Victoria
Hej,

Kan någon berätta hur man kan få vitsippor i den egna trädgården. Har en stor lite kuperad rabatt med vinbär, krusbär och amerikanska blåbär som ser så kal ut innan buskarna blir gröna. Det skulle vara jättefint att ha marktäckand vitsippor nu som jag sett att andra har i sina trädgårdar. Hur gör jag för att få med lite från skogen. Är det bara gräva upp rötter och lägga i rabatten och täcka med jord. För även om rötterna går av/slits av så borde de ju rota sig om man lägger jord ovanpå och vattnar. ELLER? Är det mer avancerat än så?
Hannele
Ja, men tänk på at vitsippan försvinner sedan,
den har inte dött, fast du inte kan se den,
vitsippan kommer inte tillbaka förrän nästa vår igen.
Mager lövhumus trivs den bäst i, mycket sol på våren.
Ina
Jag hade nog grävt upp några "tuvor" och planterat dom. Att bara ta rötterna känns lite osäkert... Om det är så mycket ogräs där sipporna växer från början att man inte vill ta tuvor hade jag tagit med tuvor i alla fall och rensat rent från jord och ogräs precis innan planteringen hemma. Jag hade nog försökt att få med så mycket blad som möjligt så rötterna/jordstammarna hinner etablera sej innan vintern.
vickeva
hmmm... får man verkligen göra så...???
wolkenkrabber
det är väll typ så att vitsippor inte är fridlysa i söder, men dom är det i norrland och blåsippor är inte fridlysta i norrland, men i söder, man kan nog ta i skoge ägen om det kanske inte ser så find ut där efter åt, annars kan man nog köpa sippor för en billig penning på närmaste plantskola4


rätta mig om jag har fel
Christer i Falköping
Jag trodde blåsippor var fridlysta i hela landet. Men i vilket fall, det går fortare att få ett kraftigare bestånd om du köper från en handelsträdgård. De har ju redan haft etableringstiden så att säga. Varför inte en gulsippa då? Förra året köpte jag en gulsippeplanta, då hade den tre ynka blommor. I år har den över tjugo.
Christer.
katti
Enligt den virtuella floran är blåsippan fridlyst i AB, LM, N, O, T, AC
Gossen Ruda
Vitsippan är inte fridlyst någonstans i Sverige. Att gräva upp fodrar nog markägarens tillstånd men jag tror knappast någon vanlig skogsägare bryr sig. Hos mig kryllar det av vitsippor så jag behöver inte omplantera, men om jag hade behövt hade jag gjort följande.

När den är i blom gräver man lite för att kolla hur rotstocken ser ut. Sen när den har vissnat eller nästan vissnat ner kommer man tillbaka och rafsar upp tills man är nöjd. Givetvis skall man inte ta så beståndet minskar nämnvärt. Dessa rotstockar myllar man ner på den nya växtplatsen på samma djup och sen är det bara att vänta på blomsterprakten nästa vår. Rotstocken är mycket härdig och klarar nästan vilken behandling som helst.
Britt-Marie
Jo, jo, den klarar vilken behandling som helst, MEN inte vilken jord som helst!!!
andersen
Jag tycker inte att man ska sno hem hela plantor av vitsippor det kan inte vara tanken med vår allemans rätt.

Allemans rätten ska vi vara rädd om den rätten är unik!

Jag tror inte att vitsipa är så dyra att köpa som är odlade.
Ina
Ok - jag är markägare! Kom hit o gräv!!!
andersen
Ok Ina kan jag ta traktorn med mej laugh.gif
Ina
Oh, yeaaaah! Shoot baby!!! wink.gif
vickeva
CITAT (andersen @ 27-04-2004, 19:06)
Jag tycker inte att man ska sno hem hela plantor av vitsippor det kan inte vara tanken med vår allemans rätt.

Allemans rätten ska vi vara rädd om den rätten är unik!

Jag tror inte att vitsipa är så dyra att köpa som är odlade.

Håller med!
Gossen Ruda
Jo men...det ingår inte i allemansrätten att gräva upp växter så jag fattar inte riktigt vad den har med saken att göra? Men man skall inte göra berg av mullvadshögar, Prata med markägaren bara. En del pratar här. För dom samvetsömma går det bra att samla in frön och så, så det så. Se upp för godislystna myror bara.

Att köpa vitsippor i handeln innebär väl att man får annat än vildformen? Inte fasen säljs sånt som växer i naturen i massor. Fast allt går ju att sälja. "Kom och köp konserverad gröt..."
Eva Swahn
Sno vitsippor?
Ja, det tänkte jag också göra. Men inte vita, utan violetta vitsippor. Jag har hittat ett bestånd på ett ställe som tillhör kommunen. Tar det som bonus som kommuninvånare =o) Men nu undrar jag om de behåller sin violetta färg om man flyttar dom. Beror färgen på markens sammansättning, eller ligger det i generna?
Berith
Jag flyttade ett litet stånd med såna blålilavita sippor förra våren. Tog dom i dikeskanten fleeeera mil bort och planterade dom i trädgårdens utkant. Funderade också på om dom skulle få "tillbaka" sin vita färg när dom antagligen hamnade i annan jord. Visserligen blommar den bara med en enda blomma i år men den är fortfarande blålilavit så det funkar nog. Eller så blir den vitare för varje år....

unsure.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon