Full version: Nya plommonsorter!
johan1983
Jag hoppas att min rubrik inte förvirrade. Det jag vill diskutera är egentligen varför man forskar så lite på att ta fram nya plommonsorter?

Titta på de plommon som man planerar idag. Vi kan ta Reine Claude. Den gröna är från innan 1629. Den gula är från före 1864.

Victoria är från 1844. Hackman är från 1837 och Experimentalfältets Sviskon är från 1865

Har det inte kommit nyare sorter än så som är etablerade?
Det känns som att jämfört med äpplen som ständigt kommer med nya sorter så finns det inte riktigt samma intresse att ta fram nya plommonsorter.

Det är jättefint att vi har så gamla traditioner så att de plommon vi äter idag är samma som våra mormödrars mormödrar åt på 1800 talet.

Hur tror ni om framtiden hos plommon? Finns det några nya sorter på gång i Sverige? Finns det en värdig efterträdare till gul Reine Claude exempelvis?

Eller har det helt enkelt inte kommit några bra plommonsorter efter mitten på 1800 talet? :-)
RibesRubusVitis
Hade inte tänkt på saken men googlade "plum breeding" och såg att det nog forskas en del.

https://agresearchmag.ars.usda.gov/2011/mar/breeding

http://www.glexpo.com/summaries/2012summaries/peach_plum.pdf

Hittade bl a ett försök med korsning mellan plommon, nektarin och persika

http://forums.gardenweb.com/discussions/14...ng-in-wisconsin


En högst banal gissning är väl att det finns för lite pengar att tjäna på sådan forskning här hemma...
Kusten
Plantskolorna säljer det som är lättas och det kunderna frågar efter smile.gif
De lite mer udda sorterna riskerar att hamna på höst rean.

Från denna firma har jag importerat 4 gånger massor av spännande sorter smile.gif
Storlek och kvaliten på levererad var är lite varierande men priset är mycket överkomligt smile.gif

Frakten brukar ta 7 dagar, inga problem för blommande pelarträd blev frukt första året.

Alla passar inte i vårat klimat men det finns en hel del info om härdighet.

http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/...-trees-for-sale
johan1983
https://youtu.be/M5azbiKFGzM

Här är lite nya sorter

Det känns som att ett körsbär är ett plommon som man har dränerat vattnet ur. Kvar har man ett mycket kompaktare bär med starkare smak

Därför skulle jag gärna vilja se en korsning mellan biggarrå och plommon.
Kanske en svart Reine Claude med alldeles röd fruktsaft och saftigt inre men storleken av ett plommon
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon