Kallmanulrika
Hej!
Vi har nyligen flyttat in i en stuga söder om Varberg. På tomtgränsen har vi en häck av al (tror vi). Vid månadskiftet maj/juni kom det massivs av skalbaggar till häcken och parade sig. I juli kläcktes svarta larver som satte igång och äta upp bladen. Nu mot augusti har skalbaggarna återvänt. Tyvärr förstör djuren vår häck som annars skulle gett fint insynsskydd. Grannen säger att detta pågått nu i några år. Finns det något man kan göra? Vår första tanke var att gräva upp häcken och sätta en någon annan sort, men det känns onödigt om det finns något annat sätt. Någon som har tips?

Skalbagge


Svarta larver

Gunilla T
Blå allövbagge kanske? Alla växter har sina specifika fiender men inte säkert att detta behöver upprepas varje år. Ibland blir det en fullkomlig invasion av någon specifik insekt när omständigheterna är perfekta, andra år syns ingenting.

https://www.skogssverige.se/vad-ar-det-for-...erat-var-alhack
Gossen Ruda
Instämmer i arten. Jag har det likadant runt sommarstugan, alarna ser bedrövliga ut men det kommer nya blad i toppen på alla skott. Förmodligen har det varit bra betingelser under framför allt förra året så arten har expanderat. Det gör även deras fiender så snart kraschar beståndet och alarna ser fina ut igen.
Huggorm
Prova att spola bort larverna med vattenslangen nästa år, jag vet inte om de kan klättra upp igen själv? Varje larv som får sitta i fred och äta förökar sig tiofalt eller kanske hundrafalt
Kallmanulrika
Tack för era svar och länkar! Beskrivningen på blå allövbagge verkar ju stämma. Att spola kan ju vara värt ett försök nästa år, men skulle det kunna gå att göra något så att de inte klättrar upp i häcken igen efter övervintringen?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon