Niklas Lindblad har skrivit den nyautkomna boken Eget vin av frukt och bär . I radioprogrammet Meny i P1 medverkar Niklas Lidblad och berättar om egen vintillverkning. Recept på Fläderblomsvin:
Fläderblomsvin
I Meny 7 juli
1 l fläderblommos
½ kg hackade russin
3 kg socker
3 citroner eller en kopp kallt te
6 g jästnärsalt
6 mg B-vitamin
jäst
Plocka bara blommor från druvfläder, den sort som ger svarta bär på hösten. Ta aldrig den sort som blommar tidigare och som ger röda bär, den är giftig! Olika receptmakare har skilda tankar om hur stor mängd blommor som behövs. Fläderblomman gömmer stor kraft under sin milda och försynta doft. Allt från sex blommor till flera liter förekommer i olika recept. Här som alltid avgör den personliga smaken men ett starkvin behöver mycket blomsmak för att balansera alkoholens eldighet. Experimentera! Plocka blommorna när de är fullt utslagna, i torrt och solligt väder. Pressa en blomma mellan fingrarna och känn redan nu doften av detta sommarvin. Klipp bort de gröna stjälkarna och lägg ihop blommorna, de hackade russinen, ½ kg socker, saften av de pressade citronerna, B-vitamin, jästnärsalt och jäst i en hink. Alternativet med kallt te kommer från England och ger ett lite strävare vin tack vare större innehåll av tannin. Häll på 5 liter kallt vatten och rör tills allt socker löst sig. Umgås med vinet och rör flera gånger dagligen. Efter sex dagar silas blommorna av och det återstående sockret, 2½ kg löses i saften. Fyll på upp till 10 liters volym och tappa över i damejeanne. En del recept förordar att man använder varmt vatten för att dra ut smakämnena. Välj själv men tänk då på att spara jästen tills temperaturen gått ner till kring 20°. Prova också att spetsa andra vita viner med några klasar fläderblommor, det ger en spännande smakbrytning. Det går utmärkt att lägga dem i täta plastpåsar och frysa in. Ämnen i fläderblomman verkar avslappnande på musklerna säger böcker om naturläkemedel. Är också svettdrivande och kanske därmed värt att prova vid nästa förkylning.