Jag hoppas att min rubrik inte förvirrade. Det jag vill diskutera är egentligen varför man forskar så lite på att ta fram nya plommonsorter?
Titta på de plommon som man planerar idag. Vi kan ta Reine Claude. Den gröna är från innan 1629. Den gula är från före 1864.
Victoria är från 1844. Hackman är från 1837 och Experimentalfältets Sviskon är från 1865
Har det inte kommit nyare sorter än så som är etablerade?
Det känns som att jämfört med äpplen som ständigt kommer med nya sorter så finns det inte riktigt samma intresse att ta fram nya plommonsorter.
Det är jättefint att vi har så gamla traditioner så att de plommon vi äter idag är samma som våra mormödrars mormödrar åt på 1800 talet.
Hur tror ni om framtiden hos plommon? Finns det några nya sorter på gång i Sverige? Finns det en värdig efterträdare till gul Reine Claude exempelvis?
Eller har det helt enkelt inte kommit några bra plommonsorter efter mitten på 1800 talet? :-)