Björn_78
05-07-2014, 18:33
Vad är det som äter på min kål? Jag har tidigare plockat några minisniglar på bladen men nu hittar jag inga skyldiga och ätandet har ökat. Överst på menyn står min expresskål, vanlig vitkål och kålrot. Grönkål, broccoli och den sena vitkålen har klarat sig än. Någon som vet vem som kan vara skyldig?
Mina stockrosor m.m ser ut så och det är minisniglar som jag plockar bort, någon annan insekt eller dylikt hittar jag inte på mina, så jag tror det är sniglarna som knaprar hål
Björn_78
12-07-2014, 19:35
Nu har jag skördat lite kål idag och det verkar vara sniglarna som är dom skyldiga. Dom ser ut lite som em mini variant av mördarsnigeln, bara 1 - 1,5 cm lång och kanske 5 mm i diameter. Någon som vet vad är och hur man kan bli av med dom?
Hej,
om det verkligen är sniglar, är det säkert åkersnigel. De är även som vuxna betydligt mindre än mördarsnigeln. Blir oftast grå, men kan tona i brunt. Glupska är de! Men förökar sig inte lika hysteriskt som mördarsnigeln. Plocka bort på sena kvällar eller tidiga morgnar när de syns då det är fuktigt på bladen (på dagen ligger de still).
Annars kan det (troligare) vara någon av de fjärilslarver som älskar just kål. Jag har fullt av sådana angrepp i sommar, titta niga på bladens undersidor så kanske du upptäcker mkt små, gröna larver - jättesmå kan de var, men glupska ändå.
Man kan på nätet köpa ett biologiskt bekämpningsbedel som heter Turex och som man blandar m vatten och sprutar på bladen - helt giftfritt alltså. Det är bakterier tror jag, som tränger in i larverna. Jag brukar använda det o det brukar hjälpa bra.
Lycka till!
I år, liksom förra året, är det massförekomst av kålmal. Larven är mycket liten, grön när den är färdig för förpuppning. Den gör först en mina, dvs äter inuti bladet, sedan gör den ett fönstergnag, dvs lämnar kvar den översta bladhinnan, slutligen äter den hål på bladet och utvidgar hålet. Oftast hinner inte hålet bli så stort innan larven förpuppas. När man stör larven brukar den låta sig falla ned hängande i en tunn tråd. En sommar som i år blir det många generationer, så det blir en kontinuerlig förekomst av larver. Själva fjärilen är också liten, ca 1 cm, den håller vingarna på högkant när den inte flyger. Särskilt kvällstid när man går genom ett kålland med kålmal, fladdrar dessa upp när man kommer dem nära.
Bengalow
26-07-2014, 13:34
Enligt tidningen igår, så är det f.n. ett massivt angrepp på vitkål av en sorts vivel i södra Sverige.
Österfärneboodlaren
29-07-2014, 08:42
Jag har efter cirka fem års trägen kamp gett upp odling av kålrot och annan kål. Det är helt omöjligt att hålla skadeinsekterna ute, trots odlingsduk och minutiös koll. Det räcker att det blåser upp en glipa på en cm i duken och man inte ser det, då är fienden inne.
Jag fattar inte hur yrkesodlare gör som får perfekta kålgrönsaker. Jo, att de som sprutar fixar det kan jag förstå, men hur gör de ekologiska odlarna? För hemmaodlare verkar det vara helt hopplöst. Det blir också för varmt för kålväxter sådana somrar som den här. Duken gör att det blir kanske en fem grader extra varmt och då blir det bortåt 40 grader under duken här hos oss i nedre dalälvsområdet.
Åsa, mälardalen zon 2
29-07-2014, 17:11
Ikeas nätgardin lill som nästan inte kostar något blir inte lika varm som den vita odlingsväven ifall man vill testa väv. Jag kör utan och odlar kål ändå, det går bra att äta tuggad kål + den brukar repa sig till hösten då det inte finns några skadegörare längre så framåt sept-nov kan man skörda jättefin kål när det mesta annat ger upp, kål tål ju en del minusgrader.
Ekologiska odlare sprutar sin kål med bakterier som tar död på fjärilslarver + de slänger de som inte är saludugliga. Inom ekologisk odling är det rätt mycket som inte klarar kvalitetskontrollen och som slängs eller används till djurfoder
Björn_78
30-07-2014, 16:04
Hej och tack för svaren!
Det var nog som eklo sa att det var kållarven ändå, trots att jag inte hittade någon innan. Jag hittade några små små larver i förra veckan , men jag har gallrat lite i dom undre bladen och sprutat två gånger med turex så nu har jag gott hopp om att få fin höstkål. Dom små sniglarna finns kvar men dom verkar inte äta så mycket men letar sig in under bladen och in i kålen.
/Björn
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.