theseraphim
08-03-2014, 02:34
Tja då var det dags för sättpotatisen och genom jobbet har jag ju tillgång till en massa udda grejer.
Jag brukar köra Timo plus typ Mandel/Anandine men i år funderar jag på British Queen=snöboll, pink fir Apple, Kanske en vildpotatis plus något mer, är kul att prova annat än puritan o king Edward:)
Vilka är era favoriter?
Antagligen blir det nog Amandine - den är mycket god tycker jag. Vi har ett 'mini-potatisland' - där det får plats 8-10 potatisar. Det funkade bra förra året - och förhoppningsvis ska det göra så även i år.
Amandine (ljust skal) och Cherie (rött skal). Båda har väldigt fast och fin konsistens, inte tillstymmelse till mjölighet, och mycket god potatissmak. Jättefina att äta som kokta. Brukar äta dem nykokta med lite smör och salt på.
Åsa, mälardalen zon 2
09-03-2014, 09:28
Linzener delikatess hade jag förra året och den, funkade bra här i leran och värmen.
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 09-03-2014, 09:28)

Linzener delikatess hade jag förra året och den, funkade bra här i leran och värmen.
Den har jag haft i två säsonger, och ska sätta min tredje nu. Av tidiga sorter, är denna den bästa.
theseraphim
16-03-2014, 20:49
Pink fir Apple, mayan gold, British Queen, Highland Burgundy Red, Verona och någon mer blir det än så länge med lite utrymme för några till:)
Lotta på Tjörn
24-03-2014, 08:01
Enkelt! Linzer Delikatesse!
Har funkat bra i många år nu, är GOD, ger bra avkastning, håller länge. Kanske lite små potatisar.
Eva i Västerås
24-03-2014, 21:32
Cherie. Goda, vackra knölar. Tåliga plantor. Och det verkar som om potatisätare (åkersniglar och sork) inte hittar dom röda knölarna lika lätt som gulskalig potatis.
Piccante
25-03-2014, 00:54
Jag är väldigt nöjd med Asparges (sparrispotatis). Den har alltid varit motståndskraftig mot sjukdomar och har bra smak.
Cherie skriver jag också under på. Ska man bara ha 1 sort är den ett utmärkt val.
Pink fir apple är rent smakmässigt, och utseendemässigt, en av mina favoritpotatisar, men kan ha svårt att hinna växa klart om man får bladmögel tidigt, dvs, man får många knölar men ganska små. 2012 fick jag dock riktigt rejäla knölar, kommer inte ihåg hur vädret var då dock...har lagt av mig på potatisfronten tyvärr.
Kan man få tag på norska Beate kan det vara värt att prova hur den funkar, min erfarenhet är att de är ganska friska, även i jord som på känsligare sorter kan ge skorv, och ger hög och jämn skörd av goda potatisar som tål lagring. I många år var det här vår "huvudpotatis", den funkar till det mesta.
Highland burgundy red ger vackra potatisar, som helst ska ätas med skalet på och därför tjänar på att inte sitta för länge i jorden. Smaken kan nog variera beroende på jordmån, men den tillhörde inte mina favoriter. Jag kommer inte att sätta den igen tror jag.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.