|
Full version: Gammal absint
Christoffer
27-04-2004, 23:15
Vad i den gamla Absinten (inte den de har på Systemet) var det som gjorde att spritdrycken fick en grön färg?
Förmodligen av denna växt Artemisia absinthium; engl. wormwood kända absintdrinkare: Edouard Manet Charles Baudelaire Paul Verlaine Arthur Rimbaud Oscar Wilde Ernest Dowson Edgar Degas Henri de Toulouse-Lautrec Vincent Van Gogh Adolphe Monticelli Paul Gauguin Alfred Jarry Pablo Picasso Ernest Hemingway Edgar Allen Poe och Christoffer?  lite mer och kemisk formel http://www.giftpflanzen.com/artemisia_absinthium.html
Absinten blir inte grön av malört. Malört ger endast en svagt gul färg. Man kan därför bara fantisera om vad som blandades i den "gamla" absinten för att få fram den giftigt smaragdgröna färgen. (Tänker på Kylie Minouge i Moulin Rouge, som du naturligtvis (?) har sett...) Det har spekulerats i om det förutom thujon, även var de förmodligen inte helt sunda färgtillsatserna i dåtidens Absinthe, som åstadkom de svåra skadorna hos missbrukarna av drycken. Därav din fråga antar jag. Som jag alltså inte kan besvara. De klämde nog bara i den läskigaste färg de kunde hitta.
Dagens absint färgas med godkända livsmedelsfärger. Systemets absintsorter: Absinthe Oxygénée (nr 70049) E 104 Kinolingult E 124 Nykockin (röd) E 133 Briljantblått FCF
Absinthe, Premium (nr 80202) E 102 Tartrazin (gul) E 131 Patentblått V
Père Kermann's Absinthe (nr 762) E 102, E 131 Pernod, Absinthe (nr 80422) E 104, E 124, E 133
Indiansommar
Från sjukrummets kloraldoftande kuddar, mörknade av kvävda suckar och hittills ohörda hädelser; från nattduksbordet, belamrat av medikamentsflaskor, bönböcker och Heine, jag stapplade ut på balkongen för att se på havet. Svept i min blommiga filt lät jag oktobersolen skina på mina gula kinder och på en flaska absint, grön som havet, grön som granriset på en snöig gata där ett liktåg gått fram.
August Strindberg
Jag har sett Moulin Rouge flera gånger men (tack och lov) inte K M. Vad gör hon där? Är absint alltså inte lika farligt idag?
 Titta noga på den lilla gröna Absinthe-fén - "La Fée Verte" - som uppenbarar sig under absintruset i filmen...miss Minouge... Nej, nuförtiden är absinten inte längre farlig. Har för mig att man använder sig av malört med lägre thujonhalt, är osäker där dock... Franska firman Pernod, som var de som först tillverkade Absinthe, tog efter Absintheförbudet bort malörten och sänkte alkoholhalten betydligt - och vips tillkom den dryck som vi idag känner under namnet "Pernod". Sanna
Christoffer
28-04-2004, 19:13
Ja, Moulin Rouge är en underbar film!!!
SANNA> Angående thujonhalten i Systemets absintsorter så ställde jag följande fråga och fick svar:
------------------------------------------------------------------ Hej Systembolaget!
Jag har frågor om Absintsorterna som ni säljer... Är de tillverkade efter de gamla recepten, och i sådana fall, innehåller de thujon eller är de thujonfria? Vad jag hört så ska det finnas förädlade malörtsvarianter utan thujon. Innehåller Absinten ni säljer thujon?
Tacksam för svar
Christoffer
****************** Hej!
Tack för ditt mail.
De Absinthsorter som vi säljer på Systembolaget tillhör inte de gamla sorterna med Thujon, de är förbjudna. De nya sorter som nu säljs över hela världen har förändrats så att thujonet är så lite så att det kan inte skada hjärnan på samma sätt som den gamla. Thujon ingår i malört.
Med vänlig hälsning Harald Renström Kundtjänst Marknad & Kommunikation Systembolaget AB 103 84 Stockholm Besöksadress Kungsträdgårdsgatan 14 Växel 08-789 35 00 Direkt 020-85 85 00 Fax 08 789 27 45 www.systembolaget.se>http://www.systembolaget.se/>
---------------------------------------------------------------- Har inte provat någon grön Absint, men däremot ett tjeckisk blå. Undrar vad för tillsats de har lagt i där!
Apropå thujon så sägs den ha en svag bindning till THC-receptorerna som även cannabis påverkar. Däremot är Thujon giftigare på nervsystemet.
Christoffer
28-04-2004, 19:18
Virgo> Strindberg är nog den första jag tänker på när jag hör Absint, men det var kul att läsa att det finns fler.
Jag hittade faktiskt en dikt på nätet en gång om Absint, men jag minns inte vem som skrev den, men det var från en absintsida där en privatperson skrev en dikt, tror det var någon gång på nittiotalet:
Du lilla gröna vätska jag aldrig smakat fått; du starka, bittra, beska att sälja dig är brott. Du är numer förbjuden; det står i rikets lag. När övergivd av guden; när träffad utav slag; när drabbad utav trängtan; när allting slagit slint, då känner jag dock längtan o, efter dig Absint!
Du skulle inspirera till många stora dåd. Jag skulle absorbera båd' ett och annat råd. Du skulle fylla papper med konstoch märklig skrift och jag, jag skulle säga att det var min bedrift.
Christoffer
28-04-2004, 19:23
Förresten förstår jag inte varför högprocentig sprit (>90%) inte får säljas på systemet. Det skulle vara utomordentligt för extrakt istället för farliga kolväten, aceton eller glycerol. I andra länder säljs det, men inte här, det är synd. Läkemedelsverket får skärpa sig, eller är det verkligen så att Sverige skulle halsa det rent???
Christoffer
28-04-2004, 19:30
CITAT (Virgo @ 28-04-2004, 01:14) Synd att jag inte kan tyska, men jag såg att Christian Rätschs namn i texten. Har sett ett långt föredrag av honom inspelat och han verkar vara mycket kunnig inom medicinalväxter.
CITAT (Christoffer @ 28-04-2004, 20:23) Förresten förstår jag inte varför högprocentig sprit (>90%) inte får säljas på systemet. Förmodligen för att risken att man skulle kunna stjälpa i sig så mycket alkohol att man blir alkoholförgiftad är så mycket större än med lägre alkohol%. Christoffer, Jag kunde väl gissa att det var du som låg bakom denna tråd bara genom att läsa titeln. Men jag gillar dina "tokiga" frågor som min hjärna är för enkelspårig för att ens reflektera över i vanliga fall. Jag har lärt mig massor. Tack! (Hoppas du inte tar illa upp utan tar det för vad det är - en komplimang). /Mimmi
Christoffer
29-04-2004, 17:46
Ok, jag tar det som en komplimang. Tack!
Ja du, att krydda Absinth är en egen vetenskap, som jag egentligen inte borde uttala mig om, men kolla på den här bilden. Den är härligt grön utan några färgämnen tillsatta. http://bryggare.allhandel.se/upload/galler...bsinthgrönt.jpgFärgen kommer från citronmeliss, grönmynta och malört. sanna har helt rätt, malörten självt ger bara en svag gul-brun eller gul-grön färg. Jag ska väl tillägga, för ordningens skull, att den gröna färgen försvann efter några dagar och drycken blev brun. Tänkbart att man skulle kunna bevara färgen genom en minimal tillsats av askorbinsyra t.ex. Fast den var god ändå
Bara för någon vecka sedan, eller lite mer, gick ett program om just absint, på någon av kanalerna... Såg bitar av den mellan läggningarna av barnen, och det var mycket intressant! Det krävdes ju tydligen helt rätt grejer för att dricka, ett absintglas, en absintsked, på vilken socker läggs, tänds på, och sedan dricker man........... Hade jag ingen aning om! Jag såg också filmen From Hell häromdagen, med Johnny Depp som kriminalare i Jack the Rippers London, och han är missbrukare av just absint, bland annat. Där får man också se hela absint proceduren!
Mia, zon 3
27-05-2004, 15:48
Vilket himla trevligt forum detta är! Man lär sig så mycket kul hela tiden! Apropå malört - här är ett recept på Bäsk som inte är för äckligt: Packa ett kaffefilter med malört (OBS - utan löss....) häll en flaska Brännvin Special genom filtret, 4 gånger lös en matsked (tror jag att det var....?) honung i drycken Klart! Säger inget om thujon-halten i detta, men min far gillar den här till midsommar, och än så länge är det inga större fel på honom.
Christoffer
29-05-2004, 18:16
In addition to these ingredients, manufacturers sometimes added other ingredients to produce the drink's emerald green color. Normally, this color was due to the presence of chlorophyll from the plants. However, in the event that the product was not properly colored, absinthe makers were known to add things like copper sulfate, indigo, turmeric, and aniline green. Antimony chloride was also used to help the drink become cloudy when added to water. Presumably modern makers of Pernod and absinthe use safer ingredients for their concoctions!
Saxad från en sida förstås.
Christoffer
31-05-2004, 20:22
Men vad kan det vara i Absinten som gör att den opaliserar med vatten? (blir mjölkaktig?)
Det är de eteriska oljorna från anisen. Vid hög alkoholkoncentration löser de sig i alkoholen men när vätskan späs med vatten fäller de ut som mikroskopiska "droppar". Absinthen kryddas i två steg, först med malört och anis bl.a. och sen destilleras den. Innan denna första destillation är spriten en brun sörja av kryddorna, destillatet som kommer ut är klart som vatten och kryddas en gång till för smak och färg. Här finns två diskussioner om Absinth resp. anissprit på ett annat forum : http://www.bryggforum.com/modules.php?name...iewtopic&t=1403http://www.bryggforum.com/modules.php?name...viewtopic&t=317
Christoffer
31-05-2004, 20:54
Tackar, det var ett snabbt och utförligt svar!
Vilket recept använde du dig av när du gjorde egen Absint?
Vad tror du det kan vara att din absint senare blev brun? Använde du vanlig vodka?
Jag använde följande recept (fast jag fick inte tag på alla kryddorna) : http://www.erowid.org/chemicals/absinthe/a...e_recipe1.shtmlFärgförändringen kommer troligtvis av en oxidationsprocess. Hur man stoppar den vet jag inte men jag tror att man använder askorbinsyra (C-vitamin) i till exempel fruktkonserver för att bibehålla en fin färg och inte oxideras. Ja, det var en slags "vanlig vodka", vilken spelar nog ingen större roll. Ju starkare desto bättre.
Christoffer
31-05-2004, 21:06
Det låter som ett bra recept. Men hur gjorde du med Calamus? Alltså mosade du roten? Den aromatiska oljan av den ska tydligen vara starkt cancerframkallande.
Vet du förresten vilket brännvin på systemet som har den högsta procenthalten?
Fick inte tag på nån calamus så jag kan inte svara på det. Cancerframkallande låter ju inte så bra fast man dricker ju inte direkt Absinth varje dag så det kanske inte är så farligt. Hmmm ... vodka på bolaget, vet ej, är inte där så ofta. Tror tyvärr att de flesta ligger kring 40%. Tänk på att processen kräver destillation ... vilket inte är helt lagligt i alla delar av världen. Om du mot förmodan saknar några av ingredienserna i din trädgård så finns det mesta här : http://www.essencefabriken.se/Malörten som traditionellt används i Absinth kallas för "Romersk malört" och finns att få tag på, som planta, hos : http://www.ortagarden.com
Christoffer
31-05-2004, 21:44
Jättebra sidor! Du har inte möjligtvis Essencefabrikens prislista?
Jag vet inte om du bor i Göteborg, men det finns en liten affär i Haga som säljer massor av medicinalväxter, bla Calmus som smakar usch, men doftar gott. Men jag vet att Plantagen brukade ha levande Calamus-strån till salu för under 20-lappen, får göra ett besök där.
Destillation... ja, det vågar jag mig inte på. Får nog ta till den vanliga vodkan då, trots att det sägs att thujonet inte dras ur malörten om procenthalten ligger under 45%. Men jag vet inte...
Får kolla upp romersk malört. Är det skillnad i smak? Är det samma vetenskapliga namn på den som den vanliga malörten, alltså Artemisia absinthum?
Romersk malört heter "Artemisia pontica". Jag har inte smakat den men efter vad jag hört så är den inte lika bäsk som vanlig malört.
För att göra anisbrännvin så måste du (tyvärr) destillera det. Gör du inte det så kommer det att bli en enda enda brun sörja som inte smakar speciellt trevligt och ser ännu värre ut.
Ett alternativ skulle kanske vara att hoppa över första kryddningen och istället tillsätta en anisessens (som man köper i bryggbutiken) och sedan krydda vidare enl. andra kryddomgången).
Nä, jag bor inte i Gbg men jag hälsar på ibland, var ligger den här butiken i Haga ? Vad heter den ? Ligger den på "huvudgatan" där alla cafeer och bokhandlar ligger ?
Du får nog ringa eller maila Essecefabriken för aktuella priser.
Christoffer
01-06-2004, 20:53
Ja, butiken ligger på den där "huvudgatan" närmare åt Hagakyrkanhållet. Den heter Curry House och de har ett litet hörn med en massa påsar av olika medicinalörter med namn på engelska, så det är bra att kunna namnet. De har lustigt nog tom hackad alruna. Och så har de en massa kryddor. Det dumma är att de oftast inte beställer in om en medicinalväxt har tagit slut. Jag har beställt in örter för över ett år sedan, och de har inte kommit ännu. De köper in från Australien och Iran. Jättebra affär. Men sedan har jag hört att det förmodligen ska komma en butik som ska heta "Gudinnan" i Majorna som ska sälja medicinalörter, men där är det inte klappat och klart än.
Christoffer
02-06-2004, 11:22
Det här är deras sortiment, eller rättare sagt var, eftersom de inte tycks köpa in så mycket nytt i medicinalväxtväg, kanske för att inte många köper??? Priserna stämmer inte heller med listan. >Agnus Cactus Powder 20 >Agnus Cactus (Chaste Tree) 24 >Agrimony Herb 18 >Aletris (True Unicorn) 73 >Alfalfa (Lucerne) 18 >Alfalfa Seed 15 >Alkanet Root, 26 >Angelica Herb >Agnus Cactus Powder 20 >Agnus Cactus (Chaste Tree) 24 >Agrimony Herb 18 >Aletris (True Unicorn) 73 >Alfalfa (Lucerne) 18 >Alfalfa Seed 15 >Alkanet Root, 26 >Angelica Herb 21 >Angelica Root 22 >Angelica Seed 19 >Annatto Seed 21 >Arrowroot Powder 19 >Ash Leaves 21 >Avena Sativa (Oats) 17 >Avens 20 >Balm Herb (Melissa) 21 >Balm of Gilead 29 >Barberry Bark 47 >Barberry Bark Powder 29 >Bay Leaves 14 >Bayberry Bark 46 >Beth Root 53 >Bilberry Herb 21 >Birch Leaves 17 >Black Haw 41 >Black Root 73 >Blackberry Leaves 20 >Blackcurrant Leaves 24 >Bladderwrack 18 >Blood Root 69 >Blue Flag Root 31 >Bogbean 34 >Boldo Leaves 17 >Boneset 21 >Borage 14 >Broom flowers 27 >Broom Herb 20 >Buchu(Barosma betulina) 54 >Buckthorn Bark 20 >Bugle Weed 19 >Burdock Herb 24 >Burdock Root 22 >Calamus Root 21 >Calendula(See Mangold Flowers) 17 >California Poppy 22 >Calumba Root 20 >Carraway Seed 14 >Carraway Seed Powder 22 >Cascara Bark 21 >Cascara Bark Powder 26 >Cassia Bark 22 >Catmint (Catnip) 26 >Cats Claw 44 >Cats Claw Powder 36 >Cayenne 17 >Centaury 24 >Chamomile (Belgien) 42 >Chamomile (German) 20 >Chamomile Powder 24 >Charcoal Powder 24 >Chaste Berry(See Agnus Castus) 20 >Cherry Stalks 29 >Chestnut leaves 20 >Cheyney Root 39 >Chicory 40 >Chickweed 20 >Chiretta 26 >Cinnamon Sticks 21 >Cleavers (Clivers) 20 >Cloves (Prima) 18 >Cohosh (Black) 40 >Cohosh (Blue) 28 >Collinsonja (See Stone Root) 36 >Coltsfoot 18 >Comfrey Herb 20 >Comfrey Herb Powder 24 >Comfrey Root 21 >Comfrey Root Powder 21 >Composition Powder 33 >Cornflower 35 >Cornsilk 17 >Couch Grass (Dog Grass) 20 >Cowslip Flowers 31 >Cramp Bark 25 >Cranesbill 36 >Cubebs 22 >Damiana Herb 20 >Damiana Powder 24 >Dandelion Herb 22 >Dandelion Root 22 >Devils Claw Root 25 >Dragons Blood Powder 84 >Echinacea Root 92 >Echinacea Root Powder 97 >Elder Flower 25 >Elder Leaves 19 >Elecampane Root 20 >Eucalyptus Leaves 19 >Eyebright Herb 30 >Fennel Herb 20 >Feverfew 33 >Figwort 35 >Fo Ti Powder 24 >Fringetree Bark 71 >Fullers Earth Powder 20 >Fumitory 19 >Galangal Root 22 >Gentian Root 32 >Germander 22 >Ginkgo 24 >Ginseng Root (Korean) 96 >Ginseng Root Powder 111 >Goats Rue 22 >Golden Rod 17 >Golden Sea] Root Powder 246 >Golden Seal Root 246 >Gravel Root 33 >Grindelia 29 >Ground lvy 24 >Guaiacum Bark 20 >Guinea Pepper (Grain of paradise) 36 >Hawthorn Berries 19 >Hawthorn Tops 22 >Heartease 19 >Heather 25 >Helonias Root (False Unicorn) 179 >Hemlock 41 >Hibiscus (Jamaican Sorrel) 20 >Holythistle 19 >Hop Flowers 24 >Horehound (Black) 25 >Horehound (White) 19 >Horseradish Powder 28 >Horsetail 19 >Hydrangea Root 32 >Hydrocotyle (Gotu Kola) 20 >Hyssop Herb 20 >Irish Moss 35 >Jamaican Dogwood 24 >Jasmine Flowers 26 >Jujube 26 >Juniper Berries 22 >Kaolin Powder 21 >Kava Kava 55 >Kelp Powder 19 >Knot Grass 24 >Kola Powder 19 >Ladies Bedstraw 22 >Ladies Mantie 25 >Lavender Flowers 25 >Lemon Balm 26 >Lemon Grass 23 >Lemon Verbena(See Verbena) 31 >Lime Flowers 26 >Linseed 17 >Liquorice Compound Powder 31 >Liquorice Root Cut 19 >Liquorice Root Powder 28 >Liquorice Root Sticks 23 >Logwood 21 >Lovage 25 >Lungwort 23 >Lycopodium Powder 52 >Mallow 26 >Mandrake Root 32 >Marigold Flowers 17 >Marjoram 14 >Marshmallow Herb 21 >Marshmallow Root 29 >Marshmallow Root Powder 31 >Meadowsweet 23 >Meadowsweet Powder 20 >Melilot 22 >Melissa (See Balm Herb) 21 >Milkthistle Seeds 22 >Mint 14 >Mistietoe 18 >Mixed Herbs for Cold 15 >Motherwort 18 >Mountain Ash Berries (Rowan) 20 >Mousear 60 >Mugwort 18 >Muira Puama Bark 22 >Mullein 19 >Myrrh 52 >Nettles 18 >Oak Bark 19 >Oatstraw 29 >Olive Leaves 17 >Orange Flowers 27 >Orange Peel 20 >Oregan Mountain Grape 39 >Orris Root Powder 39 >Parsley Piert 34 >Pasque Flower (See Pulsatilla) 29 >Passiffora (Passion Flower) 23 >Pau D'Arco (Taheebo) 22 >Pellitory 23 >Pennyroyal 25 >Peppermint 17 >Periwinkle 21 >Pilewort 26 >Pimento Berries 14 >Pimento Powder 23 >Pipsissiwa (Princes Pine) 47 >Plantain 21 >Pleurisy Root 43 >Poke Root 27 >Polypody Root 39 >Poplar (White) Bark 21 >Poppy White 12 >Poppy White 12 >Prickly Ash Bark 40 >Primrose Evening 39 >Psyllium Husks 21 >Psyllium Seeds (Blonda) 22 >Psyllium Seeds (Dark) 22 >Pulsatilla (Pasque Flower) 29 >Pygeum Bark 36 >Quassia Bark 20 >Queens Delight (Stillingia) 50 >Raspberry Leaves 20 >Red Clover 24 >Red Sage 45 >Rhubarb Root (Turkish) Powder 24 >Rosehip Granuies 15 >Rue 22 >Sandalswood 23 >Sanicle 41 >Sarsaparilla Root 35 >Sarsaparilla Root Powder 31 >Saw Palmetto Berries 14 >Sculicap 63 >Self Heal 42 >Senna Leaf Powder 19 >Senna Leaves 19 >Senna Pods 18 >Sheeps Sorrel 56 >Shepherds Purse 19 >Skunk Cabbage 45 >Slippery Elm Bark Powder 43 >Small Flower Willow Herb 45 >Soapwort Herb 21 >Southernwood 21 >Spearmint 21 >Speedwell 21 >Squaw Vine 50 >St John's Wort 20 >Star Anise 19 >Stone Root (Collinsonia) 37 >Strawberry Leaves 20 >Strong Bark 45 >Sulphur Powder 32 >Sulphur Rock 32 >Sweet Sumach 32 >Taheebo (See Pau D'Arco) 22 >Tansy 18 >Thuja 20 >Thyme (Wild) 17 >Tonquin Beans 36 >Tormentil Root 28 >Uva Ursi 21 >Valerian Root 27 >Valerian Root Powder 26 >Vanilla Pods Each 1.10 22 >Verbena 31 >Vervain 21 >Vina Leaves 23 >Violet Leaves 31 >Wahoo Bark 63 >Walnut Leaves 24 >Watercress 23 >Wild Carrot 31 >Wild Cherry Bark 28 >Wild Indigo Root 58 >Wild Lettuce 26 >Wild Yam Root 35 >Willow (White) Bark 19 >Witchazel Bark 28 >Witchazel Leaves 31 >Wood Betony 19 >Woodruff 25 >Wormwood 17 >Yarrow 19 >Yellow Dock Root 26 >Yerba Mate 28
Christoffer
17-06-2004, 23:36
Kan man göra absint på vanlig vodka så att absinten opaliserar vid tillförsel av vatten?
Ja, det går säkert bra men du måste ändå destillera det hela om du använder anisfrön.
Christoffer
22-06-2004, 09:05
Men utan destillation, kommer det att opalisera då?
Ytterst lite, kan bli lite grumligt på sin höjd när man blandar i vatten. Plus att färgen kommer att vara mörkbrun och inte speciellt aptitligt. Mitt tips är att skaffa en anisessens hos nån bryggbutik, tillsätt den enl. anvisning och krydda sen ytterligare för smak och färg enl. "steg två" i receptet.
Christoffer
22-06-2004, 18:04
Då ska jag prova det. Är det "stjärnorna" som används eller är det fröna av anis?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|