Mjärden
29-05-2020, 00:30
Såg ett inlägg på fb från Land om odling i nyckelhålsbädd. Mycket intressant - någon som testat att odla så ?
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%...0zXXC0fCkbruD6Q
Terraverde
29-05-2020, 08:51
Hej Mjärden
Jag byggde en sådan i höstas, måtten var anpassade för att sätta ett runt växthus över. Nyckelhålet skulle vara om ingången och i väderstrecken sydväst. Det blev ingen nyckelhåls bädd i vår, eftersom att komposten av grönt och kaffesump från vintern fyllde upp nyckelhålet. Väggar av halm, ger en bra isolering så att matrealet komposteras helt ut. Fågelnätet är där för att hindra främst skator och kråkor från att äta upp snigelgiftet (järnfosfat)
[attachment=89518:kompost.jpg]
Med vänlig hälsning
Bertil
Mjärden
29-05-2020, 09:49
Jag har funderingar på en nyckelhålsbädd i miniformat i min högbädd. Tänkte använda en papperskorg i nätmetall, om hålen är tillräckligt stora för att näringen skall komma ut i jorden runt. Bra att du sa det där med fåglar, behövs nog ett lock över, annars lär vä det komposterade vara utspritt ganska snart.
Terraverde
29-05-2020, 10:08
Hej igen
Om du går in på Youtube och söker på sunbubble, så hittar du ett kort klipp i mitt namn. Klippet beskriver hur man kan kombinera en kompost med ett kallväxthus och få lite extra värme och CO2 på senhösten. I växthuset hade jag en kraftig 12v fläkt som cirkulera luften från växthuset genom komposten. Monterad där det finns en kruka.
Ha det så gott
Bertil
Mjärden
29-05-2020, 17:19
Frågan är vad man vinner på nyckelhålsodling jämfört med att blanda ner kompostjorden direkt i odlingsjorden ?
Terraverde
30-05-2020, 08:26
Den stora vinsten, med att odla runt en aktiv kompost är att växterna får varmt om fötterna, Det behöver inte vara en nyckelhålsbädd för att få till det. När växterna kommer i gång så finns det gott om tillgänglig näring i komposten. Ska man blanda ner kompost i jorden, bör man ta en kompost som är ca ett år gammal, detta för att kvävet ska ha hunnit mineraliserats. Har man en "ung" kompost ska man lägga den runt växterna så att regnet och masken ser till att näringen når ner till rötterna. Efter ett år kan man då mylla ner komposten ock lägga på ett nytt lager. Detta sköter sig själv i en kompostodling. Växternas rötter går inte närmare kompostens aktiva zon än att det finns till gång till syre, Det vill säga att kompostprocessen använder tillgängligt syre då bakterier och svampar kräver en aerob(syrerik) miljö och avger värme när biomassan bryts ner och det biologiska kvävet övergår till ammoniumkväve som bränner rötterna i för höga koncentrationer.
Bertil
Terraverde
18-08-2020, 09:36
[attachment=89906:kompost.jpg]
Så här blev resultatet. Vi har redan skördat all potatis. Även Spagettipumpa. Pumpan som är på gång täcker effektivt stora delar av grönsakslandet, alltså behöver jag inte tänka på att rensa ogräs.
Alla plantorna är satta i halmbalarna. Potatisen växte i en ring inne i komposten.
Med vänlig hälsning
Bertil
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.