David Malmö
Det finns flera trådar om luftfuktning här redan, men jag har försökt göra en ganska rejäl genomgång och egna mätningar och kommer till en ganska dyster slutsats, idéer och erfarenheter är välkomna.

Om man som jag gillar palmer och andra exotiska växter, så tycks det vara 2 krav som kan vara svåra att uppfylla: Tillräcklig ljusmängd, och tillräcklig fuktighet (i luft). Övriga krav brukar man kunna uppfylla, och kraven på ljus och fukt är olika för olika växter. För lite fukt kan orsaka bruna bladtoppar och tappade blad, såvitt jag vet. Men hur kan man öka luftfuktigheten till en nivå så att växterna trivs?

Vattensprayning

Om man läser skötselråd står det väldigt ofta att man ska spraya med vatten då och då, men det finns en bra artikel här på odla.nu som handlar om fuktighet och där står att sprayning är ganska meningslöst för det ger en väldigt kortvarig effekt, och att luftfuktare har mycket bättre verkan. Jag tycker den åsikten verkar vettig. Om man ändå ska spraya har jag läst att man ska undvika kvällar (så att inte bakterier kan växa till under hela kvällen o natten, fast jag undrar om det är sant, det torkar väl rätt snabbt ändå i en bostad) och soliga dagar (bladen kan brännas). Man vill helst spraya flera gånger per dag men man är ju inte hemma hela dagen, det blir mkt jobb, knepigt undvika både sol och kväll, man lär inte göra det på natten, och det blir fläckar på bladen om man inte destillerar vattnet, vilket ju är alltför jobbigt om man ska spraya ett antal växter flera gånger per dag.

Jag skulle kunna tänka mig ett automatiskt sprayningssystem, men för att slippa fylla på vatten jämt ska det väl helst kopplas till vattenkran och då känns det lite farligt, även detta vatten behöver ju egentligen destilleras, och om man tänker sig nåt som liknar en sprinkler så blir ett problem för mej att golvet kommer att vara fuktigt ofta och få fläckar. Känns inte som nån bra metod, munstycken finns nog men jag har inte sett några färdiga system.

Det finns en tråd där folk testat mäta luftfuktighet pga sprayning, när man sprayar varannan timme ökade den 10-15 %-enheter som ju är bättre än inget men knappast bra nog för regnskogsväxter, och jag kan tänka mig att spraya (nästan) så ofta bara i samband med omplantering, i max ett par veckor. Samt att man ju inte lär göra det på natten, och inte bör göra det vid direkt sol, som sagt. Sen kan jag tänka mig att duschning kan ha en gynnsam effekt mot uttorkning (för att bladen kanske tar till sig det) förutom den indirekta vägen att den höjer luftfuktigheten, har inte sett någon som diskuterat det. Här står iallafall att många växter kan suga upp fukt på bladen, men det står även att det kan leda till svampangrepp, iallafall i fuktig luft.

Luftfuktare, olika typer

Det finns flera typer, högst rank på Prisjakt just nu är en 4-liters för 500kr som drar bara ett 20-tal watt, låter ju bra. Lär vara ganska tyst också. Men den är baserad på ultraljud läste jag nånstans, vilket betyder att allt skit (salt, kalk m m) i vattnet kommer att sätta sig på väggar, golv, tak o möbler med tiden.. Om man inte har destillerat vatten men hur ska det gå till? Den ska fyllas på med 12 timmars mellanrum (ganska jobbigt) och klarar bara 45m2. Det finns större men de är ganska mkt dyrare. Det finns andra teknologier, de som förångar vattnet är bra på så sätt att då slipper man få med smutsen i ångan, och borde kunna vara ganska tysta, men de drar mycket effekt, flera hundra watt, och jag kan inte hitta nån som är billig och stor nog. Och växterna vill nog gärna ha mer än 60% RH medan jag gärna skulle slippa ha mer än 55% RH i resten av bostaden.

Det finns gamla hederliga metoder som att hänga såna där behållare på elementen och fylla på vatten, funkar bara på vintern men det är då de behövs som mest. Funkar dock inte bra hos mej för jag bor högst upp i ett hyreshus och jag behöver sällan ha på elementen för det kommer så mkt värme från grannen under. Men hur mycket fukt ger de egentligen?! Om man läser omdömen på elektriska luftfuktare så har man lyckats höja fukten från ca 20% till drygt 45% (3 omdömen på Bionaire BU6000), all fukt är säkert välkommen men drygt 40% är väl långt från idealiskt, och jag misstänker att "behållare på elementen" är bra mycket sämre. Och det framgår inte i omdömena om man stängt av all ventilation, jag kan tänka mig att det har stor betydelse (se mina mätningar nedan), och antagligen har de gjort det, det är ju inget problem att stänga igen ett sovrum ett par timmar innan läggdags.

Man kan även i princip ställa en balja vatten vid växterna, som vatten avdunstar från. En variant på samma idé är att ha ett stort akvarium där, en annan är ett fat med vatten under krukan. En forumtråd om akvariers avdunstning säger ungefär att från ett 500-700L akvarium dunstar 10-50L/vecka beroende på årstid, dvs 0,7-3,5L per 12 timmar, att jämföra med luftfuktarens 4L/12h ovan.

Ett annat tips jag läst på flera ställen är att ställa växter intill varandra eftersom de suger upp och avger fukt. Men även det ryktet tycks överdrivet eller bara för växthus, se mätning nedan.

Mätning dunstning från vattenbehållare

Jag tog rumstempererat vatten, hällde 3cm i en degskål diameter 22cm, satte en sil (av metallnät) ovanpå så att den var halvvägs ner i skålen (2cm från vattenytan), slängde min fuktmätare i silen, väntade en halvtimme. Den ökade med 4 %-enheter (från 42% till 46%) efter 4 minuter och låg sen och pendlade mellan 45 och 46%; efter 10 minuter visade den 44-45% sen slutade jag mäta. Detta är ju ungefär så idealiska förhållanden man kan få för denna metod, i verkligheten ska man vara glad om man kommer i närheten av dessa ca 4 %-enheter. Så denna metod är alltså nära nog helt meningslös såvitt jag kan se. Det kan nog bli högre siffror om man låter vattnet avdunsta in i ett slutet utrymme kan jag tro men det kan man ju inte i en normal lägenhet.

Variant på samma mätn: Spann diam 25cm, rumstemp vatten, 41% RH innan test, mätaren på nät 23cm ovanför vattenytan, 9cm ovanför spannen. Efter 6 min ökat 1%-enhet., samma efter 12min. Nedsänkt 9cm i spannen så att 7cm från ytan: efter 2 min 46% dvs +5%-enh, 5 min 45%, pendlar mellan 45 och 46, 10 min 45%. Slutsats: Behövs rejäl vattenyta, och/eller uppvärning, och fukten avtar snabbt med avståndet. Man kan ju öka värme och yta men om man ska ha ventilation alls så kommer mycket vatten att gå åt.

Typiskt 500L akvarium har vattenyta 12,6x5,5= 70cm2 att jämföra med min degskål 3,8cm2 dvs 18 ggr mindre och min spann som har 14 ggr mindre yta. Samt att de nog har en lampa som värmer lite. Mitt experiment gällde mer lokal fuktökning, siffran för akvariet gäller vattenvolym per timme dvs idén att ha en lokal liten vattenyta vid varje växt är inte bra men idén att ha en stor vattenyta i området kan funka hyfsat, OM man inte har någon ventilation.

Mätning dunstning från växt

Ställde fuktmätaren på min Kentiapalms kruka. Vattnad för ett par dagar sen. Resultat: Ingen ökning alls av luftfuktigheten. Provade även sätta den i fönsterkarm alldeles intill en stor plym, samma. Och det handlar ju om en palm som vattnas med kanske 1 liter vatten per vecka, det är inte mycket jämfört med en luftfuktare som tar kanske 4 liter per 12 timmar. I ett slutet rum med många växter kan det ge effekt kan jag tro men ventilation är ju nödvändigt. Man skulle kanske kunna ordna ventilation som cirkulerar luften via ett filter men det är ju ett projekt, och risk för mögel.

Jag provade även att mäta 2 timmar efter att den vattnats. 43% RH innan test. Efter 15 minuter hade inget hänt i fönsterkarm intill plym. Då satte jag mätaren på krukans kant. Efter 15 minuter var den 45%. Men detta tyder ju snarare på att det är jorden som avgett vattnet väl? I vilket fall som helst är det väldigt lite fukt under kort tid och bara alldeles vid växten.

Mätinstrument jag använt, billigt men enligt andra hyfsat noggrant och eftersom jag bara gjort relativa mätingar borde det duga fint.

Hur mycket bättre verkan skulle jag få på vintern?

Metoderna är effektivare på vintern när där är en lägre luftfuktighet. Det här avsnittet är ganska teoretiskt men om jag inte vill vänta till vintern med att mäta hur det är då så får jag ju försöka förutsäga det genom att räkna. Baserat på info här.

Avdunstning (kg/h) = (25 + 19*v)*A*(xs-x) där v = lufthastigheten, A = vattenyta, x är vikt hos vatten i luft dividerat med vikt hos luften, xs är samma sak när luften är mättad på vatten (vid samma temp som vid ytan), vid 25C är denna 0,02. x beror av luftfuktigheten och läses av i ett Mollier-diagram, om jag förstår diagrammet rätt så är x vid 25grC: 0,012 vid 62% RH, 0,01 vid 51% RH, 0,006 vid 30% RH, 0,004 vid 21% RH och 0,002 vid 10% RH. Om vi antar att v är mycket mindre än 0,2 m/s så kan vi försumma den och får då vid 25grC: Avdunstn (kg/h) = 25*A*(0,2-x). Om vi räknar ut detta vid olika värden på luftfuktigheten får vi:
  • vattenytan gånger 0,2 vid 62% RH
  • vattenytan gånger 0,25 vid 51% RH
  • vattenytan gånger 0,35 vid 30% RH
  • vattenytan gånger 0,4 vid 21% RH
  • vattenytan gånger 0,45 vid 10% RH
Luft vid 25grC kan hålla ca 10ggr mer vatten än vad luft som är -10grC kan. På vintern är RH ca 90% i hela landet utomhus, om tempen ute är -10 så blir det alltså ca 9% RH inne.

Tabellen visar att vid 40-50% RH (som vid mina mätningar) fås mellan ca 0,25*A och 0,3*A, och en vinterdag med -10grC ute och ca 10% RH fås ca 0,45*A dvs mellan ca en faktor 1,5 och 1,8 mer.

Eller i ord: Även en rejält kall vinterdag kan man inte räkna med att luftfuktningen är mer än upp till ca dubbelt så effektiv som i mina mätningar i rumstemp ovan. Och det är ju alldeles för lite.


Det bästa av de dåliga alternativen

Jag kan inte se några bra metoder. Min slutsats är alltså att det inte egentligen är lönt att försöka höja luftfuktigheten. Och att man kan sluta ha dåligt samvete för att man ser olika metoder föreslås här o var.

Om man ändå vill göra en ansträngning så tror jag de bästa halvbra metoder jag kan föreställa mig är antingen att använda en luftfuktare eller vattenbalja med ventilation avstängd t ex 23½ timme sen vädra rejält ½ timme (vet inte om det räcker för att vädra ut mögel m m) och då inte ha som ambition att växten ska trivas helt utan att det får räcka med en viss förbättring, kanske bara när värmen är på i bostaden (viktigare ju kallare det är ute). Eller att envist spraya vatten på bladen manuellt ofta (om nu detta möjligen har en positiv effekt som inte bara beror på luftfuktigheten utan även på att bladen faktiskt är blöta en stor del av tiden).

Eller kanske skulle man ändå försöka konstruera en automatisk vattensprayare som inte sprayar så otroligt ofta: Kanske med 1-2 timmars mellanrum, ej kväll efter sol, ej vid direkt solsken, kanske med en lite längre paus ibland så att bakterier hinner torka ut, och som på nåt sätt siktar exakt på bladen. Det kanske inte skulle bli så himla mkt vatten som går åt. Fast jag har inte läst om någon som visat att sprayning är så nyttigt som jag då hoppas.

Ett tredje alternativ kan vara att flytta fuktkrävande växter till ett speciellt rum. Men om man ska flytta växter utomhus på sommaren och tilll växthus på vintern får man ju nästan aldrig ha dem i bostaden.. och är inte så lätt gjort i en lägenhet.
Anna-Karin Lundberg
Oj, v ad mycket text...
Tänkte bara tipsa om att värma vattnet i akvariet, då dunstar det fort! Ju varmare, ju bättre avdunstning. Jag vet det, eftersom jag haft många akvarier i lägenhet. Värmer gör du med en vanlig doppvärmare för akvarier, vattnet kan du ha i en vanlig plastbalja - men finast är förstås ett akvarium med både fisk och växter. Tar du bort täckglasen så kommer du få fukt i luften, finns fiskar som gillar ända upp till 30 graders värme.
David Malmö
Tack, men om du har ventilation alls i bostaden, och skaffar en fuktmätare, så lär du se samma som i min mätning ovan dvs att luftfuktigheten ökar inte alls.Verkar som om man är tvungen ha ett slutet rum om akvarium eller elektrisk fuktare ska ge nån nämnvärd ökad luftfuktighet.
fvd
Det är många trådar som handlar om hur man skall kunna ändra förutsättningarna inne och ute så att växterna trivs alternativt att försöka odla växter på ställen som inte är naturligt för dem. Jag förstår att många ser det som en utmaning att göra detta men går man för långt så tycker växterna inte om det. Jag antar att det är många som ser det här som en tävling och en möjlighet att lära sig något nytt och stimuleras av det men det är många gånger en ojämn kamp. En annan sak som också återkommer i trådarna är att försöka maximera och skynda på växterna för att få mer större och vackrare växter det får oftast negativa konsekvenser i det långa loppet. Det går inte att ändra på det som är naturligt hur mycket som helst. Jag tro att man totalt sett får ett bättre resultat om man försöker följa med det som är naturligt och vårda det som växer och hjälpa till när det man odlar ser ut att behöva något. Varför skriver jag det här just i den här tråden då ? Jag tycker att den är ett exempel på att det blir bekymmer med odlandet i stället för att man känner glädje inför det som växer och frodas. Det är näst intill omöjligt att ändra en centraluppvärmd bostad så att den i princip fungerar som ett växthus. Inne är inne och ute är ute. Jag hoppas att du inte tar illa upp David jag gillar också att gå till botten med saker och ta reda på hur det fungerar.
Åsa, mälardalen zon 2
+Det lär nog dyka upp annat som inte är bra ifall man får upp fuktigheten till nivå á la regnskog = mögel och tapeterna börjar lossna från väggarna. Man vill ju ofta inte ha alltför fuktigt i bostäder i och med att det öka risken för mögel som man kan bli sjuk av.
teo
"Det är näst intill omöjligt att ändra en centraluppvärmd bostad så att den i princip fungerar som ett växthus."

Just därför har jag inriktat mig på kaktusar/suckulenter - de trivs betydligt bättre inomhus - det är bara bristen på (mycket) solljus som man behöver bekymra sig om.
David Malmö
Ja alltså, min tanke med denna tråd var att se på vilka möjligheter som finns att öka luftfuktigheten nämnvärt i en bostad (eftersom många växter mår bättre då), och antingen som jag konstatera att det inte går (trots alla tips och förslag man läser både här och där, och då räknar jag in både luftfuktighetsökning och duschning), eller komma med förslag som faktiskt fungerar, eller idéer jag inte redan nämnt. Skulle vara kul att en gång för alla kan komma fram till nåt svar på detta.

Ett möjligt sidospår som också vore intressant att diskutera i sammanhanget är ifall enda nyttan med vattenduschning är att det kan tänkas öka luftfuktigheten kortvarigt eller om det är en stor fördel att bladen dessutom blir blöta? Har någon provat t ex att duscha nån växt många gånger per dag under längre tid för att se om det ger blankare grönare blad, eller läst om detta nånstans? Måste man duscha varje halvtimme eller räcker 3-4 ggr/dygn? Vattenduschning och luftfuktighet är ju inte exakt samma sak kanske.

Och om man kommer fram till att det i princip är omöjligt att höja luftfuktigheten nämnvärt långvarigt, så skulle man kunna fundera på om några mellanting eller halvmesyrer kan vara intressanta. T ex funderar jag på att om jag nu äger en liten fuktmätare för 125 riksdaler som står intill mina mest fuktönskande växter (palmer) så skulle jag kunna se på den vilka dagar den har väldigt låg siffra (här i Skåne lär det ju inte vara väldigt lågt så himla ofta), och de dagarna göra en punktinsats, som att stänga ventilation och köra igång en luftfuktare, eller duscha varje timme medans jag är vaken, eller nåt. Fast då är det ju intressant om det som skadar växten mest är de få dagar då där är neråt 10% RH, eller om den stora boven är de många dagar då det är lite halvlåg luftfuktighet 20-30% RH eller så. Fast de i norra Sverige har ju inte lyxen att fundera över det, där lär det vara mkt låg luftfuktighet under både veckor och månader.

För min del kommer sig intresset av att jag tycker det är väldigt trevligt att ha (stora) palmer (och andra exotiska växter) hemma, förutsatt att de kan fås att trivas så bra att de växer och inte tynar bort, , och de har nästan alla minst ett av önskemålen mycket ljus eller mycket fukt. Det finns definitivt palmer som accepterar och t o m gillar både ljus och fukt här, svårt hitta de som accepterar båda men Kentiapalm är väl iallafall en sån. Och av de palmer som är vanliga i Sverige så tycks många vara dåliga val av odlare/inköpare, det finns typer som är mindre krävande men mer sällsynta här.
teo
Om man inte kan få det klimat som växterna trivs bäst i hemma kan man kanske byta till växter som trivs i torrt klimat. Uppenbarligen finns det palmer som gör det.

http://www.junglemusic.net/palmadvice/palm...desertpalms.htm

(Hur lätta de är att få tag på är en annan sak...)
addo
Växter som vill ha hög luftfuktighet brukar jag ha i badrummet med extrabelysning, då får dom 100% luftfuktighet varje gång någon duschar, sen sprayar jag dom i samband med att jag borstar tänderna.

Annars är ju viviarium/regnskogsterrarium ett utmärkt sätt att hålla småvuxna växter som vill ha hög luftfuktighet. Googla viviarium, eller kolla runt på forum om pilgiftsgrodor.
David Malmö
teo, det jag läst och tycker verkar stämma är att de flesta palmer vill ha antingen mer sol än vi kan ge eller mer fukt eller både och, som sagt. De som trivs i öknen vill förmodligen ha mycket sol. Här finns en bra guide till palmer som är relativt bra att ha inne. Enligt han är Kentia den mest tåliga och förlåtande palmen (det nämns några fler som är ungefär lika bra) men jag kan konstatera att den lätt får ganska torra blad.

addo, tack för tipset om vivarium, men det är ett slutet rum, ingen lösning för en vanlig lägenhet (särskilt hyresrätt!) men kanske ett alternativ till de andra "halvmesyrer" jag nämnt. Och det blir väl ungefär samma sak som att anlägga ett växthus inne i lägenheten. På Wikipedia står att en typ av vivarium är terrarium, en annan är penguinarium, om man vill ha lite pingviner hemma!
addo
Som sagt det är inget att ha palmer i, men andra mindre exoter typ bromelior, orkidéer, tilandsior, ormbunkar mm. Och då behöver det verkligen inte ta plats eller vara särskillt svårt. kolla på tex http://www.pilgift.se/forum/viewforum.php?...84d6a360b5aaf52 och http://www.dendroboard.com/ och http://www.dendroboard.com/forum/members-frogs-vivariums/

Om palmerna får torra blad skulle jag testa att ha dom i badrummet med tex denna lampan som belysning. http://www.kjell.com/sortiment/el/belysnin...italfoto-p63897 den har jag odlat mycket under så jag vet att den fungerar till även ljuskrävande växter. Det bästa med den är att den har inbyggd reflektor så att ljuset hamnar på växten och inte i hela rummet.
vanjalarsa
Intressanta inlägg. Jag hör till de som sprayar växterna med vatten. Gör det i stort sett dagligen. Har en del fuktighetskrävande växter som faktiskt mår bra. Jag tror ju också att växterna i viss mån anpassar sig.Då menar jag i rimliga gränser. inte att en kaktus skulle anpassa sig till att växa i akvariet eller så utan jag menar i någorlunda rimliga gränser.
Vad tror ni?
mvh vanjalarsa rolleyes.gif
theseraphim
Men om man nu skulle få Djungelfuktighet i en lägenhet...borde man inte få problem med mögel osv? Tänkte bara, betong, extrem luftfuktighet och värme:)
Bassam
Hej
Efter många provning, Jag ser att bästa sätt att man höjer fuktighet inne, att man ka duscha väter nästan varje dag på morgon. om man kan göra detta.
H.Bassam
jaj-51
Med en fungerande ventilation går det inte att höja luftfuktigheten nämnvärt i bostadsutrymmen.

Ventilationen är gjord för att "vädra" bort även de tillfälliga topparna som ångande duschbad, kokande grytor, våta kläder som torkas o.s.v.

En rejält förhöjd luftfuktighet kommer att skada byggnaden såvida den inte anpassas för detta.
Jämför med hur tvättstugor och badrum är byggda konstruerade / byggda för att inte ta skada av fuktigheten.




David Malmö
Ja terrarium och vivarium kanske någon kan ha nytta av, men mina palmer är för stora att baxa fram och tillbaks och de vill ha mkt ljus (även om min Licuala Ramsayi hör hemma i regnskogens undervegetation och bör kunna trivas med sådär 1-5 klx så växer den inte då efter vad jag läst, den är långsamväxande även i lite bättre belysning). Lampan ser bra ut, alla ljusrörslampor är antagligen bra (har bara testat med normal vithet), själv har jag en med reflektor i armaturen (så jag kan ha en billigare lampa) och som samlar ljuset till ett ganska litet område.

Bassam tack för erfarenheten, det hörs ju som om en sprayning per dag på morgonen kanske kan vara en bra idé då. Fast inte på suckulenter de har jag läst ska inte sprayas.

Tack jaj-51 för att du håller med om att det inte går. Jag har ingen extrem ventilation, ett 5 år gammalt hyreshus där man lagt in springor (som går stänga) ovanför varje fönster (anledning lär vara att motverka mögel) och att köksfläkten gå på ett lågt varvtal såvitt jag förstår.

Jo det är risk för mögel vid för hög luftfuktighet (fast det krävs nog ganska mkt fukt då, bl a har jag läst att trä klarar ca 75% RH), och risk för svampangrepp om man sprayar för mkt (särskilt om det samtidigt är fuktigt i luften) men jag har inte lagt så mkt tid på att skriva om det eftersom jag ändå inte kan se att jag kan få så mkt fukt.

Ett par saker jag kom att tänka på:

En sak som hjälper på vintern (även för er i Norrland) är om man kan samla känsliga växter i ett rum och sänka temperaturen där. Se länk ovan vid ordet "10ggr" så ser man att om man sänker från 22 till 10 gr så dubbleras den relativa luftfuktigheten. Och det jag läst är att det som växterna far illa av vid låg luftfuktighet är uttorkning, så att sänka temperaturen förbättrar detta på 2 sätt, dels att det ökar luftfuktigheten, dels att det förstås är mindre uttorkning i låg temp. Sen kan man inte sänka hur mkt som helst, dels av praktiska skäl, dels vill inte växter ha hur kallt som helst, vad de tåler är individuellt, ganska många palmer tåler viss frost.

Om man kör luftkonditionering med avfuktning så kan man råka ställa till det så att man får neråt 10% RH även på sommaren.

En sak jag lärt mig av en kemist är att när vatten avdunstar så kyls objektet ner. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men när du duschat en växt så känner den sig alltså som du själv känner dig då du nyss kommit ur duschen. (Jag minns inte vad detta fenomen kallas men det funkar bättre än man kan tro, prova t ex en solig dag om du har en flaska läsk som blivit ljummen, att vira in den i fuktat papper i ett par lager eller en tunn handduk, efter ett tag är läsken mycket kallare än lufttempen, funkar bättre om det blåser.)

Två saker jag läst som jag inte vet om de är sanna. Det ena är att det inte är farligt att spraya vatten då det är sol (ryktet att man riskerar att bladen bränns lär vara falskt, och förklaringen är att vattendroppar är runda, de fungerar ej som linser utan sprider snarare ljuset). En annan sak är att sprayning påstås att långvarigt försämra fotosyntesen hos mer än hälften av alla växter (förklaringen ska vara att växten då stänger klyvöppningarna, det tar nån minut för dem att stängas, försämringen kan vara kanske 30-40% och vara i flera dagar, personen som skrivit detta är dock en person som alltid tycks ha motsatt åsikt mot alla andra, jag har tänkt ta upp hans åsikter till diskussion i en separat tråd men snälla ta inte upp det här för det blir definitivt off topic och kan bli hur långrandigt som helst, det är han som kallar sig tapla i vad som nog är det största forumet på internet, han är full av överraskande åsikter som att det är mkt bättre att omplantera juni-juli än på förvåren och hans åsikter om jord.. tar flera dagar att läsa!)
jaj-51
CITAT (David Malmö @ 15-04-2014, 08:43) *
Tack jaj-51 för att du håller med om att det inte går. Jag har ingen extrem ventilation, ett 5 år gammalt hyreshus där man lagt in springor (som går stänga) ovanför varje fönster (anledning lär vara att motverka mögel) och att köksfläkten gå på ett lågt varvtal såvitt jag förstår.

Jo det är risk för mögel vid för hög luftfuktighet (fast det krävs nog ganska mkt fukt då, bl a har jag läst att trä klarar ca 75% RH), .


På kalla ytor ex vid fönster kommer fukten att kondenseras och fuktigt trä leder kyla bättre och det kommer att förvärra läget. Liknande problemen med vindar som har otillräcklig ventilation.
Färskt virke i brädgården har ca 15%! RH på 75% RH låter som fuktskador
jaj-51
Sol och vattendroppar på växterna, kom att tänka på de tropiska områdena med regn varje dag ... där tycks det växa bra så det borde väl knappast vara något problem.

När vatten avdunstar tar det energi från omgivningen och sänker temperaturen.

Själv har jag badat när det var över 50grd varmt solsken och blåst (Dödadalen i USA). Ja man ryser av kylan när vattnet torkade på kroppen... handduk bara som skydd mot värmen när man satte sig på en stol.
David Malmö
När det är risk för mögel på trä tycks ganska väl undersökt, står "Risken för mögelpåväxt kan börja vid ca 75% RF om det är mycket varmt. Vid låga temperaturer kan RF vara mycket högre." i denna PDF från Statens Provningsanstalt, och det står "Vid 70 % RF finns det risk för mögel och svampangrepp." i denna PDF från Munters och jag såg nån tredje PDF hänvisa till 2 "kända undersökningar". Men det finns ju mer än trä, jag vet inte när det kan bli mögel i en bostad mer allmänt, och ventilation och filter i ventilation borde ju spela in.

Ett annat exempel som sägs visa att ryktet om fara att spraya när det är sol är falskt är att man på golfbanor vid stark sol sätter igång bevattning. Vet jag inget om men hörs ju rimligt.

Tillägg: När jag funderar på det så kan jag komma på 2 ganska bra anledningar att spraya vatten tidigt på morgonen (om man nu ska spraya alls): Dels tycker jag inte resonemanget håller att vattendroppar är klotformade i luften och därmed inte fungerar som linser, eftersom vattnet ju ligger som linsformade droppar på bladen ett antal minuter efter man sprayat. Och dels så försvinner ju vattnet mycket fortare om där är sol, det är väl onödigt, antalet minuter med fukt är ändå väldigt få efter en sprayning, dumt göra det ännu kortare p g a sol. Jag har tänkt spraya mina växter rejält en gång på morgonen utom suckulenter (främst mina palmer) som ett experiment i några veckor och se om jag märker någon förändring. Samtidigt är jag medveten om att det finns mer än en tråd på engelskspråkiga forum där man vasst konstaterar att sprayning är något man gör bara för att man har dåligt samvete och att det inte ger någon positiv effekt men kan orsaka svampangrepp m m. Fast det är nog mer vid överdriven sprayning. En gång per morgon går väl an. Påverkan på luftfuktigheten är obefintlig men kanske gillar bladen fukten. Liknar ju dagg i naturen.
Bassam
Hej
Av nyligen läst något jag tyckte om att höja luftfuktigheten runt växterna, att lägga grus ner krukor jag menar på tallrik. som krukor lägger på, och spreja vatten på grus för att grus ska bli fuktigt hela tiden, på den här sätt vi borta svamp förr att svamp tycker inte om kalk som finns i grus och vi höjer fukt omkring växter.
Bassam
Kapelleddie
Jag läste dina funderingar om luftfuktare här på morgonen, David Malmö. Jag älskar också att gå till botten med saker och ting så som du har gjort här. Jag är också en ivrig anhängare av quick-fix-varianter förstås.
Kollade lite på elektriska luftfuktare på nätet. Hur svårt kan det vara att puffa ut så mycket vattenånga i ett rum så att luftfuktigheten höjs? Ventilation ställer till det förstås.

Jag åkte till Siba i förmiddags och köpte en luftfuktare (Wilfa HUE 6B). Den påstods ha en kapacitet att fukta rum på 125 kvadratmeter. Jag installerade den mitt vardagsrum. (65 kvadrat och 3,70 m i tak). Jag i ett gammalt kapell och prediksalen är mitt vardagsrum, därav storleken.

När jag startade den kl 12:35 hade jag en luftfuktighet på 33% vid 19,8 grader Celsius. Jag pysslade lite i rummet mad annat och var där i stort sett hela dagen. Det finns ett antal felkällor här, det är det jag vill belysa. Bl a hängde jag en tvätt i rummet med ett tiotal t-tröjor mm. Min 12-årige son och jag har varit i rummet av och till. Jag tände 8 stearinljus vid 19-tiden. Vardagsrummet har inga dörrar. Öppen planlösning till resten av huset. Tre spaltventiler står för tilluft i rummet. För övrigt är det självdrag.

KL 19:40 hade jag en luftfuktighet på 42% vid 21,5 grader Celsius. Nu (21:04) har jag 41% vid 21,8 grader.

Ska försöka utvärdera lite i närtid. Återkommer!
Kapelleddie
Kom på ytterligare en omständighet som jag måste redovisa. Jag har två fläktkonvektorer som står för värmen i prediksalen. Fläktbestyckade vattenradiatorer som blåser den varma luften uppåt.
David Malmö
Jag har det senaste året provat en egenpåhittad metod: Om luftfuktigheten på morgonen understiger 40%RH så vädrar jag med korsdrag 5-10min och börjar koka vatten på spisen; jag stänger så att det når som mest 60-65%RH (om den når 65% så dröjer det max ca 15 min innan den är nere på <60% igen) vilket tar 30-35 minuter. Efter vädringen och hela dagen lämnar jag stängt, särskilt dörr till badrum (som har ventilation som ej går stänga av) samt ventilationsöppningar vid fönster. Då klingar fukten långsamt av så att den är >40%RH i flera timmar. Max 60% samt att det är låg nivå under natten bedömer jag tar bort risk för mögel (men prova på egen risk).

Fukt behövs inte bara för att blad torkar utan även för att växter inte fotosyntetiserar om det är för lite fukt i luften, exakt var gränsen går är dåligt utforskat och beror på växt (vissa stänger aldrig sina stomata) men jag chansar på 40% som gräns, baserat bl a på nåt som Tom Ericsson på SLU skrev.

Att spraya vatten har jag slutat med helt. Jag har även en teori att söderfönster är värre än man kan tro inte bara på vintern utan även en stor del av vår och höst eftersom man dels får en uppvärmning av rummet, dels när solstrålningen träffar bladen, och att den totala temperaturökningen orsakar lokalt låg luftfuktighet, t ex kanske man tror att man har 50%RH enligt en mätare i ett annat rum men bladen kan se 30% eller ännu lägre. Många växter som tåler direkt sol gör det bara om luftfuktigheten är hög. I mitt söderfönster har jag därför ljusa persienner med lamellerna vågrätt oftast samt en 6L luftfuktare som orkar höja med kring 10 procentenheter lokalt vid fönstret om tanken ska vara hela dan för att komma över ca 40%RH. Jag funderar på att göra den timerstyrd (har köpt ett mikroprocessor-kit..) så att den endast går när det är sol där. Det är lätt att få uttorkning av blad i söderfönster på nya blad särskilt växter med tunna blad. Och det beror inte bara på luftfukt och temp, att "leacha" jorden (dvs skölja igenom med minst 2 krukvolymer) tycks vara väldigt viktigt, minst 2ggr/år för alla växter men nog 3ggr/år i söderfönster iallafall för växter som vattnas ofta eller är känsliga.

Jag har dock lite svårt att utvärdera hur bra det funkat eftersom jag drabbades av ohyra (främst rotlöss) som jag tycks ha lyckats utrota med hjälp av tre noga utvalda gifter (som inte finns i Sverige) och lössen samt phytotoxiska effekter av gifterna har slitit på dem en del.

Lycka till.
Kapelleddie
Jag har inte de höga kraven på luftfuktighet som du har. Jag har lite krukväxter som jag tycker om (Hoyor) och en elektrisk katt. Ett behagligare inomhusklimat är jag ute efter helt enkelt eftersom jag själv är elektrisk. När jag tar i förstärkaren till stereon brukar jag "ladda ur mig" genom att jorda mig först. Annars smäller det i högtalarna ibland.

Att hänga upp blöta lakan då? Borde inte det ge effekt för din del som behöver upp i procenten?
David Malmö
Nä du måste upp i ganska många liter vatten per dygn för en normal lgh. T ex förbrukar min fuktare 6L per dygn bara för att höja med <10 procentenheter lokalt i halva sovrummet. Inte många liter i lakan.
Kapelleddie
Nej. Du har rätt!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon