|
Hannele
23-04-2004, 08:32
Har man berg med lite jord, där ingenting går att plantera, får man ibland vara glad åt det som växer där av sej självt. Det är bekant att jag formklipper vilda aspar, gör häck av vide, Salix, stammar upp vilda nyponbuskar, knyter tallar och har världens enda spaljé-asp. Jag funderar länge innan jag sågar ner ett träd, det kan fungera som stöd för andra vilda klätterväxter. Ibland får man vänta på belöningen, det vilda körsbärsträdet på berget började inte blomma och ge frukt förrän efter 10 år, söta och fina! I backen hade vi små buskar, som jag inte rensade bort. Efter 5 år började de blomma och gav världes sötaste gula plommon! En sort jag inte sett i handeln. Med åren växte fram en tanke om en plommontunnel, jag älskar gröna tunnlar! Ett annat litet träd växte i backen, sirliga vackra blad och vacker röd stam, taggar var det på busken också. Ingen kunde identifiera det, inte ens hortonomen som var här, men vi lät den växa. Det tog 10 år, när det lilla trädet var helt översållad med vita blommor, mycket vackert! Det tog ytterligare något år, innan jag fick se de små söta röda frukterna; förra hösten fick jag för första gången smaka på körsbärsplommon; Prunus cerasifera, en art som ofta används som grundstam för ympning.  Ändå höll jag på att glömma nämna de fina vinteräpplen – trädet såg ut som en lång pinne, när vi flyttade hit - och de goda söta vildhallonen och massa annat, som jag ska berätta om en annan gång.
Det är så roligt med ditt berg Hannele! Min gammelfarmorsfar (typ....har ingen koll på släktträdet  ) hade som ordspråk : "Allting går, även gräva berg med träsked"...Tycks som om du lever därefter! Men apropå plommon....hur lyckas du eg. med de vilda? Mina skjuter massor av rot/stamskott och vill alls inte medverka i någon Ulla Molin- tunnel..Ser mest ut som ett slånbärssnår faktiskt, och värre tycks det bli ju mer jag klipper? Unn
Härlig berättelse Hannele!
Jag är tillsynsman (ja, det heter så) på den ö jag bor och upptäcker många gånger att det finns starka känslor för vad man vill få bort i ett område, medan man glömmer vad man vill ha istället och om det att ta bort något är rätta metoden för att vi det man vill ha in.
Klipper man och hugger man fritt i ett område innebär ju det att något nytt kommer - ofta kommer de gamla som en massa skott, medan vitsippor eller annan markbeväxtning man hade försvinner till förmån för andra mer ljus- och torktåliga markväxter.
Innan man rensar "sly" i ett område i syfte att gallra ur, få in ljus och kanske få in något nytt, måste man veta vad det är man tar bort, hur, och om det finns sannolikhet för att det nya som kommer blir det man vill.
Prunus cerasifera har jag också jobbat med en del på egna tomten Unn. Har en skog av dem som kommer i bergiga områden där jag själv aldrig skulle klara att plantera ett träd. Jag ringbarkar småskott och spar de jag tror på kan bli bra ympmaterial. Nu efter 7 år har jag ca 5 små rätt gulliga träd som är klara att bli inympade, och en del mem färre nya skott (som tur är, vill inte bli av med dem helt). Men också vildfrukt har ett värde, så jag kommer inte ympa alla.
Om du vill ha en tunnel - jobba långsiktigt och gallra ur försiktigt. Ringbarka ett oc annat småpskott som stör de träd du tänkt ska bli stora. Ibland kommer skotten på ställen där man från början inte tänkt sig ett träd, men man kan lita på att det jordmånsmässigt är ett där trädet kan överleva.
Hannele
23-04-2004, 13:11
CITAT (Unn @ 23-04-2004, 10:37) Men apropå plommon....hur lyckas du eg. med de vilda? Mina skjuter massor av rot/stamskott och vill alls inte medverka i någon Ulla Molin- tunnel..Ser mest ut som ett slånbärssnår faktiskt, och värre tycks det bli ju mer jag klipper? Härligt, Unn, får jag låna citatet? Passar så bra Inte ens jag tar vara på allt. Eftersom jag i höstas flyttade 9 st plommonträd till min egen plommonlund på norrsidan av huset (det är ingen gunga man ser i början på lunden, utan en blivande grön båge med pipranka, murgröna och Rosa helenae 'Lykkefund'), så har jag nu på våren ringbarkat antal små plommonträd. De får stå ett par år, innan jag sågar ner dem. Annars skjuter de bara fler skott, precis som du berättade.
Hannele
23-04-2004, 13:14
CITAT (Cilla @ 23-04-2004, 14:04) Innan man rensar "sly" i ett område i syfte att gallra ur, få in ljus och kanske få in något nytt, måste man veta vad det är man tar bort, hur, och om det finns sannolikhet för att det nya som kommer blir det man vill. Här i närheten har skogsarbetare (?) gjort väldigt bra jobb med att verkligen rensa sly, få fram de vackra träden och få vitsipporna att blomma igen!
wolkenkrabber
23-04-2004, 23:15
hannele du bor välidgt fint och du har en underbar trädgård  du m¨åste verkligen ha gröna fingrar
Hmmm.... Intressant det där med ringbarkning! Vet inte om jag misstolkade bilderna...Är det möjligt att ringbarka ett stubbskott som utgår från basen av trädet, med följd att just det skottet försvinner men inte den stam man vill spara, dvs. om träden växer mer som en buske än ett träd? Har ju inte en plommonlund i tankarna i själva verket, här lutar det mer åt en "Lövgång" med hassel som bas....fast nog grunnar jag på vad jag ska ta mig till med plommonen...en fin gammal sort har det sagts mig, planterad av självaste världsberömda skådespelaren (i skåne that is  ) Edvard Persson...Skulle nog gissa på Opal eller Experimentalfältets sviskon...känns iiallafall nte som någon vildsort direkt. Men rätta mig om jag har fel! Unn
Hannele
24-04-2004, 08:09
CITAT (wolkenkrabber @ 24-04-2004, 00:15) hannele du bor välidgt fint och du har en underbar trädgård  du måste verkligen ha gröna fingrar Tackar! Men så har det inte alltid varit. Tomten var ratad - och därför fick vi den! CITAT (Unn @ 24-04-2004, 01:21) Hmmm.... Intressant det där med ringbarkning! Vet inte om jag misstolkade bilderna...Är det möjligt att ringbarka ett stubbskott som utgår från basen av trädet, med följd att just det skottet försvinner men inte den stam man vill spara, dvs. om träden växer mer som en buske än ett träd? Du menar, att du vill stamma upp? Då behöver du inte ringbarka den gren du vill ta bört, det är bara att såga bort det. Man ska helst göra det med unga träd, blir snyggast så. Här skulle man kunna såga bort den smala stammen (men jag vill ha bort hela trädet för jag förbereder min Kinasiska hörna):
wolkenkrabber
24-04-2004, 19:10
mm, jag såg bilden på berget med knattarna och när ni fikade vid den dära stenen, du har ju lyckats någe otroligt:)
CITAT (Hannele @ 24-04-2004, 09:09) Du menar, att du vill stamma upp? Då behöver du inte ringbarka den gren du vill ta bört, det är bara att såga bort det. Man ska helst göra det med unga träd, blir snyggast så. Här skulle man kunna såga bort den smala stammen (men jag vill ha bort hela trädet för jag förbereder min Kinasiska hörna):  Tack Hannele! "Stamma upp" var den benämning jag sökte....(Jag och ord....krånglar till allt ibland....  ) Mina rotskottsskjutande filmstjärneplommon växer som buskar, och hej vilt dessutom...försökte att helt sonika såga av en del - inte alla - stammar för några år sedan eftersom jag ville att de skulle bete sig mer som träd än buskar....Tyckte nog att de kom igen tusenfallt med skott från basen och rötterna året efter....Fast det kanske bara är att klippa och klippa? Lustigt är det, jag har ett par andra plommonträd oxå på tomten som inte alls uppför sig så....de ser mer civiliserat trädlika ut. Kan dessa kraftigtväxande filmstjärnor trots allt vara en vildsort tro? Tornar har de och hysteriskt tufsiga men har flest frukter av dem alla under sensommaren - stora och goda blå plommon med gult fruktkött blir det, knäcker nästan grenarna av frukttyngden - och som sagt lokalvärldsberömda filmdivor är de med, så jag vågar ju inte knipsa hur som helst Unn
Hannele
17-08-2006, 16:00
Lite av årets skörd av söta goda körsbärsplommon:  Det ser ut att bli bra med äpplen också, detta "sly" ger oss ca 40 kg fina vinteräpplen:
Hannele
09-03-2007, 09:42
Vill påminna att vara lite varsam nu när vårsolen tittar fram och man vill "röja", ibland kanske lite för mycket.
Dina länkbilder från första inlägget är härliga Hannele och inlägget helt klart bra att påminna om! Våren är dessutom ingen bra tid för gallring av ungträdspartier. Det man tar bort på våren (utan ringbarkning) skjuter upp i flertal redan samma säsong. Bättre gallra på sensommar/höst.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|