Ett tätt rosenhagtornsträd bör inte glesas ur hastigt över ett enda beskärningstillfälle. Då skjuter trädet ofta vattenskott som blir oformliga och gör trädet fult. Dessutom är rosenhagtorn ett känsligt träd som utsätts för en hel del sjukdomar, och som man också därför måste gallra stegvis om man ska gallra alls.
I år har jag besiktigat minst 10 sjuka rosenhagtornsträd. Alla illa påverkade av beskärningen som gjort dem känsliga för angrepp de annars skulle klarat bättre.
Rosenhagtorn svarar mycket illa på dåligt lagda snitt. I bästa fall bildas kvastar efter kvarlämnade stumpar eller beskärning i klyka där man lämnat kvar en alltför liten gren. I sämsta och vanligaste fall dör grenpartiet av eller blir sukdomsdrabbat.
Ett tätt träd glesar man på flera års sikt. Man tar bort lite varje år, då svarar trädet snällt på detta.
Snitten ska läggas strax utanför grenkrage - inga tappar och inte klipp in bakom grenkrage alltså - och i klykor där den gren man spar har ungefär samma tjocklek som den som den kommer ifrån.
Ingrepp i yttre kronan skapar större problem än om man gallrar inne i kronan och grenverket. Ingrepp i toppskott, dvs de mest centrala grenarna i kronans topp, mår trädet mest illa av.
Bäst tål trädet uppstamning och gallring av inre grenverk samt småknipsning av mycket tunna grenar - om man inte tar för mycket på ett enda år.
Här finns info om grenkragar och snittläggning
http://www.juniper.se/tradvard/snitt.htmHär info om trädbeskärning av fruktträd, som liknar hagtornet mycket fast rosenhagtorn tål sämre hastiga beskärningar än vad t ex ett äppelträd gör. www.juniper.se/tradvard