Full version: ingefära
Göteborgstjej
Min ingefära som började gro så fint tidigt i höstas ser nu bedrövlig ut. Jag vet att den kanske piggnar till till våren men vad kan jag göra tills dess. Kan jag bygga ett provisoriskt växthus i krukan där jag har den? (pinnar+plast). Eller är det någon som har något annat tips?
Åsa, mälardalen zon 2
Det är helt normalt, ingefäran brukar ofta vissna ner helt på vintern när ljuset blir för dåligt. Håll jorden lite torrare men det bör finnas lite fukt längre ner i krukan, när dagarna blir ljusare ställ krukan i ett ljust fönster och ge lite mera vatten så brukar den börja spira igen. Själv brukar jag köpa knölar och plantera ingefära på vårvintern-våren och sedan odla i stor kruka eller hink på sommaren, när det blir för kallt så skördar jag ingefäran, ibland tar jag in någon kruka så jag kan pilla upp knölar efter hand som de behövs.
KURT
Blir det något utbyte? Man pillar ner EN knöl, hur många kan man vänta sig att få tillbaka?
Åsa, mälardalen zon 2
Visst är det lönt att odla speciellt under så varma somrar vi haft de senaste åren.

I höstas i gamla forumet så berättade Jennyn att hon fått ett kilo från en knöl. Knölen odlades i 10 liters kruka + i växthus. Jag har aldrig vägt mina skördar så jag vet inte exakt hur mycket det har blivit men det brukar finnas flera stora knölar i hinken när man gräver.
+Riktigt färsk hemodlad nyskördad ingefära är mycket godare än den ingefäran som butikerna säljer som färsk.

Det var någon som skickade in recept på någon typ av inlagd ingefära i gamla forumet, jag tror det var i samma inlägg som Jennyn fanns med i, tyvärr fungerar inte det gamla forumet för närvarande. Ska man göra egna inläggningar med ingefära är det nog bra med så färsk ingefära som möjligt. Jag kan leta reda på receptet när sökfunktionen kommer igång i gamla forumet och lägga ut det under recept eller så kan personen som skickade receptet skicka det igen till nya forumet under recept.
Jennyn
Hej!

Ja, nu är det snart dags att sätta nya ingefärsknölar. Jag ska bege mig till någon bra asiatisk affär och se om jag kan hitta några riktigt fina. Förra hösten hann plantan NÄSTAN blomma. (Knoppar kom men vissnade när det blev kallt.) Jag har hört att blommorna ska vara fina och orchidé-liknande så jag gör väl ett nytt försök i år.

Resultatet från den inlagda ingefäran blev lite väl salt för min smak. Receptet gick ut på att de färska knölarna först skalades, sedan saltades ordentligt och fick ligga med saltet i ett dygn innan de lades in i en lag av socker, risvinäger, mirinvin och salt. Kanske lite för mycket salt i det receptet? Det var min man som stod för tillredningen så jag ska kolla med honom vilka proportioner på ingredienserna han använde. Smaken och konsistensen var annars OK så knepet är nog att byta ut en del av saltet mot socker.

Jennyn drömmer om mat - Sushi på er!
Eva i Skåne
En dum fråga kanske, men vad använder ni er ingefära till om ni inte lägger in den? Och vad har ni den inlagda till?
Jag har ett gott fiskrecept med apelsin/ingefärssås, men där har jag använt pulver och större är inte min ingefärsfantasi, förutom i några kakrecept.

/Eva
Åsa, mälardalen zon 2
Jag använder ofta min i Indisk och asiatisk mat. Det går även bra att riva ner lite ingefära när man wokar, den färska ingefäran är ganska mild, själv har jag väldigt svårt för den torkade ingefäran. Den torkade ingefäran var orsaken till varför det tog lång tid innan jag ens kom på tanken att använda färsk ingefära i maten.
Gunvor Nilsson
Jag brukar marinera fläskkött med m y c k e t riven färsk ingefära i marinaden (olja, kinesisk soya, sweet-chili-ketchup) - en salig blandning men GOTT blir det! tongue.gif
Cilla
Jag har perioder när jag använder färsk ingefära i allt; i spaghettisåsen, grönsaksgrytor och till fisk. Man bör lägga i det på slutet eftersom smaken annars kokar bort.

Som förkylningsté är det oöverträffat, särskilt om man blandar med honung. Skiva ingefäran, låt koka 3 min. Gott!
Monique
rolleyes.gif Maken brukar bjuda på ingefärsglass, det är så gott att jag är snäll i flera dar... wub.gif
Cilla
Planterar ni knölar från de man köper som färska?

Ibland växer lite grön blast ut ur mina köpta, kanske kan man sätta dem direkt i kruka? Kan man äta blasten också?
Åsa, mälardalen zon 2
Jag brukar plantera "färska" knölar köpta på ICA. Jag brukar försöka välja ut knölar där knopparna ser lite svällda ut. Sedan tar jag en stor kruka bottnar med vanlig krukväxtjord och sedan ett lager såjord. Knölarna läggs plant på ytan och så trycker man ner knölen i jorden. Sedan har jag alltid lagt ett litet lager jord ovanpå knölen men jag såg på TV den där thailändskan som odlar asiatiska växter i södra sverige och det såg inte ut som om hon täckte knölarna så där kan man nog göra som man vill. Sedan så brukar jag fukta jorden och sätta plastpåse över och sätta krukan med lite undervärme. Innan knölen skjutit skott så gör det inget om krukan står en bit in i ett rum, när det kommit upp något i krukan så brukar jag försöka placera den så ljust som möjligt.

Ingefära vill gärna ha hög luftfuktighet ibland har jag råkat ut för spinnkvalster på plantorna men de brukar försvinna när växten ställs utomhus.

Tyvärr vet jag inte om blasten går att äta.
Cilla
Kul, det ska jag prova. Tack Åsa!
Eva St
Låter jättespännande. Tar det lång tid innan det börjar komma upp något
Klarar den att stå ute på altan eller ska den stå i något mer skyddat och inglasat?
Eva St
Åsa, mälardalen zon 2
Jag har för mig att det kan ta 4-6veckor innan det kommer upp skott. Själv brukar jag plantera ut plantorna i ännu större krukor/hinkar som får stå på altanen under sommaren. Ingefära är frostkänslig så den ska inte ställas ut för tidigt, fördelen med krukor är dock att man kan bära ut och in med plantorna både på våren och hösten ifall man vill förlänga odlingssäsongen. Har man inglasad veranda eller växthus så kan det nog vara en fördel säsongen brukar ju bli förlängd där.
Jennyn
Vad jag vill minnas var plantan ganska snygg som krukväxt innan den blev alltför otymplig för att ha inne någon gång på sommaren.

Fast det kan vara en del önsketänkande i det minnet....

Så här års är allt som har med odling att göra försett med rosa skimmer.

Vi är nog lite tokiga i alla fall, vi odlingsentusiaster.

Och så här års lider vi inte bara av ljusbrist, utan även av odlarabstinens!!

Funderar Jennyn
Eva St
Toppen detta ska jag absolut testa. Det måste väl vara ganska ok att sätta den redan nu eller
Eva St
yla
riven ingefära
honung
soya
salt peppar

rör ihop o smörj in revbensspjällen
pensla på ett par ggr i ugnen också
mmmmmmmmmmmm

vispa ur formen o gör en gräddsås på skyn
osså potatismos till
gött

hittade lite annat på nätet som kommer här
Användning: Ingefära kan skalas, skäras i sockerbitsstora bitar och sjudas i sockerlag under någon timme och man får då sk syltad ingefära.
Ingefära kan användas i bakverk som ensam krydda eller tillsammans med andra kryddor, vanligtvis kanel och kardemumma.
I det asiatiska köket används ingefära också till kött- och grönsaksrätter. Den skarpa smaken passar bra tillsammans med curry eller vitlök till kyckling, griskött eller i vegetariska rätter.
Ingefära är en flerårig ört, ca 1 m hög. Plantan har två slags skott: det ena bär endast blad, det andra bär en stor gul blomma som dock endast sällan bildar frö. Ingefära sprider sig nästan uteslutande via rotskott. Jordstammarna, som är den ätliga delen,

Stillar illamående, stimulerar det perifera kretsloppet i t.ex. benen, verkar uppvärmande vid infektioner. Är samtidigt ett viktigt medel mot olika giktformer eftersom ingefära hämmar inflammation i led och bindvävnad. Är slemdrivande och hämmar bakterier i luftvägarna. Främjar tarmfunktionen och är ett effektivt medel mot åksjuka, sjösjuka och kräkningar under graviditet.
ja ingefära är bra till mycket smile.gif
Göteborgstjej
Jag gör färskt ingefärste av ingefära. Dricker det nästan varje dag, men särskilt när man är förkyld. Att göra te av ingefära är lätt men smaken kan skilja sig avsevärt från rot till rot, så man måste pröva sig fram
Iallfall, det går åt ungefär en 5 cm klump till 2-3 muggar vatten.

Riv roten direkt i vattnet. Koka upp och sjud i ca 5 min. Pressa lite färsk citron strax innan det är klart, blanda i honung efter smak, men det ska vara ganska sött eftersom ingefära kan vara stark. Sila och drick omedelbart. Det är ganska svårt att få RÄTT smak men övning ger färdighet, ge inte upp första gången. Ibland blir det för svagt och ibland för starkt. Man kan använda ingefäran minst en gång till efter en kokning..

Underbart att dricka om man har halsont, det "river" bort det onda. Min sambo gillar inte detta men smaken är som baken. Det är en sån smak att antingen gillar man det eller så gillar man det inte.
Ingrid på Västkusten
Ja ingefärste kan jag verkligen skriva udner p - men i stora te-baljor sätter det sprutt på maggen med :-))

Jag ahr haft god tur med bara fläskigt fina knölar som jag ahr förvarat varmt med lite plast rnt - då gror det bra - knölarna sätter en enorm 'väs'

Hälsar ingrid
Ina
Fler tips om vad man kan ha ingefäran till...
Ingefärskola - dundergott, man smaksätter vanlig kola med färskriven ingefära. Det blir inte så frän smak som när man använder torkad och malen. Skall se om jag kan hitta mitt recept, lägger in det i "rätt" avdelning om jag hittar det..
Kyckling med kokos, vattenkastanjer, bambu och färsk ingefära är också gott. Vitlök går bra att ha i om man gillar det, likaså lite vanlig gul curry.
Sofia
Det är jättegott med rivna/finskurna rotsaker som fräses tillsammans med färskriven ingefära och honung, serveras till stekt lax, råris och en enkel vitvinssås.
Cilla
...och så ingefärspäron förstås! Antingen inlagda päron med ingefära i skivor i sockerlagen, eller päron som man kokar en kort stund, halverar, river lite ingefära över och lägger en klick glass på. Kan strös med lite kanel också. Suverän efterrätt.
hans-Ålösund
Ett annat tips på ingefära att blanda ner riven ingefära i riven pumpa när man kokar marmelad + litet torrt rivet ingefärspulver.Man skall naturligtvis odla pumpan själv också- annars är det fusk.
mary
Vad är det för mystiskt marmelad? Av pumpa? Jag har mina enorma banana pink som outnyttjad matresurs... Tips emotses!
Ingrid på Västkusten
Men herre jestanes!
Outnyttjade Banana Pink Jumbo! Vad läser jag"!

Torkade aprikoser och Banana ink ger en FIN marmelad om man itne vill skära dne i bitr och steka den i ugnen - pensla med soya och olivolja täckmd svartpeppar - nam nam- kolla receptforumet, finns en del recept där,

Hälsar ingrid
Eva St
Nu har jag äntligen varit och inhandlat min ingefära. Läste ju vad Åsa skrev om planteringen hur utförligt och bra som helst ska följa den till punkt och pricka. Undrar bara om jag ska sätta hela knölen eller vad det nu är eller om jag ska dela den i fler. Den är ganska stor.
Eva St
Eva St
En fråga till. Kan den stå i pannrummet tills det börjar komma upp något. Jag tänkte mest för värmens skull.
Eva St
Göteborgstjej
sad.gif ja nu spelar det ingen roll. Solen vill inte komma och ingefäran har kroknat totalt. Hela "stammen" är mjuk.. *buhu*

Jag får väl plantera en ny till våren, men jag blir så ledsen när mina växter dör eller skadas... Är jag konstig eller vad?
Ingrid på Västkusten
Nä DET är Du inte alls! De är ju som riktiga familjemedlemmar!

Jag ahr själv aldrig lyckats övervitnra ingefära.....men det blir nog försök nu till våren igen - jag ahr fått blodad tand :-)

Hälsar Ingrid
Elisabeth-Västkustkolonisten
Min Ingefära vissnar ner tidigt på sensommaren men börjar växa igen i december. Ställer in den på min inglasade balkong men att den börjar växa under årets mörkaste tid?

Nu är den säkert redan 1,5 meter hög. Hur hög blir den? Måste redan nu stödja den med pinnar.

Elisabeth
Emser
Hej alla,
jag har köpt mig en knöl som jag ska prova om det blir något utav. Kruxet är att jag har hört att ingefäran växter på bredden och inte på djupet...stämmer detta? Är det någon som vet?

Vore tacksam för all hjälp jag kan få innan jag betämmer mig för ett odlingskärl... rolleyes.gif
Ingrid på Västkusten
Låt den ligga varmt och i plastpåse tills den sätter 'ögon' :-)
planteras i ytan av krukan :-)

Hälsar Ingrid
Emser
Jodå, ögon har den fått 4 st för att vara x-akt... wub.gif
Men hur gör jag nu när den ska ner i jorden? Hur djupt ner ska den? Knölen är ca 8cm lång och 5 cm bred...
Åsa, mälardalen zon 2
Lägg den bara plant på jorden och täck lite lätt med jord, knölen ska ligga ganska ytligt, det brukar inte göra något om jordlagret är så tunnt att man ser knölen en del..
Eva St
Jipppiiieee!!!!
Var nera i pannrummet och kollade min ingefära och trot om ni vill men båda krukorna ståtade med flera skott var. Tog av plasten flyttade ut den i förrådet med extraljus måtte det funka fast där är ju bara runt 15 grader kan det vara ok?? När ska den planteras om i större hink har den i lite större kruka men förstår att det behövs större grejor för att den ska bli stor o fin.
Eva St
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon