Full version: Förodling av kål
JensW
Hej. Jag förodlar kål inomhus i pluggbrätten. Blandade kålsorter såsom grönkål, broccoli och kålrabbi. Fröna gror mycket bra men har märkt att plantorna blir långa och gängliga. Somliga har inte ens fått det där lilla bladet i mitten innan de dör. Ser till att det aldrig är torrt. Har funderat över om jag helt enkelt har för varmt när solen står på så har ställt dem på en plats med mindre direkt solljus. Har läst att kål oftast vill ha det ljust men helst lite svalt, lite svårt att få till dessa varma majdagar. Kan jag få några bra tips gällande detta? Något som jag gör fel?

Tacksam för svar /Jens

masa
Det är precis så det går när man sår kål i brätt inomhus. Det är för lite ljus och för varmt inomhus, plantorna drar iväg väldigt snabbt. Vill man börja inomhus, skall man flytta ut brättet till ett svalare och ljusare ställe så fort man ser minsta lilla tecken till groning. I ett brätt står plantorna tätt och speciellt kålplantor blir långa och gängliga även om man drar upp dem under gynnsamma ljus- och temperaturförhållanden. Det blir mycket finare plantor om man sår i krukor som kan stå längre isär, nackdelen är att det tar mycket mer plats. Men när man planterar ut de gängliga kålplantorna kan man sätta dem lite djupare och det brukar gå fint i slutänden ändå.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon