strandskatan
Borde kanske läst på lite bättre INNAN jag beställde frön till fjärilsranka, inte efteråt, verkar vara synnerligen svåra att få att gro. Nu har jag i alla fall från nätet insamlat ett antal metoder, ska prova alla (fast jag ersätter svavelsyran i en av metoderna med ättiksyra). Finns det någon här som sått fjärilsranka och lyckats? Tacksam för alla tips.
rikke
Javisst är det bättre att läsa på. Men jag gjorde som du. rolleyes.gif Hittade den här sidan häromdan och det ska jag testa på mina.
http://www.plantexplorers.com/twiningvine/...5ce18fd4f8d3bbf

Så hoppas jag att vi bägge lyckas!
strandskatan
Å, vad kul att någon mer ska så fjärilsrankan! Tack för länken, det var ju ett enkelt alternativ! Jag behandlar mina 20 frön 3 och 3 enligt olika alternativ:
1. Enligt Impecta - blötlagt 2 dygn i hett vatten (direkt ur varmvattenkranen, termos) kylskåpsstratifiering 1 mån .
2. Blötlagt i först citronsaft, sedan vinäger (enligt såråden var det egentligen svavelsyra), skölj och stratifiera 3 mån, sedan sådden i 20 C.
3. Blötlagt 5 dagar, nytt vatten dagligen, våt sand 30 dagar i 18-20 C, rör om i sanden ibland, sedan 0-12 C i 30 dagar, därefter plantera.
4. Blötläggning 1 dygn, så och ställ ut tills det gror på våren.
Som 5:e metod tar jag den du hittat (kontrollerad variant av 4:e metoden).

Ska försöka inte blanda ihop sådderna utan hålla reda på vad som är vad!

Alla frön sjönk, men jag tyckte inte de svällde upp, vilket jag skulle önskat. Noterar att ingen rekommenderade slipning av fröna. Undrar om det inte egentligen vore bättre att skaffa bären, borde ju finnas på någon hälsokostaffär?

Min gissning: Metod 3 kommer att lyckas bäst.

Hoppas du rapporterar hur det går för dig, håller tummarna för dig!
Bassam
Hej

Man kan lägga kylskåp 2 veckor före plantering för att man blir säker att de fick bra vila.

H.Bassam
Huggorm
Svavelsyran är för att simulera magsyran i den resa som bären är ämnade att ta genom en fågels matsmältningssystem. Antagligen finns det något skikt av groningshämande medel på fröna som måste bort innan det kan gro. Kanske fungerar det även med andra syror, det blir intressant att se vad ni får för resultat. Jag råkade själv köpa en påse frö av kalopanax som skall ha samma behandling men jag har inte gjort något alls ännu utan avvaktar.
strandskatan
Man borde kanske skaffa sig en undulat!
rikke
Ja en fågel hade kanske varit något. rolleyes.gif Mina katter hade jublat. Jag blötlade min i ett par dagar. Och de svällde inte heller något nämnvärt. Nu är de iallafall sådda och står i kylen. Så får vi se hur det går.
kerstin z5-6
Har ni täckt fröna -de gror mörkt strö över såjord om inte. Det är nog det viktigaste..
rikke
Ajdå! Tack ska gå och kolla medebums.
kerstin z5-6
Har du dem i kylen, ta ut dem.
strandskatan
Kerstin, kan du berätta varför du skriver att man ska ta ut dem ur kylskåpet? Jag har läst alla såråd jag hittat på nätet, alla tycks anse att fröna ska stratifieras? Men du brukar ju veta vad du talar om, så jag vill gärna ha mer information! Jag har några frön på stratifiering och några som jag behandlar efter "rumstemperatur i fuktig sand fyra veckor, därefter stratifiering", plus några jag ännu inte sått, och om du har bättre tips än de jag hittat vill jag gärna följa dina råd med de som är osådda!
rikke
Eller så menar hon utomhus. För jag har läst samma om statifiering. Och att det är bättre att göra det utomhus med växlande tempraturer. Är på G för att ställa ut alla mina men det har inte varit väder för det innan. Vi får se vad hon svarar. smile.gif
strandskatan
Du har säkert rätt, Rikke! Även en del varmgroende, som heliotrop, gror bättre om de står svalare på natten än på dagen! Och jag har också märkt att frön gror bra i köket, där ju temperaturen växlar mer än i bostadsrummen!
kerstin z5-6
Borde ha förtydligat ,jag menade precis som ni gissat att när det börjar växla ute mellan + och - grader eller under snö , har det lite bättre effekt mot sega frö som fjärilsrankan är -än jämn kylskåpstemp.

Än är det i alla fall här lite för kallt för att något särskilt ska hända , medan under 50 cm snö växlar tempen mellan + 4 och -4 -det som knäcker frövilan. Efter kylperioden ska de stå varmt -gissar på minst 8-12 veckors kyla för den här sorten. Och de är mörkergroende som sagt.
rikke
Var de inte mörkergroende? Det skrev du tidigare.
kerstin z5-6
ändrat -trött efter jobbet så ett fel blev två innocent.gif
strandskatan
Tack för hjälpen, Kerstin!
rikke
Ja jag tackar också tummenupp.gif
Huggorm
CITAT (kerstin z5-6 @ 27-01-2014, 15:33) *
Än är det i alla fall här lite för kallt för att något särskilt ska hända , medan under 50 cm snö växlar tempen mellan + 4 och -4 -det som knäcker frövilan.

Under ett tjockt snötäcke borde väll temperaturen vara väldigt konstant? Den ändrar sig naturligtvis sakta allt eftersom säsongen går, men knappast mellan dag och natt
kerstin z5-6
Välkänt fenomen i norr och rätt begripligt eftersom vi kan ha + 15 dagtid och minus 10 nattetid under vårvintern..
Söderöver utan snö lär växlingen vara ungefär densamma - + 4 eller mer och -4 -och med arter som tex stormhatt är det just växlingen mellan dessa temperaturer som bryter frövilan.
Huggorm
Men 50cm snö isolerar rätt bra
strandskatan
Rikke, har du koll på dina schisandrasådder? Här har ett frö grott nu!
rikke
Åh vad kul! Var ju tvungen att gå ut och kolla igen smile.gif Nej ingenting än i allfall. Kanske ska köra in dem i kylen ett tag igen.
strandskatan
Håller tummarna för dig! Vi tycks ju i alla fall fått grobara frön - dina var väl också från impecta? Vet du var du ska plantera dina om det blir något - jag har ingen aning!
rikke
"Skrattar gott" inte en susning. Jag har en planteringskö som är sju mil lång redan. Det är väl tur att en del sådder tar tid på sig att komma upp.
strandskatan
Det är nog tur också att allt inte gror - i morgon slänger jag med lätt hjärta gul klockbuske, juldadelsådden och väderkvarnspalmerna (fingers crossed)- de frösådda äpplena stekte jag ihjäl i eftermiddagssolen häromdagen, tack och lov!
tamlin
CITAT (strandskatan @ 22-03-2014, 10:01) *
Här har ett frö grott nu!


Har du koll på vilken metod som fick dem att gro?
strandskatan
Tamlin, det första som kom upp visade sig vara något helt annat, men i veckan upptäckte jag en ny grodd om jag är 99 procent säker på är schisandra. Fick peta bort först det yttre hårda skalet och sen ett till köttigare skinn innan bladet lyckades veckla upp sig. Vid det här laget har jag förstås blandat ihop och har ingen aning om metoden för den krukan, men konstaterar att det kan ta lång tid innan de gror!
Bassam
Hej

Jag läste i dag att man behöver lägga dem i varm vatten 2 dagar och sen i kyl 1 månad o plantera dem i plantering jord som blandad av (25% torv + 25% sand+ 50% plantering jord) och man ska täcka frö på sand och lägga de inom hus.

Obs
man behöver hon o hona för att ge frukt.
lycka till
H.Bassam
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon