Det finns mängder att läsa om nässelvatten som gödsling och stärkare för växterna. Att träd tar in näring också genom bladen är oomtvistat -ekologiska liksom konventionella bönder gödselsprutar blad på t ex trädodlingar. Däremot är detaljer omtvistade såsom om nässelbesprutningen i sig avskräcker bladlöss.
I trädbranschen används nässelvatten där det går, dvs mest för privat bruk och som tips till nyblivna trädägare. Jag har alltid några hinkar i ett hörn som står och stinker. Ju mer de stinker, desto mer spär jag ut den. När nässlorna växer upp lägger jag i fler. Vissa nässlor kan ha legat en månad i en bunke.
Rent, utspätt nässelvatten sprutar jag på bladen på rosor och ungträd samt en och annan perenn. Jag gör också en flytande gödselnäring som fått sprätt i gamla knotor hos mig: Nässelvatten blandat med höns- och kogödsel som fått dra några timmar. Rör om, spä kraftigt och häll på jorden vid näringskrävande grödor som tomater, solrosor m fl.
Efter midsommar upphör jag med näring till alla vedartade växter och de flesta perenner också. Då ska de ha tagit upp så mycket som de behöver och då ska de snart förbereda sig för vila. Träd, vedartade klätterväxter och buskar som gödslas (t ex i en gräsmatta) efter midsommar kan få frostskador för att de inte fått tid till att förberedaa sig på vintern.
http://www.odla.nu/metoder/nasselva.shtmlhttp://www.biodynamiskaforeningen.com/vaxtskydd.htmhttp://www.google.se/search?q=cache:hhi4CG...&hl=sv&ie=UTF-8