Full version: Nypon
anna.
Jag har en stenros i trädgården som har fått växa lite som den velat de senaste åren, och nu har den blivit så stor och ranglig att jag valde att beskära den väldigt hårt. Det kommer nya skott vid stammen, så jag hoppas att den ska bli lite mer buskig nästa år (om jag orkar hålla den i schack). Det visade sig vara en bra tid att beskära, för nu blev det ju väldigt lätt att plocka nyponen! Men när jag väl plockat alla nypon från de beskurna grenarna måste ju alla dessa nypon rensas... Jag vill kunna använda dem till annat än soppa, och då måste de ju rensas från allt som kliar (=håriga frön). Men då undrar jag, eftersom dessa nypon är väldigt avlånga och mest innehåller frön, är det så att man i princip bara får skalet kvar, eller ska man försöka få kvar något av innehållet också? Eller är allt innehåll fullt av klipulver? Jag har inte rensat nypon innan, och vill inte riskera att lägga massor av jobb på att laga oätlig marmelad...
masa
Det blir bara skalet kvar. Klyv nyponen och kärna ur med liten tesked. Brukar gå lättare om nyponen får ligga i några dagar.
anna.
Tack! Jag har nu gjort marmelad på en del av dem. Skalen var dock stenhårda även efter ha kokat länge, så jag fick trycka röran genom en fin sil. Resultatet blev gott, men jag undrar om jag inte råkat få med lite klihår ändå...

Jag har också lärt mig att man bara ska plocka de nypon som år hårda (i alla fall på min buske), är de det minsta mjuka så är de fulla med mask!
Eva i Skåne
Nyponmarmelad har jag aldrig gjort, men blir lite sugen smile.gif

Jag har däremot gjort nyponsoppa av de stora platta nyponen. Ett jäkla jobb att kärna ur dom, men resultatet blev gott.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon