|
Monarda
22-12-2013, 15:00
Ingen jul utan saffranspaj! Hur är det med er andra? Ni har väl också något som absolut måste lagas till jul? [attachment=79693:DSC_0900.jpg]
Bra tråd som påminde mig om att jag måste koka lag till sillen - sill i olika former - ett måste. Annars finns det inga måsten numera - har skalat av det mesta. F ö såg din paj mycket god ut.
Monarda
22-12-2013, 16:17
Jag har också skalat bort det mesta. Och till mina kvinnliga arbetskamraters förskräckelse  rullar jag inte köttbullarna själv. Det får Siljans Chark göra.
Lilla Felix har trillat mina köttbullar - men jag steker dom i kryddsmör (kryddpeppar, kryddnejlika och ingefära) - det går så bra.
PS: kom på att ett måste till är 'Fusk-syltan' - basen är vanlig sylta som man kokar om och kryddar lite extra - mycket god blir den.
Gossen Ruda
22-12-2013, 18:50
Bara en sak kvar, skinkan. Jag kokar den själv på julaftonen, ingen färdigkokt här. Sen koka några potatisar och lite sås till den nykokta skinkan. Himmelskt.
Och jag slår ett slag för den halländska långkålen - trots att jag inte är från Halland. Gudagott. Och ingen jul utan den.
Eva i Skåne
22-12-2013, 19:12
Den pajen kan du väl lägga ut receptet till Monarda! Den ser god ut. Om jag inte gör någon imorgon så kommer det ju många andra juldagar när man vill ha nåt gott
Anki på Öland
22-12-2013, 20:26
Har inga som helst måsten till jul - har över huvud taget inte tillrett en enda sorts julätbart - och inte pyntat något heller för den delen....  sån är jag...
CITAT (EKLO @ 22-12-2013, 19:03)  Och jag slår ett slag för den halländska långkålen - trots att jag inte är från Halland. Gudagott. Och ingen jul utan den. Håller med så skåning jag är. Ety jag själv odlar denna underbara grönsak och gör långkål till hela familjen. För egen del håller jag stenhårt på brunkål. Inget slår hemgriljerad skinka och himmagjord brunkål. Dessutom har jag en gammal tradition från barndomshemmet med potkes (uttalas påttsjäs). Dvs hälften smör och hälften finriven cheddar. Tillsätt konjak och stött kummin. Serveras rumsvarmt. Gärna på ett "Bornholmskt rågkex". Egna klenäter är ett måste.
theseraphim
22-12-2013, 21:16
För min del blir listan på tok för lång att skriva här:) det enda jag har gemensamt med alla andra julmarsälskare här är att vi kommer må pyton i magen när klockan är runt 22:00 på julafton;)
*Stintan*
22-12-2013, 21:25
CITAT (Anki på Öland @ 22-12-2013, 20:26)  Har inga som helst måsten till jul - har över huvud taget inte tillrett en enda sorts julätbart - och inte pyntat något heller för den delen....  sån är jag... Här är en till
Jordgubbe
22-12-2013, 23:54
Själv tycker jag det är viktigare (om man nu inte ska ha ett stort kalas) att man väljer vad man själv gillar att äta (som man inte tröttnar på dagen efter) + att smakerna gifter sig bra.
För några år sedan var kålrotslådan ett måste för mig men efter två år i rad med det så lessnade jag. Minns också att jag köpte en burk med rödbetssallad som jag knappt åt dugg av. Jag tror att båda blev för söta i smaken för mig och skar sig till den övriga maten.
Några nya favoriter dock är halländsk långkål (som redan är nämnt) saffranskokta päron med vispgrädde (enkelt att göra + ser lite lyxigt ut, bra alternativ om man lessnat på den traditionella julgröten). Sedan om man kan få tag på det så är rökt tofu gott att ha på en skiva vörtbröd med riktigt smör på.
Natur liv
23-12-2013, 05:49
Jag gillar att variera julmaten, även om det visar sig att skinka, julköttbullar och prinskorv alltid är med. Jag engagerar mig mest kring grönsakerna och fisken. Jag kan tycka att det lätt blir för mycket köttprodukter annars.
I år är det italienskt tema, så det serveras lammfärsjärpar, insalata di pomodoro, prosciutto med fikon, pomodori di ripieni, italienskt brytbröd och biscotti.
Jordgubbe
23-12-2013, 08:34
Jag såg att en restaurang hade julbuffé idag så jag kanske hittar några nya favoriter där.
Monarda
23-12-2013, 12:43
Jag kan tycka att det är lite svårt med grönsaker till julmaten men det här receptet brukar jag köra med, ursprunget från Tjolöholms slott.
300 g färsk grönkål (brukar köpa färidgskuren i påse)
Dressing: 1 litet syrligt äpple 1 - 1 1/2 dl gräddfil 1 msk socker 1 msk färskpressad citronjuice 2-3 msk färskriven pepparrot
Riv kålen i mindre bitar. Finhacka äpplet och blanda med resten av ingredisenserna till dressingen. Krydda upp det hela med sat och peppar. Blanda kålen med dressingen och servera genast.
Jordgubbe
23-12-2013, 13:21
Vilken flax, det fanns saffranskaka på buffén idag  . Just nu är jag proppmätt, men det beror nog mest på att det fanns 2 sorters pajer där. Rödkålspajen var både god och såg trevlig ut.
Gossen Ruda
23-12-2013, 14:38
Jo, klenäter också. Under flera år blev det inte bakade några men förrförra året tog jag upp traditionen igen, min mamma kom från Skåne. ;-) Nytt från förra året är äggost också.
Piccante
23-12-2013, 21:03
CITAT (Gossen Ruda @ 23-12-2013, 14:38)  Jo, klenäter också. Under flera år blev det inte bakade några men förrförra året tog jag upp traditionen igen, min mamma kom från Skåne. ;-) Nytt från förra året är äggost också. Är klenäter speciellt skånskt? Både klenäter och struvor går att köpa färdiga men jag tycker inte de är lika goda som nygjorda. Tyvärr kräver struvor ett speciellt järn som jag knappt vet om det går att få tag på längre? Äggost tycker jag är lite mäktigt men det går hem hos släkten på västkusten. Äggost finns ju både en söt variant som efterrätt och en osockrad som äts till maten..
Gossen Ruda
23-12-2013, 21:57
CITAT (Piccante @ 23-12-2013, 21:03)  Är klenäter speciellt skånskt? Både klenäter och struvor går att köpa färdiga men jag tycker inte de är lika goda som nygjorda. Tyvärr kräver struvor ett speciellt järn som jag knappt vet om det går att få tag på längre?
Äggost tycker jag är lite mäktigt men det går hem hos släkten på västkusten. Äggost finns ju både en söt variant som efterrätt och en osockrad som äts till maten.. Klenäterna härstammar från Sydsverige och Danmark. Hemgjorda skall de vara, färdigtillverkade är oftast för hårdgräddade. De skall bara vara lite gyllenbruna annars smakar de bränt. En annan specialitet som min bror nu håller på med är gorån. Förut var det mina föräldrar som höll på med det tidsödande arbetet. Gorånjärnet härstammar också från Skåne. Sockrad äggost låter inte gott. Bara ägg, gräddfil och mjölk skall det vara. Sen har man sylt eller liknande till.
Elisabeth-Västkustkolonisten
24-12-2013, 07:52
Klenäter gör man i Södra Tyskland lite då och då
Ett måste här är stekt inlagd sill (inte strömming) Och så klart skinkan, Köttbullar och lite till
Gossen Ruda
24-12-2013, 09:47
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 24-12-2013, 07:52)  Klenäter gör man i Södra Tyskland lite då och då Intressant. Jag har surfat runt lite och det verkar som om klenäter är en nordeuropeisk företeelse och främst då i Sverige, Norge, Island, Danmark och norra Tyskland. Tydligen även då längre söderut. Ordet är av samma ursprung som klenod.
Elisabeth-Västkustkolonisten
24-12-2013, 10:23
Hos oss hette dom "Hasenöhrl" (kaninörat) men det var säkert vår bayerska dialekt
I år är det 15-årsjubileum för min fruktkaka enligt eget recept, det har reviderats några gånger under årens lopp. Men den har blivit en stående punkt till Kalle-fikat. Och sedan har jag gjort ca 10 olika sorters godis, lagt i pappersstrutar och ställt dessa i en korg. Ser jättemumsigt ut! d Detta tar jag med mig till brorsan om några timmar, han som är kock har lagat maten.
hattstugan
24-12-2013, 11:37
Klenetter var något som min farmor gjorde till jularna! Men inget någon gör här längre! Har aldrig funderat på var dessa goda kakor kommer från!
Monarda
07-01-2014, 18:50
CITAT (Eva i Skåne @ 22-12-2013, 19:12)  Den pajen kan du väl lägga ut receptet till Monarda! Den ser god ut. Om jag inte gör någon imorgon så kommer det ju många andra juldagar när man vill ha nåt gott Sorry, det här hade jag missat men här kommer receptet sent om sider. Passar ju bra när som helst. Pajdeg: 125 g smör, 3 dl vetemjöl, 2 msk socker, 1 äggula. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diam. Ställ kallt ca 30 minuter Fyllning: 100 g mald sötmandel, 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 ägg, 1 1/2 dl socker, 1/2 g stött saffran, 250 g Kesella Gourmet. Vispa ägg, socker och saffran pösigt. Tillsätt mandel, mjöl blandat med bakpulver och kesella. Häll fyllningen i formen och grädda mitt i ugnen i 175 gr ca 50 minuter. Sikta över florsocker när kakan kallnat. Går även bra att frysa.
nu kom jag på att jag inte kan tänka mig en jul utan hel ansjovis med löskokta ägg. Det är jul det!
Skinkan förstås! Är sugen nu igen...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|