Förra veckan var det en rabarber-tråd under avdelningen "Köksträdgården", där jag lovade att återkomma med receptet på:
"Het rabaraber-chutney"
Den är supergod till grillat kött och fågel och vi har också använt den till stek o annat under vintern.
I en stor gryta blandas
500 g rabarber i 3 cm-stora bitar
3/4 dl vatten
1 1/2 msk 24% ättika
2 hackade röda lökar
Koka i 10 minuter.
Blanda sedan i
5 dl socker
1 tsk ingefära
1 1/2 msk curry
2 tsk salt
2 finhackade mogna spansk peppar-frukter
6 torkade, finhackade aprikoser
Koka upp och låt sjuda i 45 minuter.
Häll upp på väl rengjorda glasburkar, förslut, ställ svalt.
TIPS!
Förra sommaren använde jag "Cayenne Long Slim"-frukter och tog då 4 stycken, för de är inte sådär jättestarka.
Det blev mycket smak på chutneyn, kryddig och god, men den var inte jättestark, inte sådär som t ex Sambal oelek är.
Så vill man ha en riktigt, riktigt het chutney så är det bara att stoppa i fler chilifrukter eller använda starkare sorter. Smaka er fram!
Det står ju och kokar ihop ganska länge också, och då tappar man ju en del av styrkan, men den heta smaken finns kvar ändå.
Lycka till!
// Tirre