AndersPersson
29-09-2015, 18:20
Hej
Undrar om någon kan hjälpa mig med vad jag har fått för mögel i min varmkopost? Komposten har legat oanvänd under hela sommaren och ska tas i bruk igen nu på hösten. Den har varit tom och hyfsat rengjord så möglet verkar ha uppstått ur ingenting?
Vh Anders
[attachment=83755:hela.jpg]
[attachment=83756:n_ra.jpg]
[attachment=83757:utanp_.jpg]
Halaj!
Aristoteles, som ibland kallats den första naturvetaren påstod att diverse insekter kunde uppstå ur intet i dynga, eftersom de inte fanns där när spillningen var färsk.
Numera vet vi att det är fel.
Det måste finnas ett ”frö”. Mögelsporer finns i luften, överallt.
Allt organiskt material möglar, vid rätt betingelser. Man kommer inte undan. Man kan bara försöka göra det ogynnsamt för möglet. I ditt fall hade jag nog lämnat luckan öppen över sommaren när den inte används.
Mitt råd: bry dig inte för mycket. Kör komposten tills den är nerbruten.
Men det är en jättefin kompost du har! Kan du inte visa fler bilder på den? För inspiration!
//T
AndersPersson
01-10-2015, 20:58
Hej
Så mögelsporerna finns överallt i tomma luften? Jag kan tänka mig att dom trivs där efter två vintrars kompostering men vad växer dom av? Det vore roligt om någon mer blev inspirerad att bygga en vinterkompost. Här är två bilder och en ritning som är gjord i geometriprogrammet geogebra 5.0. Det behövs två spännband för att pressa ihop de pluggade och limmade brädorna i själva den rullbara delen. Det gäller att vara oerhört noga om du använder vanligt fasadvirke.
Anders
[attachment=83762:kompost.jpg]
[attachment=83763:kompost2.jpg]
[attachment=83764:kompost3d.ggb.zip]
Eva i Västerås
01-10-2015, 21:36
Sporerna finns överallt, och är experter på att gro där det finns organiskt material.
Det räcker nog med de jordrester som finns i träet, tillsammans med att träet hållit sig fuktigt om komposten stått stängd.
Halaj!
Tack för dina bilder! Jag har funderat på detta. De vanliga varmkomposterna i handeln suger. De är stora, och svåra att blanda bôset i. Jag har använt jordborr från Jula till att blanda, men är inte nöjd ändå. Jag tar av locket, hoppar upp på kanten och vrider ner jordborren.
I villaområdet nära mig såg jag lösningen nedan.
Eftersom min kompost är konisk blir det lurigt att veta var man fäster leden.
Jo, din ”tunna” är nog inte lätt att göra utan stor snickarvana.
//T
Hej
svampsporerna lägger över allt. men de kommer till livet om de hittar fuktigt o varm miljö med stående luften. så vi kan rensa bra och torka området med försöka att luften går på den bra. sen vi kan spreja ofta på blandning som är ( en msk bikarbonat som blandad med 1 liter vatten ). du kan göra detta när du har tid.
H.Bassam
Sommartorparn
04-10-2015, 11:42
Men alltså, gör det något om det är mögel i komposten. Hjälper väl till att bryta ner materialet såvitt jag förstått. Eller?
Ja mögel finns ju ett otal olika arter av. De flesta är ju effektiva nedbrytare, vissa klarar till och med att bryta ner både cellulosa och lignin, så mögel i komposten är ju sällan något problem. Risken är väl bara att det kan bryta ner själva träet som komposten består av också, om det inte är målat/oljat/impregnerat.
Det vita som syns på bilden är möglets fruktkroppar som sprider sporerna, likt kantarellens svampar ovan jord. Själva möglet består av tunna nätverk av trådar som nog sitter innuti kompostrester, trä och liknade, dessa ser man sällan.
Hej
Risken med mögel att de attackera växter o göra problem till växter.
Obs
för säkerhet när du börja kompostera. du ska inte glömma att vattna när blir torr. plus kan du lägga löv över varje varv och klippen som kommer från gräsmatta. plus du kan Lucka komposten för att inte minska svampen i komposten.
H.Bassam
Jubbe063
10-10-2015, 20:31
CITAT (Bassam @ 10-10-2015, 20:49)

Hej
Risken med mögel att de attackera växter o göra problem till växter.
Obs
för säkerhet när du börja kompostera. du ska inte glömma att vattna när blir torr. plus kan du lägga löv över varje varv och klippen som kommer från gräsmatta. plus du kan Lucka komposten för att inte minska svampen i komposten.
H.Bassam
Men Bassam, tänk till nu lite. Det är en kompost vi pratar om. Utan mögelsvampar kommer en kompost inte att fungera optimalt. De bästa kompostera innehåller flera tusen olika arter av svampar, bakterier och småkryp. Varenda en av dem är expert på att bryta ner vissa saker.
Så, mögel i kompost är inget problem, det är en bonus.
Sommartorparn
11-10-2015, 12:23
Just vad jag tänkte. Och därför måste man också räkna med att kompostbehållare i trä också bryts ner efter en tid, såvida träet inte är impregnerat (då hjälper man å andra sidan till att sprida ut gifter i kretsloppet....)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.