Hej,
Har nyss köpt ett hus och fått ett litet glashus på köpet. Frågan är nu bara vad vi skall göra med det. Våra planer var att plantera tomat, chili och paprika i det plus kanske lite örter. Tomat, chili och paprika har börjat drivas upp inomhus från frön sedan ett par veckor och de ser ut att frodas.
Bifogar foto på växthusets nuvarande "look". För en novis som jag så ser det ganska eftersatt ut och fult som stryk. Vi hade tänkt behålla utformningen med gången i mitten men ta ett omtag med det mesta.
[attachment=80557:1.jpg]
När vi tog en titt så upptäckte vi en vinranka (Boskoop Glory, 2001) uppvuxen i ena hörnet. Den ser inte allt för välskött ut men den ser ut att ha burit mycket frukt med tanke på de förtorkade klasar som fortfarande hänger. Så frågan är... Går det att rädda vinrankan och beskära till den på något vis? Eller bör vi riva upp den?
[attachment=80559:3.jpg]
En sista fråga. Vad för växt är detta? Den har ludna blad som luktar ganska fränt när man gnider dem. Eftersom den är växer i huset så har den förmodligen planterats där med uppsåt. Går den att äta (mer än en gång)?
[attachment=80558:2.jpg]
Tack på förhand...
/ApJan
Susanna
21-03-2014, 15:32
Hej,
Det kan vara en salvia men jag är inte säker. Doftar den något?
När det gäller vinet behöver den nog beskäras men det är troligtvis för sent att göra det i år. Man måste göra det när den är i absolut vila för att hindra att den blöder och jag brukar beskära min i december/januari. Nu kan den ha börjat knoppas och då kan den skadas om man skär i den. Däremot kan ni plocka bort alla vissna blad och klassar. Den kommer säkert att se fin ut när den vaknat ordentligt. Vilken zon bor ni i?
Hej Susanna,
Bor i Skövde så odlingsklass 3 enligt kartan jag tittade på. Jo, jag läste att det var för sent att beskära nu... Får väl ta och plocka bort det vissna och se vad det blir av den.
Salvia kan det kanske vara. Jo, den doftar rätt starkt som sagt.
Tack.
/ApJan
Hej.
Jag har fyra vinrankor i mitt växthus.
De växer som ogräs och behöver tuktas flera gånger om året.
Gallra bort kart det blir lätt för mycket av de goda druvorna ....
Har aldrig bryt mig om vilken månad de skall klippas, blev mycket klippt i höstas och troligen lite till nu i vår.
RibesRubusVitis
21-03-2014, 20:04
Om inte vinknopparna visar tendenser att slå ut (små dunbollar i spetsarna) skulle jag beskära nu. En så gammal vinstock har rejäla rötter långt ner i marken och kommer inte att förblöda även om det skulle droppa några dagar. Yrkesodlarna i Skåne är inte klara med beskärningen än.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.