KURT
Niklas Lindblad har skrivit den nyautkomna boken Eget vin av frukt och bär . I radioprogrammet Meny i P1 medverkar Niklas Lidblad och berättar om egen vintillverkning. Recept på Fläderblomsvin:


Fläderblomsvin

I Meny 7 juli

1 l fläderblommos
½ kg hackade russin
3 kg socker
3 citroner eller en kopp kallt te
6 g jästnärsalt
6 mg B-vitamin
jäst

Plocka bara blommor från druvfläder, den sort som ger svarta bär på hösten. Ta aldrig den sort som blommar tidigare och som ger röda bär, den är giftig! Olika receptmakare har skilda tankar om hur stor mängd blommor som behövs. Fläderblomman gömmer stor kraft under sin milda och försynta doft. Allt från sex blommor till flera liter förekommer i olika recept. Här som alltid avgör den personliga smaken men ett starkvin behöver mycket blomsmak för att balansera alkoholens eldighet. Experimentera! Plocka blommorna när de är fullt utslagna, i torrt och solligt väder. Pressa en blomma mellan fingrarna och känn redan nu doften av detta sommarvin. Klipp bort de gröna stjälkarna och lägg ihop blommorna, de hackade russinen, ½ kg socker, saften av de pressade citronerna, B-vitamin, jästnärsalt och jäst i en hink. Alternativet med kallt te kommer från England och ger ett lite strävare vin tack vare större innehåll av tannin. Häll på 5 liter kallt vatten och rör tills allt socker löst sig. Umgås med vinet och rör flera gånger dagligen. Efter sex dagar silas blommorna av och det återstående sockret, 2½ kg löses i saften. Fyll på upp till 10 liters volym och tappa över i damejeanne. En del recept förordar att man använder varmt vatten för att dra ut smakämnena. Välj själv men tänk då på att spara jästen tills temperaturen gått ner till kring 20°. Prova också att spetsa andra vita viner med några klasar fläderblommor, det ger en spännande smakbrytning. Det går utmärkt att lägga dem i täta plastpåsar och frysa in. Ämnen i fläderblomman verkar avslappnande på musklerna säger böcker om naturläkemedel. Är också svettdrivande och kanske därmed värt att prova vid nästa förkylning.
Fenja
Kurt, inte för att det spelar så stor roll, men Druvflädern är inte ätbar och får röda bär: Länk
Den man använder är Sambucus Nigra, som får svarta bär, så kallad: Äkta fläder
Mvh
Fenja
KURT
CITAT (Fenja @ 09-07-2004, 13:30)
Kurt, inte för att det spelar så stor roll, men Druvflädern är inte ätbar och får röda bär: Länk
Den man använder är Sambucus Nigra, som får svarta bär, så kallad: Äkta fläder
Mvh
Fenja

Bara man tillagar druvfläderns bär så verkar de ju vara ätabara, så deras giftighet får nog betraktas som en myt?

http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...d55dc0b968efd77
Åsa, mälardalen zon 2
Och enligt texten på denna sida (s-70-71) verkar man även göra vin av bären hos druvflädern Sambucus racemosa
http://rbcm1.rbcm.gov.bc.ca/nh_papers/nati...veplants-1b.pdf
Fenja
Ja, den diskussionen hade jag "tappat bort", men det är kanske så att en del växter, ta svamp tillexempel, betraktas som oätlig mer av hävd än av verklig giftighet!!
Mvh
Fenja
KURT
CITAT (Fenja @ 09-07-2004, 13:54)
Ja, den diskussionen hade jag "tappat bort", men det är kanske så att en del växter, ta svamp tillexempel, betraktas som oätlig mer av hävd än av verklig giftighet!!
Mvh
Fenja

Eller tvärt om! Av hävd äter man i stora delar av Europa (även Finland) svartriska (svamp) medan den sedan 70-talet betraktas som giftig i Sverige!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon