Per.bjorkman
11-05-2019, 20:23
Planterade två nya äppelträd förra våren (Fredrik och Agnes, båda e-märkta). Grävde stor grop, blandade befintlig jord med ny planteringsjord av god kvalitet och kogödsel. Förra sommaren var ju småhet och träden hade det tufft. Fick löss på träden som jag bekämpade genom att försöka spruta bort dem med vattenslang, stod och klämde dem och slutligen körde med såpa/sprit/vatten. Träden växte mycket långsamt och såg ledsna ut hela säsongen.
För några veckor sedan beskar jag träden för att forma en fin krona. Båda har nu 5 grenar som växer hyfsat jämnt runt träden. Jag spettade också ner näring i en ring runt respektive träd. Löv har nu börjat spricka fram och jag kan skönja blommor. Tyvärr kan jag också skönja myror och bladlöss!
Hur blir jag av med ohyran och hur får jag igång mina äppelträd?
Huggorm
11-05-2019, 21:05
Synd att du beskar träden, när de är stressade och har svårt att komma igång behöver de sina löv mer än någonsin. Utan dom kan de inte bilda några kolhydrater från solens strålar. Och låt bli att gödsla ihjäl träden, man skall inte gödsla vid plantering eftersom jorden ännu inte är uttömd på näringsämnen och rötterna måste leta sig ut en bit och inte hitta en massa kväve direkt. Och eftersom träden knappt växte förra året finns all gödslen kvar, tillsammans med den nya du tillsatte nu. Vattna gärna om det är torrt men i övrigt bör du låta träden vara ifred och inte störa dom, de måste få tid på sig att etablera sig. Och lössen försvinner när träden mår bra, stressade träd är mycket mera mottagliga för lusangrepp.
andersen
12-05-2019, 06:25
Håller med Huggorm,Hjälp bara trädet med vatten, i övrigt låt trädet vara i fred.
Gunilla T
12-05-2019, 07:06
Också jag håller med, mycket bra analys av Huggorm. Omfattande angrepp av insekter på växter kan ses som ett svaghetstecken, något i miljön är inte bra för växten som blir stressad och försvagad vilket resulterar i minskad förmåga till försvar mot skador.
Sätt limring på stammen, fäst den ordentligt så att myrorna inte heller kan passera under den. Det hindrar myrorna dels från att bära upp löss i trädet, dels från att skydda dem. Spola bort lössen och myror med vatten och hjälp till med fingrarna. Har själv provat med framgång.
Jag använder ett medel som hette "Pyrsol" eller något liknande mot lössen, gärna kombinerat med limring.
Problemet med limring är att den får inte sitta för länge om den hålls på plats av metalltråd som i så fall kan strypa näringstillförseln när trädet blir grövre.
Gunilla T
15-05-2019, 16:59
CITAT (Kutas @ 15-05-2019, 15:46)

Jag använder ett medel som hette "Pyrsol" eller något liknande mot lössen, gärna kombinerat med limring.
Problemet med limring är att den får inte sitta för länge om den hålls på plats av metalltråd som i så fall kan strypa näringstillförseln när trädet blir grövre.
Och problemet med Pyrsol är att det skadar pollinerarna.
Åsa, mälardalen zon 2
16-05-2019, 21:33
Japp och pyrsol dödar även lössens fiender typ nyckelpigor vilket bara skapar en ond cirkel oftast har man bara problem med löss i början av sommaren sedan har lössens fiender förökat upp sig och äter upp lössen men dödar man lössens fiender hela tiden får man bara återkommande angrepp hela säsongen.
+Limring är ingen perfekt lösning heller löss har bevingade individer som flyger upp i trädet.
Bäst är att vattna trädet och spola bladverket med jämna mellanrum.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.