Har tyvärr inget recept på matjestårta, men väl två andra "godingar"...
Entrétårta4 6 bitar
Botten;
5 dl vetemjöl
200 g margarin
½ dl riven ost
4 msk vatten
Fyllning;
2 hårdkokta, finhackade ägg
1 stor finhackad lök
100 g färska, skivade champinjoner
margarin till stekning
3 dl vispgrädde
1 liten tub lättrökt kaviar
Garnering;
4 5 hg räkor
dill
1 citron i tunna skivor
svart caviar
Hacka snabbt samman pajdegen och låt den vila svalt 1 tim. Dela den i tre delar och kavla ut varje del till en rund kaka ca 20 cm diam. Lägg kakorna på plåtar och nagga dem med gaffel, låt vila så ca 10 min. Grädda i 225° tills de är gyllenbruna.
Fräs lök och champinjoner mjukt i margarin, låt kallna. Vispa grädden och blanda i kaviaren. Tag undan 1/3 till garnering. Blanda ner lök, svamp och ägg i resten av grädden och lägg blandningen mellan bottnarna.
Bred kaviargrädde över och dekorera med räkor, ägg, svart caviar, dill och citron.
Spenatpaj med caviarPajdeg;
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
¾ dl flytande margarin
¾ dl gräddfil
½tsk salt
Fyllning;
250 gram fryst bladspenat (eller motsvarande mängd färsk spenat)
5 dl gräddfil eller lätt Crème Fraiche
60 gram röd caviar
1 tsk gelatinpulver
Blanda alla ingredienserna till pajdegen i en pajform med 24 cm diameter. Platta ut degen med fuktade händer. Grädda i 225 grader varm ugn i 10 – 15 minuter.
Blanda caviar och gräddfil. Smält gelatinpulvret i en matsked vatten, låt svalna och blanda sedan ner det i gräddfilsröran. Om man har färsk spenat måste den förvällas innan den läggs i pajskalet. Klä pajskalet med bladspenaten, häll i gräddfilsröran och dekorera med spenatblad eller persilja