Full version: Bubbelplast
sirugo
Funderar redan på vintern...

Vill isolera en del av mitt växthus (har 16 mm polykarbonatskivor) med bubbelplast och sedan ha en värmefläkt för att hålla 6-10 grader över vintern.

Det finns dyr bubbelplast och väldigt mycket billigare, i jämförelse.
Vad jag förstår är skillnaden att den dyra är UV-beständig.
Finns det andra skillnader?

Hur känslig är egentligen den plast som INTE är UV-beständig?
Vad händer med den och hur många säsonger kan jag ha den ena jämfört med den andra innan det är dags för byte?
TeliaNet
titta på ett begagnat blått nylon snöre till bl.a båtar det smular sönder!
på senvintern är ozon skiktet extra tunt här i norr så UV strålningen blir mycket starkare. satsa på UV beständig! Lycka till!
gammelnalle
En fråga:
När solstrålar passerar genom glas (eller plast?) bryts inte UV strålningen ner då och blir långvågig ?? Dvs värme?
OM det är så !! Behöver man då ha UVbeständig plast??

någon son VET??
Åsa, mälardalen zon 2
Är inte UV-beständig plast sådan som inte bryts ner så lätt av solljuset och därmed håller i flera år utan att bli skör eller missfärgad?


Vanlig bubbelplast som INTE är UV-beständig brukar hålla 1-2 säsonger. UV-beständig plast håller längre, det finns olika kvaliteer på den UV-beständiga den som Willab säljer ska hålla i 3-5 säsonger.
TeliaNet
CITAT (gammelnalle @ 10-07-2004, 15:27)
En fråga:
När solstrålar passerar genom glas (eller plast?) bryts inte UV strålningen ner då och blir långvågig ?? Dvs värme?
OM det är så !! Behöver man då ha UVbeständig plast??

någon son VET??

det stämmer men UV strälningen bryter ner plasten samtidigt.
har inte frekvenserna i huvudet men UV, på under 380nM(hög frekvens) blir till IR över 780nM(låg frikvens) när det träffar materia, om jag inte tar fel.
gammelnalle
CITAT (TeliaNet @ 10-07-2004, 16:18)
CITAT (gammelnalle @ 10-07-2004, 15:27)
En fråga:
När solstrålar passerar genom glas (eller plast?) bryts inte UV strålningen ner då och blir långvågig ?? Dvs värme?
OM det är så !! Behöver man då ha UVbeständig plast??

någon son VET??

det stämmer men UV strälningen bryter ner plasten samtidigt.
har inte frekvenserna i huvudet men UV, på under 380nM(hög frekvens) blir till IR över 780nM(låg frikvens) när det träffar materia, om jag inte tar fel.

Låter intressant . Om du kan hitta någon info om detta vore det bra! Den behöver inte vara så ingående som våglängernas frekvens.

MEN ingen panik... Någon sol lär väl inte lysa över oss på flera dagar!!! tongue.gif mad.gif unsure.gif

mvh
björn
TeliaNet
hittade denna just nu:http://susning.nu/Ljus

ska lägga in en bild på ljusets uppkomst i mitt album, titta där nu!
detta är ett av mina intressen så om det ser avancerat ut är det inte för att skryta.
fråga mig om det är nåt som inte står med eller om det är nåt undrar över!
här är från stora fokus:det står fel i fokus, synligt ljus är 380-780nM.
osram: om ljus

ljus
elektromagnetisk vågrörelse som ger upphov till synförnimmelser (jfr synen). Till synligt ljus räknas våglängder mellan 390 och 770 nm (nanometer, miljarddels meter). Ljus med korta våglängder ger en violett färgförnimmelse, ljus med långa våglängder ett rött färgintryck. Våglängderna däremellan representerar spektrums övriga färger (jfr spektroskopi). Oegentligt använder man ofta beteckningen ljus även om ultraviolett strålning (UV-strålning), med våglängder mellan 10 och 390 nm, samt om infraröd strålning, med våglängder mellan 770 nm och 1 mm.
Ljusets uppkomst och egenskaper. Ljus alstras då elektroner i en atom eller molekyl faller från ett högre energitillstånd till ett lägre. Elektronerna förs till det högre energitillståndet genom ett energitillskott i form av uppvärmning eller en elektrisk urladdning. När elektronerna återgår till ursprungsnivån frigörs ett bestämt energibelopp, ett ljuskvantum eller en foton, lika med skillnaden i energi för de två berörda nivåerna. Energi och frekvens hos ljuset står i ömsesidigt beroende enligt Einsteins relation E=h, där E uttrycker fotonenergin, h svarar mot Plancks konstant och står för ljusets frekvens. Ljusets våglängd beräknas som kvoten mellan ljushastighet och frekvens .
Enligt den moderna, dualistiska uppfattningen rörande ljusets natur måste ljus för att kunna förstås i vissa avseenden tolkas som en ström av fotoner, i andra som en vågrörelse. Det senare gäller bl a för den samverkan, som under vissa betingelser inträffar mellan två ljusvågor (s k interferens; jfr gitter).
Elektronerna har i varje atom sina väl definierade energier. Ljus utsänds därför med skarpt avgränsade våglängder - man får ett linjespektrum. I molekyler och fasta kroppar är elektronbanorna mer diffusa, och det utsända ljuset får av den anledningen ett kontinuerligt spektrum.
Den elektromagnetiska vågen består av snabbt varierande elektriska och magnetiska fält, där fältstyrkorna är riktade vinkelrätt mot vågens utbredningsriktning - den sägs vara transversell. Om den elektriska fältstyrkan har en bestämd riktning i rummet sägs vågen vara polariserad (se polarisation). Ljuset kan också - som andra vågor - bli föremål för böjning, diffraktion.
Ljusets hastighet. Ljushastigheten i vakuum är en naturkonstant fastställd till 299 792,458 km/s. I materia är ljushastigheten lägre: i luft ca 299 700 km/s, i vatten ca 230 000 km/s, i glas ca 200 000 km/s. Ljusets hastighet beräknades första gången av fransmannen A H L Fizeau. Den första jämförelsevis korrekta astronomiska mätningen utfördes 1675 av dansken Ole Rømer, som erhöll värdet 214 000 km/s. Det nuvarande värdet på ljushastigheten fastställdes 1983.
Ljusbrytning. Ljus som faller snett in mot gränsytan mellan två ämnen (medier) ändrar riktning, bryts. Graden av brytning anges som skillnaden mellan strålens infallsvinkel och den utgående strålens brytningsvinkel. Brytningsvinkeln växer med infallsvinkeln, och sambandet mellan dessa båda ger brytningsindex, som är lika med kvoten mellan ljushastigheten i vakuum och den i mediet i fråga. Brytningsindex ger ett mått på vad som kallas ämnets optiska täthet. Ett materials brytningsindex varierar med våglängden och är i regel högre för kortare våglängder. När det vita ljuset (som är sammansatt av olika våglängder) bryts i ett ämne delas det följaktligen upp i de olika färgerna. En sådan färgspridning, dispersion, uppstår bl a i ett prisma, liksom i en regnbåge. När en ljusstråle går från ett tätare till ett tunnare medium, blir brytningsvinkeln större än infallsvinkeln och denna uppnår förr eller senare en gränsvinkel, för vilken den brutna strålen utgår längs med gränsytans plan. För infallsvinklar större än gränsvinkeln reflekteras allt ljus, totalreflexion.
Jfr fotoeffekt, vågrörelser.
Ljustekniska storheter och definitioner
absorptionsfaktorn: förhållandet mellan absorberat och infallande ljus för en yta eller kropp.
belysningsstyrka: förhållandet mellan det ljusflöde som träffar en yta och ytans storlek. Enheten är lux. Används ofta för att ange hur ljust det ska vara på exempelvis en arbetsplats.
ljusflöde: strålningsflödet från en strålningskälla, värderad efter ögats spektrala känslighet vid normalt dagsljusseende. Anges i lm (lumen) och används för att beskriva hur mycket ljus en ljuskälla avger.
ljusmängd: produkten av ljusflöde och den tid under vilken ljusflödet äger rum. Enheten är lms (lumensekunder) eller de större enheterna lmh (lumentimme) eller Mlmh (megalumentimme. Används vid beräkning av belysningskostnader.
ljusstyrka: den fotometriska grundenheten och mäts i cd (candela). En candela är ljusstyrkan i en given riktning från en strålare som avger monokromatisk strålning av frekvensen 540×1012 Hz (hertz) och vars strålningsstyrka i denna riktning är 1/683 W/sr (watt per steradian). Inom belysningstekniken används begreppet ljusstyrka för att beskriva hur en ljuskälla eller armatur fördelar ljuset.
ljusutbyte: förhållandet mellan avgivet ljusflöde och tillförd elektrisk energi. Ett mått på en ljuskällas effektivitet. Anges i lm/W (lumen per watt).
luminans: ljusstrålningstäthet, är kvoten mellan den ljusstyrka som ett ljusflöde, som utsänds, reflekteras eller transmitteras i en yta, ger upphov till, och ytans projektion vinkelrätt mot den givna riktningen. Anges i cd/m2 (candela per kvadratmeter). Används, något oriktigt, inom belysningstekniken för att ange ljusheten på belyst eller ljusutsändande yta.
reflexionsfaktorn: förhållandet mellan reflekterat och infallande ljus för en yta.
rumsindex: uttrycker förhållandet mellan arean på de vågräta ytorna i rummet och arean av väggarna mellan arbetsplanet och armaturerna. Används vid bestämningen av en belysningsanläggnings verkningsgrad.
spektral ljusekvivalent: förhållandet mellan ljusflödet och strålningsflödet vid motsvarande våglängd. Maximala värdet är 683 lm/W vid monokromatiskt ljus av våglängden 555 nm (nanometer).
strålningsflöde: den energi per tidsenhet som avges av en strålningskälla. Mäts i W (watt).
transmissionsfaktorn: förhållandet mellan genomsläppt (transmitterat) och infallande ljus för en yta eller kropp.
Ur Stora Focus © Norstedts Ordbok 2001
sirugo
Det var också min tanke, dvs att min polykarbonatplast ju har ett UV-skydd på ytan.
Om det funkar som det ska, kan väl "inga" UV-strålar ta sig in till bubbelplasten?
TeliaNet
CITAT (sirugo @ 10-07-2004, 18:19)
Det var också min tanke, dvs att min polykarbonatplast ju har ett UV-skydd på ytan.
Om det funkar som det ska, kan väl "inga" UV-strålar ta sig in till bubbelplasten?

med UV-skydd menas att den är beständig mot UV, den släpper i genom uvstrålning, dock mycket begränsat.
MRLINDELL
Nu har ni fått hjärnsläpp! Vem bryr sig om alla vetenskapliga definitioner etc etc, ingen behöver ha rätt i alla fall .. frågan är hur man får ett bra billigt skydd!!!!!

1) att köpa ett dyrt UV beständigt skydd som varar typ 4-5 sässonger

eller

2) att köpa något betydligt billigare som kanske varar 1-2 sässinger.

2) kan faktiskt vara ekonomisk försvarbar om man köper förpackningsbubbel (de stora bubblorna) på rulle, det blir BILLIGT per meter.

1) Är säkert SVINDYR bara för att trädgårdshandlarna tillhandahåller det.


Här finns att få tag på i Stockholm! ...
http://www.telix.se/forpackning/bubbelplast.html

Här är lite priser (prisindikationer) på olika format ...
http://www.papperskedjan.se/ecommerce/main....asp?PromID=371
sirugo
Ja, från Tyskland kan jag t.ex beställa 100 meter, 1 meter bred, 3 cm stora bubblor för 200 kronor, inklusive frakt.

Willab vill ha 400 kronor för 10 meter, 2 meter bred.
Det blir en femtedel av priset...
Värt ett försök.
MRLINDELL
Det verkar som om just 1 m bred är bästa pris, troligen för att den bredden produceras mest. Jag tror inte företag som sysslar med förpackningar betalar så mycket för sitt material, så det måste finnas många flera leverantörer än de som syns på nätet.
TeliaNet
bubbelolast går väl att få på nån godsterminal som danzas, dhl och sån?
eva-louise, S-Halland
Alldeles gratis bubbelplast får ni om ni går till en möbelaffär. Alla möbler kommer i bubbelplast, som sedan slängs i kontäiner. håller kanske inte så länge, men gratis. Eva-Louise
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon