Full version: Hemmagjord glass?
Catarina
Halli hallå biggrin.gif

Är det någon som har ett smarrigt recept på hemmagjord glass? Man kan ju inte odla det...men kan odla tillbehör biggrin.gif
netaave
Ta en kransform och lägg färska bär eller färsk frukt i botten. Jag tar oftast hallon, jordgubbar eller björnbär, eller blandar dessa tre.
Vispa vaniljvisp ganska hårt och fyll upp formen med det.
Frys 3-5 timmar.
Doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med bär och citronmelissblad.
Servera med färska bär.

Gott till kaffet, och populär tårtersättning till barn.
MRLINDELL
Det finns många recept i restaurangkokböcker.
Här är en länk.
http://www.restaurangernasdag.se/2000/rece...gjordglass.html

Min favorit är kanelglass.
http://www.recept.org/Honungsapplen_med_ka...kanelglass.html

Mera kanelglass ...
http://www.sr.se/kristianstad/pepparosalt/...jur/ugnslax.stm

Ännu mera kanelglass ...
http://www.restaurangernasdag.se/2000/rece...kanelglass.html

www.restaurangernasdag.se har många bra recept, värt att läsa någongång man får tid.
Catarina
Ooooooh vad ni är snälla! wub.gif wub.gif wub.gif

*Tar på mig förklädet och kluten på huvudet...nu ska här göras glass!!!*
KURT
På TV-kanalen Discovery har de nu en programserie omn kökskemi http://discoverychannel.co.uk/kitchen/ . Där hade de ett avsnitt om glass. För att glassen skall smaka bra så är det viktigt att kristallerna blir så små som möjligt (om man fryser om glass som tinat så får man stora kristaller och glassen smakar inte bra). Har man tillgång till flytande kväve (- 196 grader) så kan man mycket enklt bara röra glasssmet (man behöver inte ens ägg i smeten) med flytande kväve. Har man inte flytande kväve (och det har ju inte många tillgång till) så bör man röra den halvfrysta smeten för att undvika stora kristaller, det är så en glassmaskin fungerar, den rör om den halvfrysta smeten. I programmet gjorde de glass med ägg & bacon smak!
myskmadra
Ett recept på vaniljglass som inte kräver glassmaskin. (ärvt recept)

9 dl tunn rädde( 4,5 dl vispgrädde och 4,5 dl mjölk
6 äggulor
1 dl strösocker
SJUD UPP DET HELA, passa noga.
TAG AV VÄRMEN - tillsätt 2 tsk vanlijsocker
LÅT SMETEN KALLNA UNDER OMRÖRNING DÅ OCH DÅ.
RÖR I 1 DL VISPAD VISPGRÄDDE
HÄLL I FORM (VANLIG BAKFORM)
STÄLL I FRYSEN. RÖR OM VARJE HALVTIMME TILLS LAGOM KONSISTENS.

Jag har gjort den ett flertal gånger och den blir inte isig. Ibland har jag haft i till exempel hackad choklad eller dajm (barnfavvis).

smile.gif
Mia, zon 3
CITAT (KURT @ 24-05-2004, 07:42)
I programmet gjorde de glass med ägg & bacon smak!

Åh fy 17! Det låter inte så gott......
Då föredrar jag varianten med vaniljvisp & bär (brukar göra den själv - bra för oss äggallergiker).
Man kan också ha i nystött kardemumma och hackad mandel/pistagenötter, det är Jättegott!, som Kock-Tina säger!

Och så ett mumsigt tillbehör till glass:
Gör kulor/tärningar av melon, gärna flera olika sorter, och lägg i stor burk. Hacka mynta och strö över, häll på mousserande vin och/eller cider. (bara alkoholfri cider går bra till barnkalaset). Kan stå till dagen efter också.
LindaA
Inte glass i vanlig mening, men blir lite som sorbetglass:

Bär (frysta) av något slag, hemma hos oss blir det ofta björnbär & hallon...
Kesella vanilj (har aldrig provat med annan smak men det går säkert)
eventuellt lite vanilinsocker om man är känslig för sura saker..

Mixa i matberedare, och häll upp i glas, sen är det bara att äta och njuta!
netaave
Turboglass
Mixa frysta bär med naturell youghurt, jättegott!
Cilla
Jag har en slags glassmaskin, men det var länge sedan jag använde den. Är en bunke med en isplatta man lägger i från frysen och en arm som cirklar runt en kvart eller så. Måste gå att göra för hand också, eller att helt enkelt vispia ihop det och sedan ställa in i frysen.

Min hemmagjorda favoritglass är den som görs med yogurt och cointreaux. Smakar apelsin och blir lagom krämig utan att bli mäktigt fet som glass av grädde och ägg.
Lassila
CITAT (KURT @ 24-05-2004, 07:42)
För att glassen skall smaka bra så är det viktigt att kristallerna blir så små som möjligt (om man fryser om glass som tinat så får man stora kristaller och glassen smakar inte bra). Har man tillgång till flytande kväve (- 196 grader) så kan man mycket enklt bara röra glasssmet (man behöver inte ens ägg i smeten) med flytande kväve.  Har man inte flytande kväve (och det har ju inte många tillgång till) så bör man röra den halvfrysta smeten för att undvika stora kristaller, det är så en glassmaskin fungerar, den rör om den halvfrysta smeten.

Om man vill slippa stora kristaller kan man köpa glukos på apoteket, som man lösre upp i gräddmjölken när man skjuder upp denna, då håller den sig smidig i frysen under en längre tid tongue.gif
Christoffer
Den godaste jag vet är den här!

http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...57d047bdd7b663d
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon