Nybörjarodlare här, med en fråga om mina tomater. Har tyvärr gjort ett antal misstag, inser jag nu i efterhand, som - tror jag - har bidragit till att vissa av mina tomatplantor drabbats av brunröta. Några plantor ser ut att vara drabbade från stammen och uppåt (där en stor del av tomaterna tycks vara OK, om än "svaga"), andra plantor är mer drabbade i en eller flera grenar grenar, i bladen och även i tomaterna. Plantorna är planterade ganska tätt (tyvärr, ett av mina nybörjarmisstag) och några plantor är nog inte drabbade alls. Odlar på friland.
Vad gör jag? Hur mycket måste jag göra mig av med och hur mycket kan jag behålla? Det finns många fina tomater också - kan jag rädda dem och hur?
Jag tänker att jag behåller plantorna som är OK och inte visar tecken på röta.
Kan jag behålla plantorna som är angripna i gren, blad och tomat om jag tar bort de angripna delarna? Hur blir det med det som blir kvar? Blir tomaterna ätliga och friska (det gäller också för tomaterna vars plantor tycks vara OK)?
Och slutligen, de plantor som ser ut att vara angripna från stammen - jag har nog ingen utväg att att dra ut hela och slänga?
(Tomaterna har inte mognat än).
Tacksam för hjälp.
Vet du att det är brunröta, eller rättare Potatisbladmögel? Odlar du potatis i närheten? Ofta är det frukterna som drabbas först och mest, de blir bruna och hårda inuti. Men om angreppet fortskrider, drabbas hela plantan på liknande sätt som på potatis. Det du kan göra är att klippa bort angripna delar och försöka hålla luftigt och torrt runt plantorna. Men om vädret blir fuktigt och varmt, är nog loppet kört.
För att lyckas bättre i framtiden: Odla inte potatis i närheten, välj sorter som är mer motståndskraftiga, helt resistenta finns inte, vattna på förmiddagen så att plantorna är torra när natten kommer, plantera glest. Det finns biologisk bekämpning mot vissa mögelsvampsjukdomar, men Potatisbladmögel är inte lätt att få bukt med utan kemiska preparat.
Åsa, mälardalen zon 2
18-08-2020, 13:45
Med tanke på beskrivningen lutar nog jag snarare åt att växterna har gråmögel som är vanligt ifall bladverket är tätt + fuktigt när kvällen kommer. Åtgärd plantera inte för tätt, vattna tidigt på dagen aldrig på kvällen och undvik att blöta ner bladverket, omgivningen ska vara så torr som möjligt på natten, gallra ur bladverket ifall det blir för tätt.
potatisbladmögel brukar man främst se på tomatfrukterna och det går att odla resistenta tomatsorter
Tack för svar masa och Åsa.
Jag är inte säker på att det är brunröta, kan vara annat också, men har kollat runt lite och sett att framför allt bilder på tomater med brunröta är förträffligt lika mina egna. Jag är dock för oerfaren för att vara helt säker, kan ju vara gråmögel också. Kanske har jag och mina tomater riktig otur och fått båda.
Odlat potatis nära, ja. Inget jag kommer upprepa, men om det nu är brunröta förstår jag att det kan finnas i jorden ett långt tag. Tack för alla tips, har ni fler så är jag tacksam att ta emot!
Brunröta brukar inte kunna övervintra i jorden, men under senare tid med allt varmare vintrar lär det hända då och då att man kan få angrepp på potatis som inte kommer via luften utan från jorden. Vi har dock aldrig råkat ut för det under vår snart 50-åriga odlarkarriär, trots att vintrarna är näst intill ickeexisterande här i norra Bohuslän.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.