Lars Henrik
Hej!

En betydande del i vår kökskomposten består av kaffesump, speciellt på vintern. Sedan i höstas har vi börjat slänga lite kol från kaminen i denna kompost för att ladda kolet med näring. Nu undrar jag om detta var så smart. Kaffesumpen innehåller ju en del garvsyror som bör ligga i komposten ett tag för att försvinna. Kommer kolet nu när det blandas med kaffesumpen att suga upp dessa garvsyror innan de komposterar och istället bevara syrorna?

Kanske en underlig fundering men man vill ju gärna göra rätt med komposten.
Lars Henrik
Puffar upp denna tråd ifall någon just nu har ett svar eller en synpunkt confused.gif
fvd
Jag har för mig att samma fråga fanns i en tråd för några år sedan och då gällde det om det var bra med kolen. Om jag minns rätt så gick diskussionen om innehållet i askan och tungmetaller. Om du söker på grillaska i komposten så tror ja att du kan se hur diskussionen föll ut.
Lars Henrik
Tack för ditt svar fvd smile.gif

Jag hittade till den diskussionen innan jag ställde min fråga här. Den handlade, som du skriver, främst om just tungmetaller om kolet kommer från barrträd. Jag antar att man avser kol från träd på sura jordar där där tungmetaller kan lakas ut pga det låga pH-värdet.

Jag försöker använda mer än 50% löv i kaminen för att minska den risken.

Jag ska testa vidare med kolet och kaffesumpen under något år. Möjligen blandar jag i kolet i den färdiga komposten och låter den dra några dagar innan jag blandar den i jorden. Det borde ju minska risken att få med garvsyror.
fvd
Lite överkurs för mig det där men det låter vettigt. Nuförtiden har jag inte så mycket hushållsavfall eftersom jag är pensionär i ett enmanshushåll men vanlig kompost kör jag både varm och kall.
Jubbe063
CITAT (Lars Henrik @ 10-03-2015, 12:26) *
[...] Jag ska testa vidare med kolet och kaffesumpen under något år. Möjligen blandar jag i kolet i den färdiga komposten och låter den dra några dagar innan jag blandar den i jorden. Det borde ju minska risken att få med garvsyror. [...]



Kaffesump är inget problem skulle jag vilja påstå, ja såvida du nu inte ska vräka på med flera kilo sump per planta så att säga.

Kaffesump i en kompost komposteras till mylla på nolltid. Mikroorganismer och kompostmaskar älskar kaffesump.

Jag blandar kaffesump i blomjorden till mina krukväxter och de mår bara fint. Matar min maskkompost med kaffesump med och maskarna glufsar i sig allt de bara får.

Men visst kan det bli för mycket av det goda av kaffesump med, så är det ju med allt om man tillför för mycket av någon enskild sak. Men vet man med sig att det är stora mängder sump man ska lägga i kompost eller blomjord kan man strö lite krossade äggskal eller annat kalkrikt material samtidigt för att motverka den tillfälliga försurningen.

Och för övrigt innehåller begagnad (kokt eller bryggt) sump mycket mycket mindre garvsyra och andra syror än vad man kan tro. Däremot okokt eller obryggd oanvänd kaffe kan ställa till med problem.
Lars Henrik
Det låter betryggande Jubbe063! Det är nog som du skriver mycket mindre garvsyror i slumpen än i 'oanvänt' kaffepulver.

fvd
Du svarar på en fråga som jag undrat över tack så mycket. Jag minns inte varför jag började lägga kaffesump i komposten. Någon anledning finns det väl fast jag inte kommer ihåg den så jag har fortsatt och det var ju bra.
Aqvakul
kaffesump -ja
kol - helst inte
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon