Full version: Ympning äppelträd
richardk
Som lycklig ägare till ett gammalt sommarställe där det finns (eller snarare funnits...) en gammal fruktträdgård behöver jag lite råd. Trädgården bestod från början av ett åttiotal fruktträd av olika sorter, alla planterade runt förra sekelskiftet. Trädgården har fått sköta sig i princip själv de senaste femtio åren tills för ett par år sen när jag tog tag i den och satte igång att rensa upp och ut och beskära gamla träd. Höststormar, ålder och brist på skötsel genom åren har tagit på beståndet och nu står det kanske femton (äppel-) träd kvar. Jag har börjat att plantera lite nytt men planerar att hålla beståndet kring de ca femton träd som finns nu. Bland träden som står kvar finns det några sorter som är fantastiskt goda. Tyvärr är träden gamla och kommer ge upp inom några år. Skulle gärna plantera motsvarande sorter som nya träd igen men kan inte hitta de i handeln och vet inte ens om de finns längre.

Så, tanken har slagit mig att för att kunna få ha kvar några av de sorter jag tycker bäst om, ta ympskott från de gamla träden och ympa in på nyplanterade träd istället. Behöver lite råd och tips då om hur ympning går till. Läste nånstans att ympskott ska tas helst under januaritid och sen förvaras svalt till dessa att ympningen skall ske senare på våren. Eftersom det här stället ligger på en ö dit man inte kommer vintertid (om inte isen ligger) är inte det nåt alternativ för mig. Undrar därför vilka andra alternativ som finns, funkar det att ympa nu under sommaren eller när ska det ske? Måste ympskottet "mellanlagras" innan man kan ympa in på träd? Några begränsningar vilka sorter man kan blanda? Annat att tänka på?
Åsa, mälardalen zon 2
Man kan ju chansa och klippa ympmaterial och ympa vid ungefär samma tid, ibland funkar det ibland inte. Man kan ju även skörda ympmaterial så sent på hösten som man vågar och jordslå dem ex. inlindade i en sopsäck som man sedan kan gräva upp till våren då man ska ympa.
Katarina H
Om du kan komma ut dit tidigt på våren kan du ympa direkt. Börja med att plantera de nya träden så de tar sig ordentligt först.
richardk
Oki, tack för tips! Ungefär när behöver man vara ute för att det skall fungera? (Båtarna börjar gå ut runt påsktiden)

Planterade nytt förra hösten. För tidigt att ympa på de under kommande vår..?
rehn
För att få bra ympskott bör du skära tillbaks några grenar på "moderträdet" ganska kraftigt( om du inte redan har gjord det ) så att det skjuter nya fina skott. I år är det för sent men det finns fler år.
Jag använder inte ympvax, jag tycker eltejp funkar utmärkt, bevarar fukt och ger mekaniskt stöd.
Försök att skydda ymparna från vårsolen om möjligt.
Jag har ympat både päron och äpplen med gott resultat. Bla. ett gammalt träd med trista sommaräpplen som nu ger rikligt med åkerö.

Dessutom, ge inte upp gamla träd i förtid, dom kan ge frukt många år trots att dom ser halvdöda ut.
Moderträdet till mina åkerö-ympar är över hunda år, "and stlll going strong"

Om tiden: ymparna måste vara i "vinteride" dvs inga tendenser till lövsprickning.
richardk
Jag tackar för tips igen! Har inte gett upp de gamla träden, de som finns kvar får fortsätta växa så länge de orkar stå kvar. Samtliga av de äldre träden är planterade runt 1910 och tyvärr har tidens tand tagit hårt på de. På de träd som fortfarande står kvar finns det rötskador i samtliga stammar efter grenar som brutits loss i höststormar och tung snö. Jag har försökt beskära de så gott det går för att minska grentyngden lite och för att få in mer ljus i träden och det har gett resultat, både i form av mer frukt och nya friska skott men de har helt klart en begränsad tid kvar. Vill gärna behålla karaktären av fruktträdgård så därför är planen att plantera nya träd allteftersom så att det inte blir helt tomt när de gamla till slut ger upp. Och vore skoj om några av nuvarande sorter kunde fås att leva vidare på nya träd! Men ser det här som ett långt projekt som får sträcka sig över flera år.
P-A Albinsson
CITAT (richardk @ 25-08-2014, 14:33) *
Oki, tack för tips! Ungefär när behöver man vara ute för att det skall fungera? (Båtarna börjar gå ut runt påsktiden)

Planterade nytt förra hösten. För tidigt att ympa på de under kommande vår..?


Sen jag började ympa för 4 år sen så har jag försökt med olika kombinationer av förutsättningar för att hitta gränser. Med lyckat resultat (äpple & päron): Jag har tagit ympris på vintern och sparat, jag har tagit direkt vid ympningen och jag har ympat från slutet på februari till slutet av maj. Jag har ympat på gamla träd på grenar som är 5-6 cm grova, och pyttesmå kärnsådder som kommit under vilda träd. Jag har provat senare i tid också men det har inte funkat. Jag har provat med plastpåsar för att inte torka ut och smörpapper för skydd men har kommit fram till att det funkat tillräckligt bra med bara eltejp och inget annat. Jag har testat med tunt och grovt ympmaterial. Bäst har det funkat nånstans i mitten av alla dessa kombinationer, men ytterligheterna har också funkat helt ok. Ibland har det dock inte funkat i de till synes bästa av förutsättningar. Ibland har jag haft ympar där larver käkat upp de små bladen så de gav upp och ibland tar vinden ympar som är en eller flera år gamla (bor blåsigt).

Okulering har jag testat bara lite, men det har funkat för äpple i augusti. Jag är sugen på att se var tidsgränserna går här.

Jag ville bara säga att det inte är avgörande exakt när eller hur du gör det.
Bassam

Hej

Okulering det är bättre för att ded ge resultat 95% och det funger bra med nästan alla växter.

Det finns två tider:
1 Under mars och april och maj.
2 Under augusti och september.

ympsticklingar

önskat vintern, då sparas lagras i sågspån fuktas kontinuerligt vid en temperatur på 3-5 ° C fram till tidpunkten .Okulering .
H:BASSAM
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon