Full version: Pingborre?
Iza
Jag grävde upp en bit av gräsmattan igår och då hittade jag vita tjocka äckliga larver i jorden. Är det pinborrelarver eller hur ser de ut? blink.gif
Nutten
Samtliga bladhorningar har larver som är så där äckligt feta, krumböjda och gulvita med tre par ben. Just pingborrens fullvuxna larv är 30 mm lång. Är gräsets rötter förstörda där du hittade larverna så är det säkerligen pingborren.

Döda larverna är ungefär det enda du kan göra. Övriga larver som du inte ser får tyvärr vara. De ligger oftast för djupt för att bekämpningsmedel ska ha någon effekt...Det är även svårt att bekämpa själva den fullvuxna pingborren, för den svärmar i slutet av juni vid skymningen och håller på rätt länge. Tydligen kan plöjning och harvning strax innan svärmning reducera angreppet, då honorna ej besöker nybrukade vegetationslösa områden vid äggläggnin. Fast vem vill sabotera sin gräsmatta så mycket!? En bättre variant är att kalka gräsmattan innan svärming. Det uppskattar tydligen inte pingborrarna, då det krånglar till det för deras äggläggning.

Hoppas du blev något klokare! wink.gif
Iza
Tack för svaret. rolleyes.gif Jag kommer att tillämpa döda döda döda på alla äckliga larver jag ser för att vara på den säkra sidan.
KURT
Större fåglar tex skator och kajor kan ta endel larver i gräsmattan, speciellt nu på våren. Det brukar resultera i endel hål i gräsmattan, sedan tar ju naturligtvis mullvaden skalbaggslarver .
Åsa, mälardalen zon 2
Det finns nematoder som man vattnar ut som tar död på larverna. Tyvärr kostar det nog en hel del och nematoderna kan inte vattnas ut förren marken är ganska varm.

Bionema heter firman som säljer insektsparasitära nematoder till privatpersoner:
http://www.bionema.se/ie.htm
terraformer
Kolla med Granngården om de har Basudin 600 EW.
Det kräver visserligen 2L, men det brukar inte vara så kinkigt.

Kom dock ihåg att de flesta sådana här larver (de kallas allmänt grubs på engelska) och deras föräldrar har en 3-årig cykel, så jag rekommenderar två behandlingar (höst och vår) /år i tre års tid.

Läs mer om basudin på http://www.nordiskalkali.se/produkter/sake...lad/basudin.pdf

och http://www.nordiskalkali.se/produkter/prod...asudin%20br.pdf

Läs mer om Diazinon på http://www.kemi.se/Bkmblad/Diazinon.pdf

Ha det väl!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon