Full version: Kiwi & Vindruva
heaangel
Jag har en Kiwi planta i mitt växthus och det är tredje säsongen som jag har den men de kommer inga frukter den bara växer och slingrar sig ca: 2,5 meter upp.

De har den gjort alla 3 åren sen jag köpte den. Jag har aldrig beskärt den men nästan alla grenar dör över vinter så på våren är det inte mycket kvar.

Vad ska jag göra för att få frukter?

I år köpte jag en vinranka och jag läste att den ska beskäras, när ska man göra det och hur mycket ska man skära bort?
Åsa, mälardalen zon 2
Det är inte ovanligt att det ibland kan ta 3-4år innan kiwi och vinrankor börjar blomma första gången efter att man planterat den. Var det en självfertil kiwi du planterade? För det mesta är det skilda han och honplantor när det gäller kiwi så man brukar ofta behöva en han och en honplanta. (+jag är osäker på om kiwi sätter frukt på årsskott eller äldre ved, sätter de frukt på äldre ved är det ett stort problem ifall det mesta fryser ner på vintern)



Hur man beskär vinrankor beror på vad det är för vinranka och hur man har tänkt odla den (spaljerad på vägg, spaljerad i tak mm.) Det som är viktigt när det gäller vinrankor, är att ska man klippa i äldre ved så är det senhösten-innan jul som är beskärningstiden. Det som är mjukt och grönt kan man klippa i på sommaren (=pincering) för att få in luft i växten.


Här kan du hitta en typ av beskärningsinstruktion
http://www.odla.nu/bar/vindruvor.shtml

Vissa vinrankor går dock att hålla lite mer i en fri form ex. staketvindruvor. Nypincerad Zilga.
TeliaNet
kiwi härstammar fr. kina, där blir de inte djupfrysta och det är ett under att den klarat sig så bra i kyla.
kiwi ska stå svalt och mörkt under vintervilan, typ i en källare.
så om du förvarar den så denna vintern så bör den ge frukt nästa år. lycka till.
Åsa, mälardalen zon 2
Även i Kina blir det vinter med snö och kyla och visst kan man odla Kiwi utomhus i sverige året runt. I zon 1-2 kan man odla den vanliga varianten av Kiwi som man köper i matvarubutiken och oftast brukar de inte frysa ner speciellt mycket även om man har dem utomhus mot en husvägg. I Alnarpsparken finns det jättekiwiplantor av vanlig kiwi som slingrar 4-5m uppför väggen och de var fulla med frukter på höstarna när jag pluggade där, tyvärr satt de för högt upp för att jag skulle kunna få tag på en frukt att smaka.

Numera finns det även minikiwisorter som är extra köldtåliga som kan odlas upp till zon 4-5.
TeliaNet
då provar jag med att ha dem i ca 0*C.
kerstin z5-6
jag har min kiwi i varmt växthus -den är självfertil , men liten ännu
Tyvärr var den frostskadad vid ankomst o växer pjent ...o sakta
TeliaNet
ja, mina kiwifrö stoppade jag i jord för några dar sedan.
tar det lång tid innan de tittar upp?
Åsa, mälardalen zon 2
De frön jag testat från köpefrukt tog 1-2veckor på sig att komma upp.

Ska man odla riktigt härdiga kiwis sk. minikiwis är det nog sticklingsförökning, avläggare eller liknande som man får använda inte frö. Det var Åke T som fixade in härdiga kiwisarna i sverige

Det här hittade jag på elitplantsstationens hemsida som inte verkar ha uppdaterats på många år (det fanns även info om de andra sorterna men det står ungefär likadant):

Minikiwi - Actinidia kolomikta 'Paula'
härdig minikiwi

Status: DG Zon: I-V

Selektion: Selekterat ur kollektion från Vavilov Institutet St. Petersburg, Ryssland, 1998. Åke Truedsson, Klagshamn. Prekärnplanta: Å. Truedsson, Klagshamn.

Avkastning: Mycket produktiv. Bärkvalitet: Bären är runda och lite tillplattade. Bären faller inte så lätt av grenen som för andra sorter. Mognar i augusti, något efter 'Anna'. Växtsätt: Måttligt starkväxande. Sjukdomar: Frisk. Övrigt: Tål vintertemperatur under -30'C. Minikiwi är skildkönade. Därför måste man plantera en hanplanta tillsammans med 'Paula'. Härdighetstester pågår. Något brokbladig.


http://elitplantstationen.se/index4.htm
Torun
Hej!
Jag är lite vilsen vad gäller mina kiwi som befinner sig i olika utvecklingsstadier. Dels har jag en självfertil "äkta" kiwi som jag köpte som planta och satte i våras i en varm vrå mot husvägg och altan. Den har växt ett par meter och ser väldigt frisk ut. Men vad gör jag i vinter? Virar in den i halm och skynke? Eller ska man bara låta den vara och hoppas på snälla vintrar? (Jag bor visserligen i zon 1 men vintrarna kan bli elaka ändå).
Dels har jag ett antal småplantor av äkta kiwi (icke självfertila) som jag fört upp från frön som sattes i våras. De mår också bra i krukor på verandan men hur övervintrar jag dom bäst tills de blivit stora/härdade nog att sättas ut året om? Jag har inget växthus, men en sval källare, eller ett garage där det nog kryper under nollan ibland.

Några tips?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon