Hej,
Jag undrar om det är ngn som vet hur man odlar kryddnejlika?
Fritte
Åsa, mälardalen zon 2
07-07-2004, 11:46
Kopierat från Shenet aroma om kryddnejlika:
Ständiggrönt träd med pyramidformad krona och nedhängande grenar. Fritt växande blir det 11-20 meter högt; i odling tuktas det till 5 m. De ovala bladen är stora och läderartade och skiftar från gult och rosa till mörkgrönt i olika stadier. När trädet är sex år kommer rätt små rosaröda, klocklika blommor i klasar två gånger om året. Riikligast är blomningen vid 20 år och kan fortsätta i 70-80. Så långt som till att slå ut kommer de dock aldrig, för det är blomknopparna som är själva kryddan. Knopparna (rörformade med en liten kula bildad av de fyra kronbladen, ståndare och stift) är först gröna, sedan gula; de skördas när de nått rosa men inte hunnit mogna till röda. Först som torkade blir de brunsvarta. Ett träd skördas i ca 10 år från sjätte året och kan ge 4-5 kilo torkade kryddnejlika årligen. Frukten ("kryddnejlikmodern") liknar en liten mörkröd oliv och kan också användas som krydda.
Skörd
Eftersom blomknopparna utvecklas hela tiden måste de skördas för hand och man måste antingen upp i träden för att komma åt dem - förr bokstavligen ett slavgöra - eller så slår man ner dem från träden och samlar dem på marken.
Växtförhållanden
Trädet kräver skugga och vindskydd.
Förekomst
Två huvudområden för odling:
• Asien (Indonesiska övärlden och västerut: Malaysia, Indien, Sri Lanka): Mest exporterar Indonesien men landet importerar också eftersom kryddnejlika är populär att blanda med tobak och röka.
• Östafrika: Mest från Madagaskar; också Zanzibar, Pemba, Tanzania, Mocambique.
Handel
Konsumtionen i Indonesien är 150 gram per person och år, att jämföra med europeiska länders 7-8 gram. Sverige importerar 85 ton om året, mest från Madagaskar. God kvalitet: Frisk färg, avger olja när den trycks till med nageln och flyter upprätt i vatten.