Jag har funderat lite på varför man egentligen inte kan lägga kokta grönsaker i komposten (öppen kompost) när man kan lägga råa? Tycker råttor mer om kokt än rått? Bryter inte maskar o andra kryp ner kokt?
En annan sak jag tänkt på är varför maskar/kryp inte mumsar i sig de planterade grönsakerna men slänger man en morot i komposten så bryts den ner?
Eva i Västerås
14-01-2016, 13:28
Det är nog så att de kommunala reglerna skulle bli för komplicerade om man skulle skilja på tillagade grönsaker och tillagat kött o fisk. Folk i allmänhet har inte så mycket koll.
Men - i en öppen kompost kan man definitivt dra till sig råttor om man lägger i typ råa rotfruktbitar eller hela potatisar som är gröna eller skadade. Inte alls kul.
Jag är rätt noga med att lägga allt matavfall, även skadat sånt från grönsakslandet, i min slutna kompost, och bara trädgårdsavfall, växtrester, gräs och löv i den öppna kompsten.
En del säger att det går bra med vilket matavfall som helst i en öppen kompost om man gräver ner det ordentligt, men det har jag aldrig provat.