egnahemsträdgård
Hej!
Vi har övertagit en ovårdad egnahemsträdgård med en vildvuxen lindberså. Den är nu ca 5-6 m hög och de största stammarna är ca 15cm i diameter. vi ska låta beskära den och ett förslag från trädgårdsfirman är att såga ner alla stammar till ca 15cm höjd och släppa upp lite i taget. Jag som är en feg trädgårdsnovis blir direkt orolig att bersån inte kommer må bra av detta. Vad säger ni? Risken om man kapar på fullhöjd minus 50cm är ju att den kommer att bli gles med tjocka kapytor. Försökt söka på nätet men hittade inget tydligt. Förutom att om man restaureringshamlar stora lindar för hårt kan de riskera att dö pga tappar för mycket rötter.

Tacksam för alla råd.
Linn

[attachment=90190:image1__2_.jpeg]
[attachment=90191:image4.jpeg]
[attachment=90192:image5.jpeg]
Huggorm
Vill ni ha det snyggt så måste ni göra som beskärningsfirman säger och kapa nästan nere vid marken. Risken att plantorna skall dö beror på hur grova stammarna är, men när de är så där små är risken liten. Det blir en annan sak med ett fullstort träd med stammar på 30-50cm eller ännu mer. Om ni kapar nu så kommer det upp meterhöga skott under sommaren, som förmodligen bör kortas in för att de skall grena ut sig och förtätas.
August
Lindar tål väldigt mycket då det gäller beskärning, även av grova stammar. Längs Fattighusån i Göteborg planterades en rad med lindar 1770. Av dessa finns fortfarande kvar ett flertal. De förnyas, när åren gjort dem alltför skamfilade, genom att de sågas ned i stort sett till marken. Nya skott växer upp och man väljer ut ett som får bilda ett nytt träd. För att hålla dem begränsade i höjd knuthamlas de när de kommit upp i cirka 4 meters höjd. På så vis har man alltså kunnat hålla liv i och förnya flera stycken i 250 år. Det pågår fortfarande och kan studeras av den som är intresserad. Se upp för spårvagnar bara.
Weekend
https://goo.gl/maps/JRSCRQzxNA1vPszk6
spårvagnar är ruggiga -fear-.gif -cry-.gif fear.gif

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon