Gossen Ruda
28-06-2015, 06:49
Vad är speciellt med svensk mat i jämförelse med japansk? Bakgrunden är givetvis min "idol" Akicha. Lite missvisande ord men jag hittar inget bättre nu. Hon har ett radioprogram en halvtimme varje fredag med inriktning på resor och nu har redaktionen bakom bett om tips på andra länders mat. Hon gillar givetvis som andra japaner mat från havet men även kryddor och grönsaker. Jag tänkte därför lyfta fram saker som sill och lutfisk. Rå fisk är en hit i japan och den mesta sillen i olika inläggningar är ju inte kokt. Lutfisk är ju en nordisk specialitet. Även oätlig fisk som surstömming kommer kanske att nämnas. Mer tips? IKEA's köttbullar är för kända för att nämnas.
kolonista
28-06-2015, 08:15
Åh, surströmming som är så gott, speciellt med egenodlad potatis och gul lök och en tunnbrödmacka därtill.
Men visst äter man fermenterad fisk även i Asien? Eller..........?
malarmaster
28-06-2015, 08:57
Typiskt svenskt är väl grisens produkter, rökta korvar,isterband,stekt fläsk och annat man gör .
Ett typiskt julbord ger det mesta. Svenskarnas stapelvara,Falukorven,inte att förglömma (vid sidan av den andra stora,köttbullarna), Ärtsoppa,bruna bönor,olika sill har du själv tagit upp.Potatis.
Här i Sydsverige är kroppkakor,ostkaka andra viktiga matvaror.
Vissa likheter med japanska köket finns,vi har t.ex samma förkärlek för sötsura smaker. Som t.ex i sillinläggningar o bruna bönor, min favorit brunkål som ofta åts till vardags,numera endast till julbordet.
andra landsändar har ju grönkål o rödkål istället.
Yngre generationer har säkert en annan syn,svensk husmanskost är på väg ut,kebab o pizzagenerationen tar över. ulf
Elisabeth-Västkustkolonisten
28-06-2015, 09:09
Nu måste man ju säga att det mesta vi betraktar som svensk mat, kommer från andra länder hit.
Kroppkakor tänkte jag också på men även klimp. Pytt finns ju även i många andra länder, man skär bara potatisen på ett annat sätt. Inte heller äter man rödbetor till.
Sillinläggningar är ju annorlunda här än i andra länder.
Slinka som man äter i Gbgstrakten och vissa häller i mjölk i soppan.
Äggost kanske och ostkaka
kolonista
28-06-2015, 09:24
Gravad fisk, sotare,stekt salt sill med löksås.
Gossen Ruda
28-06-2015, 09:28
Tackar, jag noterar. Mer?
Elisabeth-Västkustkolonisten
28-06-2015, 09:53
Dillkött, Tjälknöl, gärna av älgkött. Alla maträtter med ren och älgkött.
hattstugan
28-06-2015, 10:24
Pitepalt, Paltbröd
Enl. reklamen, Kalles kaviar på mackan.
malarmaster
28-06-2015, 15:58
precis,Kalles är nog specifik svensk smak men har inte Norge någon motsvarighet?
Annars är ju också rökt mat typ böckling,ål och lax och olika korvar typ medvurst ganska svenskt även om likheter finns i våra grannländer.
Men något som är svenskt är definitivt vår hårdost. Ostar tycks variera kraftigt mellan länderna och just prästost,greve m.fl hittar du bara i Sverige. flaggskeppet är väl västerbottenost som verkligen står ut och dyker upp på både Nobelfest m.m. Ulf
GR (Gossen Ruda) Vad har Japaner som pålägg?
Har dålig koll på Asiaternas frukostvanor.
Gossen Ruda
29-06-2015, 09:19
Jag vet faktiskt inte. Jag har sett väldigt få bilder på smörgåsar och liknande så jag tror inte de har sånt. Jag skall kolla upp.
Gossen Ruda
29-06-2015, 11:05
Har fått svar. Jo, smörgåsar finns det. Googla på オ−プンサンド som betyder open sandwich så radas det upp bilder. Fast en svensk mellanmålsmacka med en slät skiva ost eller prickig korv lyser med sin frånvaro. Även dagobertstypen finns サンドイッチ.
Eva i Skåne
29-06-2015, 13:54
Men hur är det med knäckebröd? Det finns inte bara i Sverige, men är väl ganska svenskt?
Kräftor kanske är "exotiskt" för dom
Gossen Ruda
29-06-2015, 14:07
Jo, det finns mycket. Nu har jag skickat mitt mail men det går ju bra att skriva mer här. Knäckebröd tycks vara en svensk uppfinning. Det finns dock en sida på japanska Wiki. Där heter det クリスプ・ブレッド vilket transkriberat blir Kurisupu bureddo.

Fast det är en översättning från engelskans Crispbread.
Gossen Ruda
29-06-2015, 18:29
Min japanske vän har börjat med översättningen. Intressant för de käkar också sill i olika varianter. Åtminstone på den nordliga ön Hokkaido varifrån han ursprungligen kommer. De har även en jäst, fermentad, variant. Jag påpekade då att vi hade vår surströmming. Han svarade att han provat en gång, för övrigt inga kommentarer. Fast det kom senare, han ansåg att den skulle klassas som kemiskt vapen och då skulle strida mot Genéve-konventionen.
kolonista
29-06-2015, 19:54
Vilken vekling till japan som inte pallar för lite surströmming. Ingen samurajanda där inte.
Gossen Ruda
29-06-2015, 22:10
Nåja, vi är många vikingar som definitivt håller oss långt från stinkande fisk. Fö hade han faktiskt testat vilket jag vägrar.
CITAT (Gossen Ruda @ 29-06-2015, 23:10)

Nåja, vi är många vikingar som definitivt håller oss långt från stinkande fisk. Fö hade han faktiskt testat vilket jag vägrar.
Man ska inte döma ut något, man aldrig har smakat på.

Vet att eskimåerna gräver ner sina fåglar så dom får ruttna, innan dom tas upp och äts.
En variant av surströmming, som jag förövrigt ätit.

Tror att äckelepitetet ligger i kultur. Och vad som klassas som mat.
Gossen Ruda
02-07-2015, 21:41
Det räcker med att känna lukten.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.