinna. De är mer ideella och rätt små. Enfald i stället för mångfald kallar jag det.
theseraphim
21-12-2013, 00:58
CITAT (kerstin z5-6 @ 20-12-2013, 23:02)  Att en plantskola om än kommersiell som Blomkvists med enbart i fruktträd ,160 sorter, förutom allt annat, varav merparten okända insamlade i forna Sovjet , nuvarande Ryssland, skulle hitta sina sorter registrerade i Italien är så gott som omöjligt.
Nu är han förvisso kommersiell och lever på det och om jag vore honom skulle jag av naturliga skäl tvingas dra ner på mitt sortiment av dessa idioti regler.Särken plantskola som sår det mesta själva kommer att försvinna. De är mer ideella och rätt små. Enfald i stället för mångfald kallar jag det. Svårt att säga om sorterna är såpass unika att de inte finns någonstans inom Europa förutom i den butiken plus att de redan inte existerar fast med riktigt namn. Särken påverkas enbart om de sår sorter som inte är registrerade, varje butik eller odlare behöver inte betala någon avgift om fröet, löken osv är registrerat. Själv står jag fast vid att kontroll är bra precis som med allt annat och de här nya reglerna är i stort sett bara nya för de länder som fick undantag första gången. Att vi fritt ska få ta kan vad sjutton som helst utan koll är i längden riskfyllt för det är så namn sprider sjukdomar o ohyra plus att man jan få med sig arter som inte hör hemma här. Om vi alla andra förväntas bidraga till miljöarbete så tycker jag även att detta är en del av det och ser inga bekymmer. Den privata bytmarknaden kommer ju ändå inte påverkas så ni jan byta, sälja osv hur mycket ni vill för polisen kommer aldrig lägga ner några resurser på detta speciellt då Jordbruksverket refererar till denna form av verksamhet som ett sätt för amatörer fortsätta som vanligt.
kerstin z5-6
21-12-2013, 01:25
Europa är varken Australien , nya Zealand eller Gran Canaria där det finns en så varierande fauna av endemiska arter och ett klimat som gynnar så många sorter. Grönsaksfröer är till att börja med inte perenna så där lär inte problemet med invasiva arter ,dock rör den här delen av lagen inte ens det fenomenet överhuvudtaget.
OM polisen tar mej är mitt minsta bekymmer. Jag är bekymrad över likriktning och döden för mångfalden. Vilket kommer att ske. Huruvida jag kan byta är inte intressant, det är mitt urval när jag vill köpa frö och växter som är det. Och jag vill inte ha det standardiserade , jag vill inte handla växter på Blomsterlandet aka något annat jätteföretag.
theseraphim
21-12-2013, 10:03
Fröer är sällan perenner men det innebär inte att de kan ställa till med oreda osv. Sortimentet kommer vara gigantiskt ändå då utöver odlare osv så kommer sorter från genbanken föras in(i bevarande syfte) vilket kommer tillföra många sorter som varit oåtkomliga för gemene man. Att man gör detta ser jag som en kvalitetsgaranti för att de som säljer fröer också ska kunna visa att det som säljs är det som utlovas. Själv som sagt ser jag inga bekymmer med detta.
Anette på Boäng
21-12-2013, 11:12
I senaste skrivningen från kommissionen så ville de slopa undantagen även för genbankerna. De ville hindra alla möjligheter till en parallell marknad. Så att de får en genväg in är inte troligt om förslaget ligger kvar. När det gäller ovanliga perenner kan jag ta mina dagliljor som exempel. Idag finns 4! sorter på EU:s registerlista. Det finns 76 000 namngivna sorter. Vem skall betala för dem? De jag säljer i Sverige är jag ensam om de flesta. Jag kan inte ens betala en hundralapp eller så per sort om det skall löna sig för mig att sälja dem, eftersom jag bara säljer några enstaka av varje. Min verksamhet kommer att stänga. Sveriges störste odlare av ovanliga perenner säger samma sak.
theseraphim
21-12-2013, 16:22
CITAT (Anette på Boäng @ 21-12-2013, 11:12)  I senaste skrivningen från kommissionen så ville de slopa undantagen även för genbankerna. De ville hindra alla möjligheter till en parallell marknad. Så att de får en genväg in är inte troligt om förslaget ligger kvar. När det gäller ovanliga perenner kan jag ta mina dagliljor som exempel. Idag finns 4! sorter på EU:s registerlista. Det finns 76 000 namngivna sorter. Vem skall betala för dem? De jag säljer i Sverige är jag ensam om de flesta. Jag kan inte ens betala en hundralapp eller så per sort om det skall löna sig för mig att sälja dem, eftersom jag bara säljer några enstaka av varje. Min verksamhet kommer att stänga. Sveriges störste odlare av ovanliga perenner säger samma sak. Glöm inte bort att tex världens största lökland har samma undantag som vårt dvs Holland. När Holland för över sitt register(där måste ju allt registreras sedan länge) så lör listan på dagliljor, tulpaner osv öka plus glöm inte bort England, Tyskland osv där allt som redan är reggat kommer föras in. EU får inte heller bestämma vad enskilt land gör för något undantag till mindre verksamheter eller hur registrering ska skötas. Jag läste även en artikel från England där vissa "ministrar" som sköter om detta ärende är tveksamma om det ens är genomförbart då traven med brev redan når till molnen och då handlar det inte enbart om kritik utan mer allmänna frågor. Skulle det bli så att ett par viktigare länder inte stöttar iden så lär den inte gå igenom. Det land som lär få störst inflytande bör bli Holland då de är Europas plus världens växtcenter både handel och utvecklingsmässigt. Holländarnas reaktion har jag inte hört något om än men tycker de inte om detta så lär vi få höra det. Summan av det jag skriver nu är att allt är väldigt osäkert då många länder inte uttalat sig fullt än plus att vill tex NordGen regga hos Sverige så bestämmer Jordbruksverket i Sverige det inte EU.
Anette på Boäng
21-12-2013, 21:30
Nu har ju prydnadsväxter inte haft registertvång innan, så hur många som finns i de nationella registren är väl högst osäkert... I England är ca 2 000 av 77 000 växter registrerade. I Holland verkar det inte finnas någon större opinion ännu. Om några protesterar där så blir det väl specialplantskolorna, precis som här. Coen Jansen tex hade ingen aning fram tills nyligen.... I parlamentet är det hittills en tjeck och några engelska ledamöter som velat skicka tillbaka förslaget, men de lär bli fler...
Och jo, EU får bestämma, för det nya är inget direktiv utan en lag. Enskilda länder kommer inte att kunna göra egna undantag.
kerstin z5-6
21-12-2013, 22:45
Även jag har kontaktat mina kontakter  i Holland -de verkar helt ovetande .. men jag har bett dem titta på detta och undersöka.
theseraphim
21-12-2013, 23:13
CITAT (Anette på Boäng @ 21-12-2013, 21:30)  Nu har ju prydnadsväxter inte haft registertvång innan, så hur många som finns i de nationella registren är väl högst osäkert... I England är ca 2 000 av 77 000 växter registrerade. I Holland verkar det inte finnas någon större opinion ännu. Om några protesterar där så blir det väl specialplantskolorna, precis som här. Coen Jansen tex hade ingen aning fram tills nyligen.... I parlamentet är det hittills en tjeck och några engelska ledamöter som velat skicka tillbaka förslaget, men de lär bli fler...
Och jo, EU får bestämma, för det nya är inget direktiv utan en lag. Enskilda länder kommer inte att kunna göra egna undantag. Jordbruksverket är av en annan uppfattning och har svårt att tro att kostymnissarna i EU högkvarteret vill sitta och rangordna tagetes osv utan i klassisk sedvana så skjuts det vidare till var och ett land. Även lagar kan tolkas olika se bara på vårt rättssystem, det kan vara samma brott men straffen kan variera kraftigt då det är upp till domstolen att tolka lagen inom vissa riktlinjer självklart men de får ändå fatta det beslutet. Själv tror jag att om eller när detta går igenom(det lär ta några år då alla inte fört sin talan än och som tidigare nämnt finns det några tungviktare)så kommer det efter beslutet ta ytterligare något år innan den börjar gälla och under den tiden gäller gamla registerregler vilket lär medföra att det blir en jäkla massa införsel i varje lands register så det är maxat innan det passas vidare. Det som jag undrar lite är hur de tänkt sig med auktionsmarknaden då mycket där odlas utanför EU eller ska säljas vidare till länder utanför EU? Hur har de tänkt sig där när EU bara jan påverka inom EU. Något säger mig att om det nu skulle gå igenom att det blir ett praktfiasko och efter tre år så skrotas det. För visst kostar det tex mig 800:- att registrera men handläggningen per ärende lär bli en större kostnad än det men det får ju respektive stat stå för.
Anette på Boäng
22-12-2013, 00:56
Siffran 800 kommer inte att hålla, och den är inte fastslagen för nya lagen vad jag vet. Det pratas åtskilliga tusenlappar. Registreringstvånget kommer inte att kunna rundas på nationell nivå. Texten som den ser ut nu skall röstas 22-23 januari, sen tillbaka till AGRI-utskottet för slutgiltig röstning i parlamentet i april. Sen skall rådet och precidency säga sitt och till slut skall alla jämka ihop med kommissionen. I höst tidigast. Export från EU skall ha samma krav som försäljning inom EU enligt texten nu om jag minns rätt.
Jag hoppas de tar sitt förnuft tillfånga och lämnar alla "ornamentals" utanför registertvånget. Sen vill jag ha undantag för hobbysortimentet på fröer med. Vi får se vad som händer....
theseraphim
22-12-2013, 09:22
CITAT (Anette på Boäng @ 22-12-2013, 00:56)  Siffran 800 kommer inte att hålla, och den är inte fastslagen för nya lagen vad jag vet. Det pratas åtskilliga tusenlappar. Registreringstvånget kommer inte att kunna rundas på nationell nivå. Texten som den ser ut nu skall röstas 22-23 januari, sen tillbaka till AGRI-utskottet för slutgiltig röstning i parlamentet i april. Sen skall rådet och precidency säga sitt och till slut skall alla jämka ihop med kommissionen. I höst tidigast. Export från EU skall ha samma krav som försäljning inom EU enligt texten nu om jag minns rätt.
Jag hoppas de tar sitt förnuft tillfånga och lämnar alla "ornamentals" utanför registertvånget. Sen vill jag ha undantag för hobbysortimentet på fröer med. Vi får se vad som händer.... 800:-är vad Jordbruksverket sagt som siffra, de sa 3000:- först plus årsavgift och det tycker jag är intressant. När man läser ett antal protestsidor från Sverige så nämns just 3000:- och alla sidor använder i stort samma text(copyright, paste förmodar jag istället för att skriva själv;) men när jag läste om detta på ett engelskt forum så nämns 3000 pund vilket jag tycker är lite kul att just siffran 3000 dyker upp överallt. Nåväl så har Jordbruksverket sagt 800:- och ingen årsavgift då 3000:- plus årsavgift ledde till för mycket protester, det är ju upp till var land hur registeravgiften sköts tex så jan vissa länder låta personen betala allt medans vissa subventionerar delar av beloppet. Om eu tror att de ska kunna få igenom sina växtkrav på sådant som ska vidare till tex USA, Kina eller Japan utan problem så lär de snart bli varse en annan verklighet:) Holland styr ju en stor del av den internationella blomsterhandel och då gäller även en hel del internationell handelslag plus politik på hög nivå. Skulle de länder utanför eu inte gilla detta så lär det bli tufft att driva igenom det hela då vi förutom USA, Japan osv har Ryssland som en jättekund.
Anette på Boäng
22-12-2013, 10:51
Jag har svårt att tro att Jordbruksverket fastställt en registreringsavgift för den nya lagstiftningen, eftersom de ännu inte vet vad den kommer att innebära. 800 kr gäller nu. Siffror på 3 000 pund är mer troliga om ett material skall provodlas mm innan godkännande för registrering. Vi får helt enkelt se.
*Stintan*
23-12-2013, 18:36
theseraphim det känns som om du är oerhört partisk i den här diskussionen. Kanske är det så att du och företaget du jobbar hos inte är ett dyft roade av hobbyodlare med specialintresse för vissa sorter och inte heller har ett dugg emot om några småföretagare som specialiserat sig på lite mer udda växter får slå igen. Jag har hört flera småföretag säga att de kommer att bli tvugna att sluta om detta går igenom och blir lag.
kerstin z5-6
24-12-2013, 00:50
Ja och för mej är detta det mest oroande inslaget. Att sådana som odlar småskaligt kommer att gå under av detta.
Anette på Boäng
24-12-2013, 09:42
kerstin z5-6
25-12-2013, 01:15
Ja tyvärr tror jag det blir verklighet om förslaget går igenom.
theseraphim
26-12-2013, 09:48
CITAT (*Stintan* @ 23-12-2013, 18:36)  theseraphim det känns som om du är oerhört partisk i den här diskussionen. Kanske är det så att du och företaget du jobbar hos inte är ett dyft roade av hobbyodlare med specialintresse för vissa sorter och inte heller har ett dugg emot om några småföretagare som specialiserat sig på lite mer udda växter får slå igen. Jag har hört flera småföretag säga att de kommer att bli tvugna att sluta om detta går igenom och blir lag. Partiskt är jag inte jag inte mer än vad ni andra är men ni läser bara utvalda delar och allt som går att hitta oavsett språk är samma text som inte är nyanserad för fem öre. Allt som står är spekulativt och skriven av motståndare vilket gör det till propaganda emot det hela dvs texten har bara till syfte att skrämma. Hur ska ett företag veta något de inte kan veta än då inget är spikat överhuvudtaget?
Jag tror inte att ekosystemet går under för att vissa sorters tomater saknar registrering. Det är väl ändå sorter som registreras inte arter. Ett syfte med registreringen är som jag förstått det att alla konsumenter ska veta att det är bra utsäde av rätt sort i påsen man köper. och det är ju kul om man är intresserad av det eller inte litar på sin försäljare. Men att förbjuda någon att sälja mig en hemgjord korsning som vi båda tycker är en bra eller spännande växt för att den inte finns på en lista är ju absurt. Det är ju bara jag själv som drabbas om mitt inköpta frö inte uppfyller mina förväntningar ingen annan. Det borde ju självklart vara frivilligt.
Om jag vill köpa frön till en oregistrerad tomatsort ska väl ingen lägga sig i det. Men då får jag ju också vara medveten om att den kanske inte är kontrollodlad, välbeskriven och registrerad. För en kommersiell grönsaksodlare kan jag dock tänka mig att det kan vara viktigt att inköpta fröer håller viss kvalitet och är garanterat sortrena. För mig spelar det ofta ingen som helst roll. Trodde den borgerliga regimen var för valfrihet i alla lägen. Stoppa förmynderiet!
Tänk hur det skulle vara om vi överförde registertänket på andra branscher, skulle folk acceptera det? Om aromaäppen inte fick säljas i mataffären för de inte var registrerade, eller att frallor inte fick säljas för att bara kavring och rågbröd fanns i registret. Eller att du inte kan köpa vita skjortor för att bara svarta, gröna och röda skjortor var registrerade. Eller att det fanns fåtöljer och tresitssoffor men inga hörnsoffor för att de inte fanns i registret. Allt går säkert att motivera med konsumetsäkerhet. Men vad är det för samhälle vi vill ha egentligen?
Stoppa förmynderiet och låt mig välja frön och växter själv!
Nu har jag läst på lite och skrivit under!
*Stintan*
27-12-2013, 07:38
CITAT (theseraphim @ 26-12-2013, 09:48)  Partiskt är jag inte jag inte mer än vad ni andra är men ni läser bara utvalda delar och allt som går att hitta oavsett språk är samma text som inte är nyanserad för fem öre. Allt som står är spekulativt och skriven av motståndare vilket gör det till propaganda emot det hela dvs texten har bara till syfte att skrämma. Hur ska ett företag veta något de inte kan veta än då inget är spikat överhuvudtaget? Det finns uppenbarligen de här som är bättre pålästa än du för nu verkar argumenten tryta betänkligt och påståendena har tyvärr hamnat på en väldigt låg nivå.
theseraphim
27-12-2013, 13:16
CITAT (*Stintan* @ 27-12-2013, 07:38)  Det finns uppenbarligen de här som är bättre pålästa än du för nu verkar argumenten tryta betänkligt och påståendena har tyvärr hamnat på en väldigt låg nivå. Att kalla mina påståenden låga är lågt i sig, jag har framfört ren fakta i alla inlägg till skillnad det som skrivs på nätet som faktiskt är spekulativ information skrivna av människor som är emot lagen oavsett vad dvs den är partisk. Ska information vara korrekt så ska den väga fördelar mot nackdelar på ett okritiskt sätt och åsidosätts personliga åsikter om ämnet. Om man nu skriver sådant här varför inte också ta sig tiden att tex fråga Jordbruksverket osv vad som kommer gälla. Tyvärr så är det så ofta specifikt på detta forum att håller man inte med majoriteten ska man hålla tyst eller inte ställa frågor och absolut inte kritisera majoriteten för då är man en idiot. Min frågeställning i detta och min åsikt förtjänar samma respekt som de som är emot för om inte alla får föra sin talan så blir ju hela debatten meningslös.
kerstin z5-6
27-12-2013, 15:04
CITAT (theseraphim @ 26-12-2013, 09:48)  Partiskt är jag inte jag inte mer än vad ni andra är men ni läser bara utvalda delar och allt som går att hitta oavsett språk är samma text som inte är nyanserad för fem öre. Allt som står är spekulativt och skriven av motståndare vilket gör det till propaganda emot det hela dvs texten har bara till syfte att skrämma. Hur ska ett företag veta något de inte kan veta än då inget är spikat överhuvudtaget? Hur vet du det? Om du nu inte vill ha förkortade versioner finns ju förslaget på nätet i sin helhet ,jag har läst det -också
theseraphim
27-12-2013, 17:04
Hur jag vet det, för det är skrivet av folk som inte tycker om det nya förslaget och i stort sett alla artiklar jag sökt på är skrivna av just motståndare vilket gör trovärdigheten sämre. Har svårt att hitta någon som skriver om den i neutrala ordalag så att säga. På svenska är det på flera ställen exakt samma text dvs att den som lagt upp den bara inte ens kunnat skriva en egen beskrivning. Hela fördraget finns att läsa givetvis men något som är 142 sidor kan sällan förkortas effektivt till en sida utan att man tagit bort en hel del plus att låter man inte förespråkare eller sakkunniga få dela med sig av sin fakta(oavsett om det är för eller emot)så blir det en väldigt enkelriktat debatt eller rättare sagt det blir ingen debatt alls. Om ni som nu bryr sig så mycket för detta ställ frågor till olika berörda parter tex frögöretag, Jordbruksverket osv och sammanställ sedan svar(oediterat) och kommentarer här så kan man bilda sig en mer ärlig uppfattning.
kerstin z5-6
27-12-2013, 20:40
Nu avsåg jag inte det skrivna på nätet utan de som skriver på protestlistan i den här tråden, hur vet du att de inte satt sig in i frågan från källan ? Jag skriver av princip aldrig på någon form av upprop eller lista utan att grundligt sätta mig in i ämnet.
För mej är de olika skrivna förkortningarna på olika bloggar forum mm en god sammanfattning av problemet i fråga och dess konsekvenser för microodlare" mfl.
Jubbe063
27-12-2013, 22:43
CITAT (theseraphim @ 27-12-2013, 17:04)  Hur jag vet det, för det är skrivet av folk som inte tycker om det nya förslaget och i stort sett alla artiklar jag sökt på är skrivna av just motståndare vilket gör trovärdigheten sämre. Har svårt att hitta någon som skriver om den i neutrala ordalag så att säga. På svenska är det på flera ställen exakt samma text dvs att den som lagt upp den bara inte ens kunnat skriva en egen beskrivning. Hela fördraget finns att läsa givetvis men något som är 142 sidor kan sällan förkortas effektivt till en sida utan att man tagit bort en hel del plus att låter man inte förespråkare eller sakkunniga få dela med sig av sin fakta(oavsett om det är för eller emot)så blir det en väldigt enkelriktat debatt eller rättare sagt det blir ingen debatt alls. Om ni som nu bryr sig så mycket för detta ställ frågor till olika berörda parter tex frögöretag, Jordbruksverket osv och sammanställ sedan svar(oediterat) och kommentarer här så kan man bilda sig en mer ärlig uppfattning. Då tycker jag att du ska läsa orginaltexten. Du behöver inte läsa varenda sida. Finns sammanfattning, problembeskrivning och beslutsunderlag. Ca 27 sidor, resterande är tekniska beskrivningar, juridisk diskussion kring teknaliteter, lagtexten samt bilagor och sortlistor (dvs fördjupad information som man inte behöver läsa om man nu inte ska arbeta med frågan yrkesmässigt som jurist eller handläggare)
*Stintan*
28-12-2013, 00:05
CITAT (theseraphim @ 27-12-2013, 17:04)  Hur jag vet det, för det är skrivet av folk som inte tycker om det nya förslaget och i stort sett alla artiklar jag sökt på är skrivna av just motståndare vilket gör trovärdigheten sämre. Har svårt att hitta någon som skriver om den i neutrala ordalag så att säga. På svenska är det på flera ställen exakt samma text dvs att den som lagt upp den bara inte ens kunnat skriva en egen beskrivning. Hela fördraget finns att läsa givetvis men något som är 142 sidor kan sällan förkortas effektivt till en sida utan att man tagit bort en hel del plus att låter man inte förespråkare eller sakkunniga få dela med sig av sin fakta(oavsett om det är för eller emot)så blir det en väldigt enkelriktat debatt eller rättare sagt det blir ingen debatt alls. Om ni som nu bryr sig så mycket för detta ställ frågor till olika berörda parter tex frögöretag, Jordbruksverket osv och sammanställ sedan svar(oediterat) och kommentarer här så kan man bilda sig en mer ärlig uppfattning. Hur kan du uttala dig om vad vi andra läst? Du själv har ju uppenbarligen inte läst förslaget i sin helhet och ändå uttalar du dig om trovärdigheten hos andra. Och det enbart p.g.a. att de artiklar du läst varit skrivna av motståndare till förslaget. Jag har tvärt emot dig den fått uppfattningen att motståndare skrivit artiklar just för att man satt sig in i frågan och läst förslaget. Skulle dina synpunkter i frågan vara mer trovärdiga på något sätt? Och du...skyll inte på motståndarna till förslaget för att du inte orkar läsa det så att du kan bilda dig en mer ärlig uppfattning.
theseraphim
28-12-2013, 08:55
Hur många har läst på jordbruksverkets sida dvs så lagen och regler kommer att följas i Sverige? EU går inte bestämma hur tex Sverige väljer att betala avgifter eller varför inte undantaget för nischad marknad dvs verksamheter med mindre än 2miljoner i omsättning och mindre än tio anställda. Läste själv den kortfattade redovisningen från EU och ser inget domedagsscenario för varken större företag eller nischade marknader speciellt då det fortfarande finns väldigt många invändningar bland annat då vissa länder bara har mindre aktörer som jobbar med detta. Och Stintan du kan väl lära dig att uppföra dig i en debatt istället för rena påhopp på min karaktär för den enda som gjort det i denna debatt är du. Har aldrig hävdat att de som skriver på är idioter eller opålästa utan det jag kritiserade är de som lägger upp informationen på nätet när de inte skriver objektivt. Läs gärna som sagt även på Jordbruksverket hemsida då de har mycket information om hur detta så fall ska drivas i Sverige och inte hur EU säger centralt.
Solstormig
28-12-2013, 10:10
Det är ju inte svårt att begripa att detta är en lag som bara ett fåtal vill ha (dvs säga de som har något att tjäna på det). De allra flesta är emot. I Sverige har vi stor glädje av växter som är vanliga på kallare breddgrader och har ofta mer gemensamt med sådana länder när det gäller odling än om man jämför med södra Europa.
Vad kostar det att ta fram ett sådant lagförslag? Hur många högavlönade lägger hur många timmar? När förslaget väl är lagt så hur många högavlönade ska lägga hur många timmar för att lobba så att förslaget går igenom? Kostnaden blir enorm för ett förslag som de allra allra flesta inte vill ha och som innebär en försämring. När förslaget väl gått igenom så är det massa högavlönade euanställda som fortsättningsvis ska ha lön för att administrera eländet. Lön som delvis betalas med registreringsavgift + skattepengar.
Vem betalar för att ta fram och lobba för idiotförslaget? Det är vi som betalar med våra skattepengar där Sverige är en av de största nettobetalarna till EU. Hur mycket vård skulle vi kunna betala för med de pengarna istället? Hur mycket bättre mat skulle våra äldsta invånare kunna få istället?
Åt H-E med hela EU som är vår största tärande sektor någonsin.
*Stintan*
28-12-2013, 13:34
theserapim, jag tänker inte diskutera detta ytterligare med dig eftersom du inte verkar komma ihåg vad du själv skriver. Vi har olika åsikter om det hela helt enkelt .
kerstin z5-6
26-01-2014, 23:57
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|