mari_tres
21-06-2004, 21:30
Söker recept på torkad mat som är enkel att göra i ordning själv. Det enda receptet jag hittat med beskrivning från början till slut, alltså från det att man torkar maten till det att man ska äta den, är på en köttfärssås, men det kommer man ju inte att ha lust att äta varje dag.... Tror jag
Så nu undrar jag om det är någon som har några tips och/eller egna erfarenheter kring ämnet, jag är ivrig att ta del av de erfarenheter som kan finnas här...
*Felix matte*
21-06-2004, 21:51
Finns ju jättemånga olika torkade "påsrätter" att köpa...
såna hade min make och hans kompisar när de gick
Kungsleden mellan Nikkaluokta och Abisko.
Har inga egna erfarenheter men här finns det bra tips!!
Utsidan
Tre st boktips om torkning av mat (biblioteket eller antikvariat):
Sigri Sahlin "Torkning av bär, frukt, grönsaker, svamp och örter"
Karel Puhony "Hälsoriktig konservering"
Anita Forssell "Friluftsmat"
I princip kan man ju torka allt, men ibland bör maten förberedas på speciellt sätt, potatis och grönsaker bör tex förvällas innan de torkas. Det som är enklast är ju det som inte innehåller alltför mycket vatten (tex köttfärs!). Man kan tex göra olika sorters grytor (eller ärtsoppa), men använda så lite vatten som möjligt (eller koka bort så mycket som möjligt innan man torkar). Det finns ju torkade tomater att köpa (även inlagda i olja), man kan också torka tomater själv och man kan också torka tomatpuré eller om man gör en kryddig tomatsås så kan den torkas, men då måste den bredas ut i ett tunnt lager på ett smörpapper och torkas. Resultatet blir då en hård skorpa som man kan behöva smula sönder innan man packar den.
Gröt bör man kanske inte torka, men om man vill göra snabb gröt så kan man köra dem i mixer så förkortas koktiden så mycket att det räcker att blanda med torrmjölk och hälla på varmt vatten.
mari_tres
22-06-2004, 19:45
Det var väl det jag visste, att det fanns några här som visste mer än mig(som iofs inte vet så mycket....)

Tack för tipsen! Nu ska jag läsa....