Anna!
Hejsan! Sådde sparris i fjol och har nu 9 små sparrisplantor som jag låtit vara ifred i år. Ska jag gräva ner dem i ränna nästa år på våren? kan jag i så fall skörda samma år. Förra året var de så små och klena. Jag ville inte gräva ner dem då så de växer ytligt i kökslandet. Måste man gräva ner dem för att få bra skörd eller kan man ha dem växa vid ytan?

En liten fråga till....kan man föröka sparrisplantor? ta frön eller kanske dela på dem när de blivit större? skulle gärna ha fler än nio...
CallEva på Öland
Hej Anna!
Några svar får du nog på;
http://www.solbergagard.se/
http://osterlensparris.com/


Calle från Ön där sparrisen växer för högtryck
Anna!
Tack, men jag undrar fortfarande över förökning och om jag bör gräva ner dem till nästa år och i så fall när... ?? wink.gif
Ingrid på Västkusten
Det ästa är faktiskt att direktså sparris på rätt ställe men det är i år Du skallplanetra ut Dina frösådder på¨rätt ställe. Nio plantor räcker till en familj på fyra ungeäfr biggrin.gif
Man kan försöka sparris lätt som en plätt, rensa de röda bären som kommer på sensomamren/hösten, och så dem på våren inomhus/på plats. Eftersom Du har frösådda plantor har Du både han och honmplantorna. Honplantorna ger mkt mindre och har mkt kortare livslängd det är därför man i modern odling satsar på hanar och hybrider och får mkt större skördar.

Delning har jag ingen erfarenhet utav. Gammel visdom säger att man itne skall störa plantorna......men om det stämmer eller ej vet jag inte. Plantorna ser ju ut som spindlar med ett ställe i mitten där skotten kommer. Vet ej hur bra det går att dela....

Hälsar Ingrid
Annie-72
Får en novis till fråga ang Sparris.. De ex som går att köpa i handelsträgårdar finns ju med en till flera stänglar i varje kruka, ska de med flera stänglar delas eller??? Var kruka kostar ju en förmögenhet (75:-) så ska man ha många blir det ju massor av pengar.. är vanligtvis inte snål men detta blir ju dyrt..//Annie
Lena L N
Jag har en häck med jättefina sparrisplantor (alla hanar) och vi har fullt upp med att hinna äta upp dem (2-4 personer).
Från början hade jag bara en planta som stod och växte till sig några år. Sen delade jag den till sex plantor och satte ut dem i en rad. De första åren fick de vara ifred men sedan har vi skördat rikligt med sparris varje år. Vi föredrar dem gröna så de är planterade i ytan utan täckning.

Lena
Ellebo
Sparris är verkligen en tillgåmg som man inte kan äta sej mätt på. Dessutom är de utmärkta i buketter framåt sommaren. Tack för tipsen om delning. Jag har två frågor till kunniga medlemmar; hur och när gödslar man och hur vet man om det är grön /vit sparris man har i landet?
Tacksam för synpunkter smile.gif
Lena
Ingrid på Västkusten
CITAT (Annie-72 @ 18-05-2004, 10:25)
Får en novis till fråga ang Sparris.. De ex som går att köpa i handelsträgårdar finns ju med en till flera stänglar i varje kruka, ska de med flera stänglar delas eller??? Var kruka kostar ju en förmögenhet (75:-) så ska man ha många blir det ju massor av pengar.. är vanligtvis inte snål men detta blir ju dyrt..//Annie

Todeloo,

Köp dem inte - det är oftast en planta i krukan och de som man köper nu barrotade kostar 15-20 kr per styck och är precis lika bra. Varje planta sätter flera stänglar och plantan trivs inte alls så bra i en trång kruka!

Förra året frösådde jag en påse förutom mina inköpta elva hannar då och jäsiken vad det grodde så jag har gett bort fröplantor till höger å vänster biggrin.gif
så det finns alternativ till handelsträdgårdens dyrgripar,

Hälsar Ingrid
160kvm stort hus
Hej!
Var inne på österlens hemsida och alla plantor var slut!!! sad.gif

Nån som vet nått annat ställe? Helst i närheten av sthlm eller upp mot ljusdal.

Mvh G
Ingrid på Västkusten
CITAT (Ellebo @ 18-05-2004, 13:38)
Jag har två frågor till kunniga medlemmar; hur och när gödslar man och hur vet man om det är grön /vit sparris man har i landet?

Nybliven sparisodlare här biggrin.gif
man gödslar efetr skörd d v s nångång i starten av Juni å innan Midsommar med en näve dynga per planta. Man kan köra med Algomin som de gillar och tång om man har resurser biggrin.gif

Grön är sparris utsatt för sol, vit är blekt sparris!

Hälsar Ingrid
Ingrid på Västkusten
CITAT (16kvm stor balkong @ 18-05-2004, 15:24)
Nån som vet nått annat ställe? Helst i närheten av sthlm eller upp mot ljusdal.

Mvh G

Sparrismetropolen är ju Skåne, prova då Sinclairsholm eller ring till Örtagården i Vinslöv som har postorder,

Hälsar Ingrid
Virgo
vit sparris är den som växer under jorden. dvs kupad jord över sparrisen.


så kan det se ut

Adresser till sparrismetropolen i Tyskland.
Lustigt med metro"polen" eftersom det är 99% polacker som plockar sparris

http://www.spargelseiten.de/spargelhofe.html
andersh
Sinclairsholm (www.sinclairsholm.se) hade plantor följa året att sälja under lång tid. (Fast plantorna jag har köpt från österlenssparris har varit betydligt större

Det går inte att säga att honplantorna per automatik ger betydligt lägre skörd. Nya F1 sorter t ex Rambo F1 ger hanplantorna max 15 % högre skörd!
Eva i Västerås
Jag har olika sparris, två sorter tror jag. En med sugrörstjocka skott, och 5 andra med skott som är mycket grövre än tummen. De är planterade i markytan, så jag skördar dom gröna.

TIPS!
Prova att äta gröna sparrisskott direkt som de är, råa! Helt fantastiskt gott!
Jag har fått begränsa ungarnas knaprande för att få till en sallad emellanåt.
Om jag kokar dem, så förväller jag dem bara någon minut.

Vit sparris är för mig tråkig konserv eller frysvara att ta till när inte de färska gröna finns att få tag på.
Virgo
CITAT
Vit sparris är för mig tråkig konserv eller frysvara att ta till när inte de färska gröna finns att få tag på.


Den vita sparrisen är en delikatess på kontinenten. Olika priser på olika kvaliteér.
Den första sparrisen är lika efterlängtat i Tyskland som färskpotatisen i Sverige.

Håller fullt o fast med att den vita sparrisen på burk är tråkig.

Men nyupptagen och rätt tillagad är den minst lika god om inte godare än den gröna.
Eva i Västerås
Även om jag kan få tag på nyskördad vit sparris (vet en odlare i Västergötland, som jag förut handlade av när jag hade vägarna förbi) så har jag slutat handla där. Jag tycker helt enkelt att de råa, gröna med sin friska smak är SÅ mycket godare.
Sen får vem som helst förstås tycka annorlunda.
(I Nordamerika äts f.ö. mest bara grön sparris.)
Jag känner det också som om det gröna bör vara nyttigare. Där har ju solen varit med...
Anna!
Det där med att fröföröka blir nog svårt då jag har en såndär F1 hybrid. Men kan det bli nåt annat än sparris? kanske är värt att prova? trodde inte man kunde dela dom då folk väl skulle göra det istället för att köpa.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon