Japp mangold är gott och lättodlat och man får en ganska bra skörd på liten yta.
Det finns många roliga mangoldsorter, mangoldfrön håller i många år så man kan köpa flera sorter och så lite ur varje påse. Detta med frönas hållbarhet gäller för flera grönsakssorter oftast bhöver man inte så allt på en gång utan man kan oftast spara fröna i åtminstone några år (dill, svartrot, haverrot och liknande har dock frön med lite sämre hållbarhet)
Rent allmänt tycker jag man ska odla det man tycker om att äta som det är möjligt att odla i sverige + man ska inte vara rädd för att testa lite nya saker.
vad sägs om bredbladig smörgåskrasse
http://www.odla.nu/album/data/asasto/full_...1561_p12263.jpgAngående asiatiska grönsaker här är bild på mina i trädgårdslandet (för mig brukar det fungera med en tidig sådd och en sen sådd för skörd på hösten), även jordlopporna gillar de asiatiska grönsakerna + åkersniglarna därav hålen i bladen:
Pak Choi
http://www.odla.nu/album/data/asasto/full_...1561_p12261.jpgKyona Mizuna
http://www.odla.nu/album/data/asasto/full_...1561_p12262.jpgDet finns ju även fleråriga växter man kan ha i kökslandet ex. rabarber, Good-King-Henry
Good-King-Henry (målleväxt som skördas tidigt på våren när inget annat är skördeklart)
http://www.odla.nu/album/data/asasto/full_...1561_p12267.jpgSquash vill inte jag vara utan jag kan äta squash varje dag och sommarsquash är väldigt högproduktivt. (Squashbilder kommer att läggas in i mitt album efterhand i sommar).
Tips: Runåbergs fröer har superbra odlingsangivelser till de flesta köksväxter i frökatalogen + på hemsidan.
http://www.runabergsfroer.se/html/index.htm