Hagtornsrost brukar visa sig som oranga eller rödoranga fläckar på bladen, oftast blir bladen lite svullna där fläcken sitter. Även skott och sedan frukterna drabbas och smågrenar dör till att börja med. Senare på säsongen brukar fläckarna bli bruna, men inte så här tidigt.
I eftermiddags inspekterade jag ett stort rosenhagtorn som verkade ha angripits hårt av bladloppor. De är gröna på gränsen till gula och lite genomskinliga, sitter oftast vid bladets bas där det krullat sig som mest, svartfärgar senare blad och grenar pga sotdaggsvamp som växer i loppornas exkrementer. Lopporna angriper unga blad i första hand.
Både Hagtornsrost, Gymnosporangium clavariiforme, och päronrost Gymnosporangium fuscum värdväxlar med en. Dessa är nära släkt och vill ha samma fukt- och väderleksförhållanden. Päronrosten värdväxlar också med kinesiska enar och sävenbom.
Bästa åtgärden mot dessa rostsvampar är att hålla säkerhetsavstånd mellan dem, ett par hundra meter säger växtskyddsexperterna. I villaområden kan detta vara omöjligt i praktiken. Kanske kan angreppen minska något om man uppmanar grannarna att skära bort svampen där den sitter på enarna - som alternativ till att ta bort dem helt. (Enarna drabbas inte lika hård som de lövträd som drabbas.) Materialet måste dock brännas eller direkt läggas i påse för att sporerna inte ska spridas än mer.

Hagtornsrost på en

Lätt angripna hagtornsblad