Jag har en vindruvsstock med blå bär som är ca 10 år gammal och som står mot en södervägg på Öland. Har varit väldigt försiktig med att beskära den på grund av bristande kunskaper i beskärning. Problemet är att stocken blivit MONSTERSTOR - säkert 3 - 4 meter hög med en omkrets på kanska 8 meter. Den har mängder, mängder med klasar men problemet är att druvorna är pyttesmå. Så det är ingenting att äta. Alternativet är att bara lägga dom på komposten vilket är synd.
Men nu har jag tänkt att försöka göra vin på dom. Kan säkert plocka 20 liter druvor på stocken. Troligen mer. Vill minnas att druvorna ska vara övermogna vid vintillverkning dvs druvornas kärnor ska vara bruna och INTE gröna som de är idag. Och här kommer min fråga - för att druvorna ska få så mycket ljus som möjligt är det lämpligt att plocka bort alla blad på stocken så att allt ljus (sol) kan komma druvorna tillgodo?