schalottenlök
16-12-2016, 12:33
Hur ska man koka potatis för att de ska bli bra?
Natur liv
16-12-2016, 16:43
Behåll skalet på, låt småputtra, inte koka våldsamt. Resultatet beror ju även på vilken sorts potatis det är. En del sorter passar bättre att göra potatismos på än att servera som hel potatis.
Jubbe063
16-12-2016, 17:58
Får bäst resultat med ångkokning i tryckokaren ca 6-7 minuter.
Mjärden
18-12-2016, 23:40
Det är faktiskt en befogad fråga. Om vi bortser från mospotatis (King Edward) så har koktiderna ändrats de sista 10-15 åren. Från den klassiska 18 min har koktiden höjts till över 20 min, får förlänga med 3 min och ibland tom 2 min till.
Ibland kokar vi med skalen på, ibland skalar vi. Fördelen med skalpotatis är att man kan spara de som bli över och steka upp till en annan dag. Skalad potatis förlorar väldigt snabbt i smak och överbliven potatis tvingas man slänga.
När jag jobbade och åkte hem på lunchen brukade jag koka upp skalpotatis några minuter, hälla av vattnet men lämna lite i botten, ställa tillbaka grytan på plattan och "hölja in" grytan med tre grytlappar och en handuk, så att eftervärmen bevarades. När jag kom hem på lunchen var det bara att värma upp dem i lite mer vatten och det blev oftast väldigt god potatis. Ett tips, som också kan tillämpas vid stekning av fläskkotletter.
CITAT (Natur liv @ 16-12-2016, 17:43)

Behåll skalet på, låt småputtra, inte koka våldsamt. Resultatet beror ju även på vilken sorts potatis det är. En del sorter passar bättre att göra potatismos på än att servera som hel potatis.
Mycket bra råd. Fler vitaminer kvar i potatis.
Myosotis
28-11-2018, 09:16
De flesta tar för mycket vatten. Potatisen ska inte vara täckt med vatten! När man har hällt av kokvattnet ställer man tillbaka kastrullen på den avstängda spisen en stund för att potatisen ska ånga av. Skaka runt några gånger.
CITAT (Mjärden @ 18-12-2016, 23:40)

Det är faktiskt en befogad fråga. Om vi bortser från mospotatis (King Edward) så har koktiderna ändrats de sista 10-15 åren. Från den klassiska 18 min har koktiden höjts till över 20 min, får förlänga med 3 min och ibland tom 2 min till.
Ibland kokar vi med skalen på, ibland skalar vi. Fördelen med skalpotatis är att man kan spara de som bli över och steka upp till en annan dag. Skalad potatis förlorar väldigt snabbt i smak och överbliven potatis tvingas man slänga.
När jag jobbade och åkte hem på lunchen brukade jag koka upp skalpotatis några minuter, hälla av vattnet men lämna lite i botten, ställa tillbaka grytan på plattan och "hölja in" grytan med tre grytlappar och en handuk, så att eftervärmen bevarades. När jag kom hem på lunchen var det bara att värma upp dem i lite mer vatten och det blev oftast väldigt god potatis. Ett tips, som också kan tillämpas vid stekning av fläskkotletter.
Håller med där. Har också märkt att det ibland tar extra lång tid. Och 20 min är numera standard.
johnny_j
03-02-2019, 18:05
CITAT (schalottenlök @ 16-12-2016, 12:33)

Hur ska man koka potatis för att de ska bli bra?
Skär i mindre bitar, koka i 5-8 minuter. Använd en sticka för att kontrollera att potatisen inte blir överkokt
albertleander
28-07-2021, 20:51
Ett enkelt sätt att förbereda potatisen för grillen är att linda in den i aluminiumfolie innan den grillas. Då ångas de i stället, och vid ångning bildas inte akrylamid. Det gör inte heller kokning. Om du skär potatisen i skivor ska du skölja skivorna i vatten innan du tillagar dem på något sätt, vilket också minskar bildningen av akrylamid.
Ganska nyligen fick jag lära mig att vattnet skall vara kokande när potatisen läggs i, skalad eller oskalad. Det är något i potatisen, minns inte vad, som blir sämre om potatisen läggs i kallt vatten och långsamt värms upp.
Kokas i småputtrande vatten.
85 grader är en bra innertemperatur.(överkurs).
Peter Schnauss
14-04-2025, 01:56
Om du räknar kalorier är det viktigt att tänka på hur du tillagar potatis. Att koka eller ånga potatis håller kaloriinnehållet lågt, cirka 87 kcal per 100 gram, vilket gör det till ett bra alternativ för den som följer sitt intag. Däremot kan fritering avsevärt öka kaloriinnehållet, eftersom potatis absorberar olja, som är rik på kalorier (ungefär 9 kcal per gram). Pommes frites kan nå upp till 312 kcal per 100 gram, och chips kan gå upp till 536 kcal. Även rostning tillsätter extra kalorier om olja används, så för den som håller koll på sitt kaloriintag är det klokt att använda olja sparsamt eller välja torrrostning för att hålla nere kalorierna. Det finns också sätt att exakt räkna kalorier i mat, och många undrar
hur räknar man kalorier i mat.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.