ChilliDude
Hej hej,

Jag försöker odla chilli hemma i köksfönstret men av någon anledning så drabbas plantan utav återkommande ohyra som lever jäkel i jorden och käkar upp rötterna så att chillin inte orkar med.

Till att börja med så är det de där vita småfluglarverna som käkar upp rötterna och de har jag behandlat med nematoder några gånger nu, vilket har hjälpt under en kort tid innan de åter kommer tillbaks..

Jag har testat byta jord, odla helt ny planta när den första dog, vattna med såpa, kaffesump, kanel, chilli etc etc men ingenting hjälper

Nu nyligen har det även dykt upp ännu någon sorts ohyra som ni kan se på bilden. När jag vattnar så kommer hundratals av dessa små vita kryp upp och springer på krukans kant. Små som mjölkorn nästan och de verkar enbart hålla till i jorden och på krukan.. Vad är det för något äckligt och hur blir jag av med dem? :/

Jag har flera andra krukväxter i samma fönster men dessa ohyror drabbar enbart min chilli när jag försöker odla det.

Om någon kan hjälpa mig bli kvitt dessa så vore jag oerhört tacksam!

Bassam
Hej

Bild ser inte bra men jag tycker att dem ser ut som rotlöss, de ska dö under frosten o hett vatten och kloren. så jag tycker om att du gör:

1 isolera skadad växter.

2 ta ut hela växter och borta jord från rötterna. lägga rötter i hinken som har varm vatten, tvätta krukan med varm vatten o kloren. omplantera på nya jord.

3 före omplantering kan du passera klister typ över rötter o grönskar för att klistra dem med deras ägg.

3 du kan tvätta krukan på varm vatten på våren, och läggar den ute under vinter tid för att döda deras ägg.

4 för att undvika smittar kan du kasta ut hela krukan med kruka o jord.

5 se bra på andra växter kanske de har den, den ser ut bomullslöss på grenarna eller vita ulliga.

H.Bassam

om du har tid kan du läsa sidan som jag hittade på internet:

+++Vissa observationer tyder på att rotlöss föredrar torrare jord framför blöt, men att dränka plantorna under längre tid med jämna mellanrum lär inte hjälpa och är heller inte att rekommendera för många sorter som rentav kan ta skada om jorden under en längre perioder är för blöt.
Vill man prova måste i så fall den hink som används rengöras extremt noga mellan de olika plantornas dopp för att inte riskera att proceduren sprider ohyran istället för minskar den.

De gifter som är verksamma mot rotlöss är inte tillåtna för privatpersoner, därför rekommenderas i första hand att man tar sticklingar och slänger den angripna plantan i soporna. Tänka på att vara försiktig så att ingen jord från plantan kommer på sticklingen.
Man tror att vissa arter av rotlöss även kan befinna sig ovan jord, så för att vara helt säker bör sticklingen sprutas med gift, eller läggas i såplösning några minuter för att minimera risken för spridning till sticklingen.

Man kan prova att behandla en planta med de starkaste medlen, klass 3, som än så länge är godkända för privatpersoner, men det kräver en mycket kraftig dos och resultatet är ovisst.
Om man vattnar ner giftet flyttar sig lössen längre ner i krukan och tar skydd. Säkrast är att ta bort krukan och peta loss så mycket jord som möjligt från rötterna och därefter dränka rotklumpen i en giftlösning under några timmar så att hela rotsystemet garanterat är indränkt. Därefter planteras plantan om och får stå i flera månaders karantän då eventuellt kvarvarande angrepp inte kommer att synas i utkanten av krukan förrän rötterna vuxit till ordentligt igen. Denna metod kan fungera, men det finns inga garantier, och det finns risk att plantan tar skada av behandlingen.

Det finns ännu ingen säkert fungerande biologisk bekämpning att tillgå, men i takt med att problemet ökar kommer säkert en lösning inom en inte allt för avlägsen framtid.

De rotlöss som bor i våra krukor dör i minusgrader, vilket man kan utnyttja för att bli kvitt dem i ett kallväxthus och i krukor som man kan låta stå ute under vintern.

En dålig nyhet för den som har växthus som hålls uppvärmt även på vintern är att har man väl fått in rotlöss i en kruka är risken väldigt stor att de flyttar in i jorden, gruset, eller i den mossa som oftast finns i växthuset.
I artiklar från bl.a. Storbritannien berättas det om omfattande saneringsåtgärder för att bli av med de rotlöss som koloniserat växthuset. Alla växter måste ut, hela växthuset måste i flera omgångar skuras med de starkaste rengöringsmedel men kan få tag på och självklart måste även jorden behandlas. Det värsta scenariot är att det kan ta flera år att bli av med dem och det säkraste sättet lär vara att låta växthuset stå kallt en period så de garanterat fryser ihjäl.

NiklasTyreso
Jag skulle sprida ut innehållet i en hel dosa snus över ytan i krukan. Snus innehåller nikotin som är ett effektivt insektsgift.

Min gamla mormor brukade sticka ned tändstickor med tändsatsen i jorden för att bli av med ohyran.
jo i ö-bro
CITAT (NiklasTyreso @ 29-08-2015, 20:14) *
Jag skulle sprida ut innehållet i en hel dosa snus över ytan i krukan. Snus innehåller nikotin som är ett effektivt insektsgift.

Min gamla mormor brukade sticka ned tändstickor med tändsatsen i jorden för att bli av med ohyran.


Tyvärr verkar nikotin även påverka de insekter man vill ska pollinera, chilin kommer att ta upp nikotinet ur jorden och bin får det i sig . Den s.k. bidöden tillskrivs just ofta utsäde av bl.a. raps som impregnerats med nikotin. Det blir lite samma idioteffekt som när man steriliserar snigelätande groddjur med att drälla roundup i tid och otid i grusgångar.
teo
Systemiskt insektsgift (typ: Provado/Calypso) som innehåller neonikotinider (imidacloprid) är effektiva mot alla insekter som lever av/på växter men det stämmer att ävan bin (som ju är insekter) påverkas så de bör inte användas på trädgårdsväxter. Krukväxter på fönsterbrädan (där väl inga bin kommer åt dem) är dock OK. Tänker man äta växterna (chilin) skulle jag nog undvika giftet.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon