Stenmurkla
Det har visat sig att en del av vår tomt befolkas av stenmurklor på våren. Upptäckte det förra våren när vi precis köpt huset. Lycklig och förväntansfull plockade jag dem omsorgsfullt i en korg och visade upp dem för sambon och modern. Man har ju hört om världens mest fantastiska sås. Att huvudingrediensen nu finns på min tomt, mums! Det blev inte som jag tänkt mig dock. Modern använde sig av något så märkligt som sitt "veto". Jag har aldrig sett några papper på detta men det var tydligen skarpt och orubbligt. Kravet uppfylldes. Hela korgen hälldes ut och korgen sanerades. Till mitt förtret. Läste sen att livsmedelsverket satt den som giftig oavsett antal förvällningar. Finska motsvarigheten nöjer sig dock med 3.

Så, i år bestämde jag mig för att inte visa korgen för modern. Jag har nu ivrigt inväntat på återkomsten. Tiden är inne och nu stoltserar murklorna i slänten igen, redo att plockas. Jag filmade lite för att visa en kollega. Sambon fick se filmen. Det visade sig då att sambon också hade ett veto! 'Vill du verkligen åka på daglig dialys resten av livet, VA!?'. Nej, det vill jag ju förstås inte. Men det gör ju nästan ont att se dessa ståtliga svampar stå där och vänta på att regna bort.

Tiden är knapp. Vad gör jag? Sälja? Skänka? Tillreda och äta i smyg? Finns i södra Göteborg.

Eva i Skåne
Jag tycker du ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Alltså - ät inte, varken du eller nån annan
Gossen Ruda
Det har visat sig att det går inte att förvälla bort allt gift ur murklorna så äter man tar men en risk, fast skall man se lite kritiskt på riskerna så är de nog ganska små. Jag har inte hört talas om att någon fått skador pga murkelförtäring om de varit förvällda. Dödsfall eller svåra skador är mycket sällsynta och gäller bara om man ätit rå eller oförvälld svamp. Googla på murkelförgiftning.
Huggorm
Dom är goda men inte så fantastiskt goda. Grejen är väl att de växer vid en årstid när det inte finns någon annan ätlig svamp att plocka, hade de växt på hösten hade nog ingen tagit risken.

Annars kan man äta toppmurkla istället. Ofarlig men mera sällsynt än stenmurklan.
HelénE
Kulle inte äta. Ärligt så ja det smakar helt OK, men inte så gott att det är värt att riskera nåt.

Förr visste man inte bättre, det gör man nu. Skulle inte heller sälja dem, det är sen några år tillbaka inte tillåtet att sälja dem.
Stenmurkla
Åhå, på så vis. Bäst jag inte äter eller säljer då med andra ord. Tack för åsikterna!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon