Christoffer
Är det någon som har ett recept på Madeleinekaka?
Alltså den kakan som Proust har doppat i lindblomsté?
Det ska tydligen ge en väldigt fin smakupplevelse.
Receptet verkar vara mycket svårt att hitta!
lavendel
På spaning efter den tid som flytt..trodde inte nån läste dom böckerna längre..själv orkade jag aldrig igenom dom..det var alldeles för långsamt tempo och dom andades en så kompakt förkvävande borgerlighet!
Men jag tror Madeleinekakan är nån typ av vanlig mördegskaka...att den fick sån betydelse för honom tror jag berodde på att smaken väckte tidigare minnen...inte på egenskaper hos kakan i sig!
Lavendel tongue.gif
Christoffer
Så sant, det är nog nostalgi för honom, men det skulle vara kul att prova ändå...

Och nej, har faktiskt inte läst boken, men någon gång... kanske... smile.gif
KURT
Recept på Madeleinekakor:

http://food.epicurious.com/run/recipe/view?id=102893

Och Proust är förövrigt väl värd att läsa.

På tal om klassiker, så är det idag den 16 Juni 100 år sedan Leopold Bloom gav sig ut på sin klassiska vandring, skildrad av James Joyce i boken Odysseus. Från den boken finns det väl inga klassiska kakrecpt, men beskrivningen av frukosten som består av stekt njure är ju verkligen klassisk.

http://books.guardian.co.uk/news/articles/...1239451,00.html
Christoffer
Vad kul! Finns det fler litterärar recept? rolleyes.gif
KURT
CITAT (Christoffer @ 16-06-2004, 10:46)
Vad kul! Finns det fler litterärar recept?  :rolleyes:

Visst finns det en massa kokböcker som endast har recept med litterär förlaga, men jag vet inte om det finns någon bok översatt till eller utgiven på svenska?

http://www.alibris.com/search/books/subjec...in%20literature
silas
jag har annars hört att madeleinekakor ska vara osedvanligt torra och tråkiga...............
Ina
Recept på Madeleinekakor. Detta liknar inte det på engelska så nu undrar ju jag vilken sort som är den "äkta"... wink.gif

Och så tar vi citatet från NE som jag alltid tar till när jag är osäker själv.. he he..
"madeleinekakor (fr. gâteau à la Madeleine, efter kvinnonamnet Madeleine), små torra kakor, oftast avlånga, kullriga, med ovansidan mönstrad som ett musselskal, eller runda med en liten topp i mitten, och med vanilj-, apelsin- eller citronsmak. De är vanliga i Frankrike och spelar en viktig roll i Prousts 'På spaning efter den tid som flytt'. Möjligen är kakorna namngivna efter en bagerska"
KURT
CITAT (silas @ 16-06-2004, 22:10)
jag har annars hört att madeleinekakor ska vara osedvanligt torra och tråkiga...............

I detta fallet skulle de ju doppas i lindblomsté!

Annars tror jag det finns många olika recept på Madeleinkakor, på engelska sidor hittar man "Almonds Madeleines" (med mandel), "Chocolate Madeleines" (kakao), "Cinnamon Madeleines" (kanel), "Lemon Madeleines" (citronskal), "Chocolate Pistachio Madeleines" .
krukan
Intressant fråga du tar upp! Har faktiskt läst delar av boken (böckerna!) bla biten om madeleinkakan i teet. Riktigt trist bok, men just kakan väckte ett visst intresse hos mig. Hade ingen aning om vad det var för kaka.
Så hittade jag ett kafé i Stockholm som hette Café Madeleine (!) Tänkte att nu har jag svaret inom räckhåll, men ack vad jag bedrog mig. När jag frågade expediten, svarade hon att hon tyvärr inte visste. Men hon kände väl till stycket ur boken, eftersom det var så många kunder som redan ställt samma fråga ! : )

I efterhand har jag trott mig veta att de faktiskt är en sort "miniatyrmuffin" Det säljs sådana på ICA ibland. Men om ni nu säger att de är torra små kakor så blir jag osäker.

Ni har satt mig i en ny osäkerhet, där jag trodde att jag hade mitt på det torra!!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon