Japp, vore onekligen kul att testa!
Lite info tagna från dessa sidor
http://www.o.lst.se/pdf/Saska.pdfhttp://www.o.lst.se/pdf/frukt030207.pdf"Botaniskt har saskatoon - ett präriebär från Nordamerika - inget med blåbär att göra utan är släkt med prydnadsbusken häggmispel. Till utseendet och smaken är bären dock mycket lika stora blåbär, 1,2-1,8 mm i diameter. De används också som blåbär: Färska som dessertbär, eller till industri. I motsats till trädgårdsblåbären mognar bären på de flesta saskatoonsorter jämnt, och tål maskinskörd, så saskatoon för industri skulle kunna bli ett intressant supplement för t.ex. vinbärsodlare. Eftersom saskatoonbuskar blir större kan det dock vara nödvändigt att förlänga skördemaskinen på samma vis som till nypon. Även vad angår krav på jord och näring, och i sin härdighet påminner saskatoon om tuffa vinbärssorter som t.ex. Öjebyn. Plantor kan importeras från Finland, priset ligger på ca 40-50 kr/planta."
"En nordamerikansk form av häggmispel, som både smakar och ser ut som stora blåbär. Saskatoon-bär, som det indianska namnet är kallas därför också trädblåbär. Förutom sin förkärlek för tyngre jordar (gärna med rel. högt pH-värde) har saskatoonbuskar den fördelen, att de är mycket härdiga, bl.a. klarar de sig fint i finska Österbotten. Bären kan dels användas färska, som blåbär, dels förädlas till saft, sylt och – ifall den svenska lagstiftning skulle göra det realistiskt – till vin. Till industri måste bären maskinplockas, vilket är möjligt att göra med en vinbärströskare, gärna förlängd på samma vis som man använder till nypon. Saskatoon har i Finland klarat sig från allvarliga angrepp av skadedjur och sjukdomar, och även i Nordamerika är det vanligt att odla buskarna ekologiskt. Eftersom de är näringskrävande bör man dock ha tillgång till egen gödsel eller gröngödsel på gården. Det är en fördel att plantera på sluttning, saskatoon blommor tidigt och får därför inte stå frostlänt."