sanna
Har just satt igång med årets första fläderblomssaft och upptäcker att citronsyran inte räcker. Det fanns ingen citronsyra i butiken så jag köpte askorbinsyra istället. Någon som tror/ vet om det skulle kunna fungera?


Sanna
-asno-
Nu är jag kanske lite ute och cyklar, men jag hade gjort likadant. Därför tror jag säkert att det fungerar. Både och måste ju "sura" saften för smak och hållbarhet???

/Åsa
Fenja
Är inte askorbinsyra en sorts c-vitamin eller är jag helt ute och cyklar nu?
Det går utmärkt att skiva ner vanlig citron, det blir godare än med citronsyra tycker jag.
Mvh
Fenja
lisselbo
Använde själv färsk citron när jag gjorde flädersaft.
Frös sedan in saften i 2 dl askar, lagom att lägga i en tillbringare med vatten.
När det tinat så har man kall färdigblandad flädersaft.
Plus att man slipper ha i konserveringsmedel.
mvh Marie
Fenja
Det var SMART Marie, snor genast den idén!!
Tack!
Fenja
sanna
I mitt recept ingår både färsk citron och citronsyra...undrar vad citronsyran är till för egentligen? På askorbinsyrans förpackning står att man just har den för "C-vitaminberikning"...
Det är ju ingenting jag behöver i min saft...klarar mig alldeles utmärkt utan...men vad 17 är citronsyran till för?

När saften sedan har stått i fem dagar skall man tillsätta natriumbensoat står det också i receptet, jag antar att det är konserverande, kan man i så fall kan strunta i det om man fryser in saften?

Sanna
Fenja
Här är en citronsyralänk: Shenet
Mvh
Fenja
KURT
CITAT (sanna @ 23-06-2004, 23:58)
I mitt recept ingår både färsk citron och citronsyra...undrar vad citronsyran är till för egentligen? På askorbinsyrans förpackning står att man just har den för "C-vitaminberikning"...
Det är ju ingenting jag behöver i min saft...klarar mig alldeles utmärkt utan...men vad 17 är citronsyran till för?

När saften sedan har stått i fem dagar skall man tillsätta natriumbensoat står det också i receptet, jag antar att det är konserverande, kan man i så fall kan strunta i det om man fryser in saften?

Sanna

Om du skall frysa in den så behövs inget bensoat.
amaira
CITAT
men vad 17 är citronsyran till för?


Enkelt svarat: Det är ett naturligt, nyttigt och enkelt konserveringsmedel!
sanna
Ok, tack för besked alla!
smile.gif

Sanna
lisselbo
CITAT (Fenja @ 23-06-2004, 23:37)
Det var SMART Marie, snor genast den idén!!
Tack!
Fenja

Varsågod Fenja, alltid kul att få dela med sig till andra.
~~Marie~~
Maggan H
Askorbinsyra och citronsyra är samma sak. Löjligt att båda saluförs.
KURT
CITAT (Margareta Hansson @ 30-06-2004, 22:15)
Askorbinsyra och citronsyra är samma sak. Löjligt att båda saluförs.

Askorbinsyra har ju en ringstruktur medan citronsyran har en öppen struktur.

Strukturen för askorbinsyra:



Strukturen för citronsyra:



1937 fick ju Albert Szent-György nobelpriset för upptäckten av strukturen och funktionen av askorbinsyra.

http://www.nobel.se/medicine/laureates/1937/

Både socker och salt har konserverande funktion, men ändå tycker de flesta av oss att det är bra att båda saluförs!
ElinN
Och askorbinsyra är exakt samma sak som vitamin C (finns bara en typ av c-vitamin, men en massa olika b-vitaminer...)
Christoffer
askorbinsyran är inte lika sur som citronsyran.
Dulcamara
Istället för citronsyra kan man använda vinsyra, det blir ungefär samma smak. Askorbinsyra är som flera skriver, något helt annat - nämligen C-vitamin. Citronsyran både konserverar och förstärker smaken på citron, ibland använder man bara citronsyra och ingen citron i flädersaft, ibland tvärtom och ibland båda. Jag vet för jag är ifrån Gotland där flädersaft är mycket vanligt!
Christoffer
Kan man inte få njursten av för mycket vinsyra då?
Eva i Skåne
Om man kan få njursten av vinsyra vet jag inte (har hört det om oxalsyra som finns i rabarber) men något är det med vinsyran som inte är så nyttigt.

Vinsyra tror jag mest förekommer i äldre recept och jag har fått lära mig att ersätta den med citronsyra.
mums_mums
CITAT (KURT @ 01-07-2004, 07:43)
CITAT (Margareta Hansson @ 30-06-2004, 22:15)
Askorbinsyra och citronsyra är samma sak. Löjligt att båda saluförs.

Askorbinsyra har ju en ringstruktur medan citronsyran har en öppen struktur.

Strukturen för askorbinsyra:



Strukturen för citronsyra:



1937 fick ju Albert Szent-György nobelpriset för upptäckten av strukturen och funktionen av askorbinsyra.

http://www.nobel.se/medicine/laureates/1937/

Både socker och salt har konserverande funktion, men ändå tycker de flesta av oss att det är bra att båda saluförs!

Trevligt att träffa nogon med ett sinne för kemi wub.gif
Christoffer
Finns det något forum, i stil med Odla, men som diskuterar allt som bara har med kemi att göra?
Åsa E
Citronsyra används också för att sylt och mos inte ska mörkna utan behålla sin klara ljusa färg. Gäller kanske flädersaft också.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon