Full version: kryddorna
Inka
Hej!
Ska man klippa ner t ex isop och salvia och åbrodd nu på våren?
/Inka
Fenja
Jag är ingen specialist, men jag brukar avvakta lite så att det går att se vad som överlevt vintern och sedan klipper jag bara bort döda delar på salvia och åbrodd. Isopen vet jag inte, men med min lavendel gör jag som ovan.
Mvh
Fenja
Kerstin
Både åbrodden och isopen blir vackrare av att rejäl nerklippning. Jag brukar lämna kvar sådär en 5-10 centimeter och de slår snällt upp nya fina skott. Haren älskar åbrodd och isop går också an och ofta behöver jag bara jämna till efter hans beskärning, men jag brukar få fina plantor ändå.
Andra kryddväxter beskär jag betydligt försiktigare.

hälsar Kerstin
Cilla
Isop beskär jag där den börjat skjuta friska blad (vilket blir ungefär en decimeter upp), salvian står felplacerad hos mig och blir för hög så den skär jag ned på våren till ca 1 dm, åbrodden brukar jag lämna en stängel på och klippa ned resten långt ned.

Lavendeln skär jag sällan ned, jag gör avläggare för att föröka den och få den att spridas. Skrapar lite på undersidan av stammarna med nageln, böjer ned dem mot marken och lägger en sten ovanpå eller håller ned grenens krapade yta i jorden med en grenklyka. Från moderplantan skjuter nya skott fart och avläggarna får egna rötter och sätter fart så småningom de med.
Inka
Tack det ska jag prova!
/Inka
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon