Min man är ju uppvuxen på en gård och i år fick han för sig att hämta kogödsel från en jaktkompis som kör ekologiskt .Nu har han typ " Illgödslat "växthuset med ekogödsel och jag tror det blev för mycket av det goda .Kommer mina gurkplantor att brännas upp av gödsel eller kommer de att växa ihjäl sig ?eller kommer det att gå bra ?Kunde tyvär inte vara delaktig i allt då jag drabbats av muskelreumatism så jag litade på att han fixade allt :)Min indre förnufft säger att det är för mycket gödsel
Åsa, mälardalen zon 2
07-06-2016, 06:47
Beror på vad du menar med illgödslat 5-10cm hästgödsel lägger jag på till många av mina grödor innan jag planterar dem. Gurka tål dock inte att hamna djupare än de stått tidigare så höjer man marken ända upp mot rothalsarna så kan de ju ruttna men det kan de göra även om det bara är vanlig jord man fyller på med.
Hur har det gått med all kogödsling?
Jag planterade både gurkor o tomater i kogödsel och kan konstatera att gurkorna tyckte det var fantastiskt medansvar tomaterna fick pistillröta. Har förstått att pistillrötan även kan härstamma från dålig såjord.
Mjärden
13-11-2016, 18:16
Det är skillnad på kogödsel och kogödsel. De säckar man köper i butik är utblandad med torvmull och är inte så kraftfull som om man köper direkt från en gård. Jag menar då kogödsel, som legat i stack och brunnit, inte det där flytande "slabbet"
Jag skulle gärna vilja ha tag i "riktig kogödsel" till min kolonilott.
Tlll i år grävde jag ner hästgödsel i min högbänk, fyllde på med jordovanpå ung 10-15 cm och planterade grön squash. Den växte bra, men de som kom på eftersommaren fick jag kasta, då de luktade hästgödsel, när jag skar upp dem. Jag hade även gul squash i en vanligt land gödslat med hästgödsel. De växte inte lika bra, men tog inte smak av gödseln. Till nästa år tänkte jag plantera gurka i högbänken, men utan att gödsla något mer, då jag tror att det finns kväve kvar sen denna säsong och hästgödsellukten har nog ebbat ut.
Tomater fick jag bra utan alltför kraftig gödsling.
Nå, Motti, hur gick det ?