Vi har ett nyplanterat (i våras) Bergskörsbär (Prunus Sargentii) som än så länge är väldigt upprätt och har många grenar/stammar.
[attachment=83458:IMG_1673.JPG]
Vår målbild för trädet är dock en betydligt mer utbredd krona med ett fåtal (gärna krokiga stammar).
ett bra finns högst upp på denna sida.
http://lindersplantskola.se/tradadventskal...unus-sargentii/Hur ska vi gå till väga? Ska vi beskära? i så fall hur och när?
Kan vi binda upp kvarvarande stammar för att åstadkomma en bredare kronform?
Hej
man kan beskära dom under Maj, de blir 6 m hög men bara 1 m bred, de kan inte blir bredare, och de behöver inte binda.
H.Bassam
Huggorm
04-08-2015, 19:24
Ta bort småstammar och spar några av de större. De kommer börja skicka ut sidogrenar så småningom och kronan blir bredare. Men du kommer nog få fortsätta ta bort skott från basen under lång tid fram över.
Jag skulle snarare beskär på sensommaren, augusti-september är bra. Maj är nog inte rätt, då kommer man skära bort löven på en gång efter att trädet lagt energi på att gro fram dom. Sedan kommer trädets krona bli betydligt bredare än 1m, så oroa dig inte för det.
Tack för tipsen!
antar att Bassam tänker på något annat träd då Sargentii enligt tex Tönnersjös lista över träd blir ca 8-10m bred.
Vi har nu försiktigt börjat plocka några av de minsta grenarna nertill, frågan är dock hur mycket man vågar ta utan att riskera att skada trädet?
Huggorm
06-08-2015, 14:43
Jag har hört siffror på max 10-20% av kronan per säsong men jag vet inte hur kritiskt det är eller hur just detta trädslag reagerar på beskärning
jo i ö-bro
03-09-2015, 02:05
Prunus bör beskäras på sensommaren eller tidig höst (nu typ) såvitt man inte bara pincerar mjuka årsskott löpande under sommaren. Bergkörsbären växer i en vasform som breddas med åldern, så initialt bör du vänta med någon större beskärning annat än korsande grenar, grenar som växer inåt eller klappar till en när man går förbi om den växer nära entren. Den kan se lite mysko ut i början med grenarna som i ojämn takt tycks växa rakt upp men på så sätt ger den utrymme för ljus till de nedre grenarna.
Och mycket riktigt ska man inte ta bort för mycket, det resulterar i skottbildning som i regel går rätt upp, ofta i sammanhållande gäng som får veka fästen och därmed riskerar att brytas av vid tyngre snöfall som lägger sig på "klumpen av grenar". Och redan 20% borttag är väldigt mycket för körsbär. Du behöver/ska inte glesa ur den i samma stil som äpplen. Och bergkörsbär beskär du helst också lätt assymetriskt, d.v.s. försök behålla det naturliga växtsättet och förstärk karaktären som är rätt annorlunda mot den relativt skarpt pyramidformade "prunus avium" som ser väldigt strikt ut med sina jämna terasser av sidogrenar som växer rakt ut.
jo i ö-bro
03-09-2015, 14:03
På www.rhs.org.uk anges prunus sargentii till beskärningsgrupp 1. .v.s sådana träd och buskar som lämpligast bygger sig själva till sitt karakteristiska växtsätt och man tar bort felväxt, skadat och sjukt (eller som riskeras att skadas, om gren nöter på annan gren i blåst eller är ivägen vid infart eller liknande).
Min såg också spretig och skum ut de första åren men den biffade upp sig och breddade sig därefter. De där strånkarna i toppen kommer att skjuta ut sidogrenar när de nu sträckt upp sig i ljuset och de undre snävare grenarna kommer att hamna i skugga och nära nog rensas bort så av trädet själv.
Tack för mycket klargörande svar. Hoppas att vi inte har tagit för mycket nu bara.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.